Sorozatunk előző részében a reparenting fogalmával ismerkedtünk, amelyhez hozzátartozik a bennünk élő belső gyermek megismerése és gyógyítása. Ma ez utóbbiról, az öngyógyítás legfontosabb lépéseiről lesz szó.

A belső gyermek gyógyításának aranyelvei

A belső gyermek gyógyításának aranyelvei

Legfontosabb lépések az öngyógyításban

Önszabotálás megtörése

Ha sérült a belső gyermeked, nagy valószínűséggel találod magad újra és újra olyan helyzetekben, ahol mások - vagy Te magad - fájdalmat okoznak Neked. Ahelyett. hogy ostoroznád magad ezekért, fordulj magad felé szeretettel; vállalj felelősséget önmagadért és apró, de határozott lépésekkel távolodj el önsorsrontó mintázataidtól.

Nemet mondani

Fontos, hogy megtanulj bűntudat nélkül nemet mondani. El kell hinned, hogy visszautasítani kéréseket - vagy akár egyes lehetőségeket - nem önző dolog, s hogy nem kell mindenkit megmentened - ezzel is védelmezve személyes határaidat.

Gyakorolni a következetességet

Az önbizalomhoz az is hozzátartozik, hogy képes légy bízni magadban - azaz tudd, hogy betartod az önmagadnak tett ígéreteidet. Légy magaddal szemben és döntéseidben következetes, és emlékezz arra, hogy a szeretteteli fegyelem ugyanolyan tanulható képesség, mint bármi más!

Óvni a határaid

Ismerd a korlátaidat, és ne várj magadtól elérhetetlent. Fogadd el, hogy vannak határaid, amelyeket nem érdemes feszegetni! Ha végkimerültségig hajszolod magad, könnyen beleeshetsz a maximalizmus csapdájába.

Győzelmeidet megünnepelni

Ne felejts el örülni minden apró sikernek és legyőzött akadálynak! Legyél büszke önmagadra, a mögötted lévő útra, megharcolt csatáidra, minden előre megtett lépésedre.

Ítélkezésmentesség gyakorlása

Az önegyüttérzés kialakulása kulcsfontosságú lelki gyógyulásod szempontjából. Ide tartozik az is, hogy érzéseid olyannak fogadd el, amilyenek - ne osztályozd őket “jó” és “rossz” érzések szerint -, s ne akard őket állandóan megváltoztatni. Az önelfogadás 11 alapkövéről itt olvashatsz többet.

Tisztelni a nehézségeket

Az élet nehéz és krízisekkel teletűzdelt - erre azonban nem bajként érdemes tekinteni, hanem a létezésünkkel együtt járó tényként. Fontos, hogy teret adjunk fájdalmainknak, s ne törekedjünk azok elnyomására, hiszen ez is akadályozhat az önelfogadásban vagy a múlt lezárásában.

Átírni a káros mintákat

Apránként, lépésről lépésre kell leépítenünk és újraírnunk minden múltból fakadó, káros gondolati és viselkedéses mintáinkat, illetve a túlságosan kritikus belső hangunkat . Ebben rengeteget segíthet valamilyen önreflektív tevékenység, azonban gyakran szakember bevonására is szükségünk lehet.

Szükségleteket felismerni

Minél inkább elhanyagoltak minket gyermekként, annál hajlamosabbak lehetünk arra, hogy szükségleteinket háttérbe helyezzük másokért. Ezen felül, gyakran az is nehézséget okozhat, hogy tisztába kerüljünk, melyek is az aktuális érzelmi, testi és spirituális szükségleteink. Ezek megismerése és felvállalása kulcsfontosságú lehet a gyógyulásunk szempontjából.

+1: Légy türelmes és kitartó!

Tudom, hogy ez sok. Véletlenül se gondold azt, hogy mindezt egyszerre kellene megvalósítanod! Az önismereti út kitartást és elköteleződést igényel önmagad felé, s mivel mindnyájunk útja egyedi, nem érdemes - és nem is lehet - siettetni a gyógyulást. Mindig légy magaddal szemben türelmes és hidd el, hogy minden lépéssel egyre közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy legjobb önmagaddá válj.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!