Állj a tükör elé és mondd ki: feltétel nélkül szeretlek!

Ha összeszorul a gyomrod ettől a gondolattól, esetleg egyenesen elképzelhetetlennek tartod, hogy valaha is teljes szívedből, feltételek nélkül elfogadd és szeresd önmagad, tudd, hogy nem vagy egyedül.

Sokkoló adatok mesélnek például a nők önutálatáról, ami a puszta számokat vizsgálva szinte normálisnak tekinthető társadalmunkban: egyes kutatások 97%-ra teszik az önmagukkal elégedetlen nők számát. (Félreértés elkerülése végett, a férfiak se maradnak ki az alacsony önértékelésből, de a nőknél látványosan magasabb az arány!)

 

"Csak fogadd el önmagad olyannak, amilyen vagy!"

Bár a maga módján egyszerűnek hangzik, az énelfogadáshoz rögös út vezethet.  Önmagunk szeretete átfogó önismereti munkát igényel, hiszen önelfogadásunk sok összetevőből áll: magunkba vetett bizalomból, test- és énképünkből, múltunk tapasztalataiból, kudarcainkkal való megküzdésünkből és még sorolhatnánk... 

Ma ezek közül szeretném megosztani Veled azt a 11 pszichológiai "alapkövet", amelyek a legnélkülözhetetlenebbek önmagad szeretetéhez és elfogadásához.

 

Az énelfogadás alapkövei

É - Értékes vagyok.

Önmagad értéktelenségének érzése énszereteted egyik legnagyobb akadálya lehet. Ha Te is úgy érzed, hogy ennek a torzításnak a hibájába estél, különösen fontos, hogy tisztába kerülj értékeiddel és tudatosítsd önmagadban belső kincseid. 

N - Növekszem nap mint nap.

A fejlődés öröme alapvető önmagad szeretetéhez és ehhez az is hozzátartozik, hogy megérted, hogy nem fogsz tudni egyik napról a másikra megváltozni. Bármennyire elcsépeltnek is hangzik, hogy "Az út fontosabb, mint a cél", tényleg így van: fontos, hogy már akkor is jól érezd magad, amikor még "nem értél el" legjobb önmagadhoz. Értékelj tehát minden akármilyen apró lépést személyes fejlődésen lépcsőjén!

E - Elengedem a maximalizmusom.

A maximalista hozzáállás és a tökéletességre törekvés sajnos nagyon rombolóan tud hatni az önképedre. Köss békét hibáiddal és ne ragadj benn a maximalizmus csapdájában!

énelfogadás-lelkisúgó3.jpg

L - Legyőzöm a kételyeim.

...Csak azok a fránya félelmek és aggodalmak ne lennének! Sajnos, a félelmek rendkívüli módon megmérgezhetik önmagunkkal való kapcsolatunkat. Emlékezz arra, hogy csak azok a félelmek akadályozhatnak meg fejlődésedben, amelyekkel nem nézel szembe

F - Fájdalmaimnak éppúgy teret adok, mint örömeimnek.

Ezt legszívesebben dobogóra állítanám, hiszen talán mindegyik alapkő közül ez a legfontosabb! Nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy a "pozitív" érzéseid elfogadod - pl. öröm vagy kíváncsiság - és a "negatív" érzéseid - harag, szomorúság, félelem - megpróbálod elnyomni vagy elhessegetni magadtól. Pedig ahhoz, hogy elfogadd önmagad, azt is meg kell tanulnod, hogy minden érzésed úgy van jól, ahogy hullámzik az élettel: hogy vannak jóleső és kellemetlen érzéseid, jó és rossz napjaid. Ne ess kétségbe, ha ez nem megy azonnal - ez talán mindegyik alaptétel közül a legtöbb gyakorlást igénylő!

O - Otthon vagyok a testemben.

Békülj ki testeddel, foltjaiddal, ráncaiddal, hegeiddel, hiszen tested egyetlen otthonod ebben az életedben! Minél több szeretetet és odafigyelést adsz testednek, annál jobban fogod érezni Te is önmagad a bőrödben.

G - Gyengéden bánok önmagammal, ha hibázok.

Légy magaddal rendkívül gyengéd és együttérző! Gondolj egy kisgyermekre, aki szaladni tanul éppen és elesik az aszfalton; lennél olyan szívtelen, hogy megdorgálnád érte? Dehogyis! Felemelnéd, megpuszilnád, megnyugtatnád. Képzeld el, milyen gyökeresen más hozzáállást jelentene, ha kudarcaidkor magadnak is azt mondanád: "Minden rendben, így szeretlek, ez is a tanulás része, legközelebb sikerülni fog!"

A - Adok magamnak időt.

A türelmetlenség teljesen felesleges. Minek is sietnél? Gondolj arra, hogy egy életöltő távlatából az a néhány hónap, esetleg év amit önmagad kibontakoztatására vagy gyógyítására szánsz, milyen kevésnek is tűnik. Mindenki a saját tempójában jut el az énelfogadáshoz, ezért emlékezz a 2. pontra! 

D - Döntéseimmel boldogságomat szolgálom.

Bármilyen nehéznek is tűnhet, csak olyan döntéseket hozz, amelyek valóban a boldogságodat szolgálják. Együttérzésből dönts, ne félelemből! Az önmagad ellen hozott döntések rombolják énképedet és távolabb sodornak életed szeretetétől.

Á - Álmaimat nem söpröm a szőnyeg alá.

Minden lépés, amit vágyaid megvalósítása felé teszel erősítik önbizalmad, nem beszélve arról, hogy a nehezebb időszakokon is átsegíthetnek hosszú távú céljaid vagy álmaid. Emlékezz: egészen más lemondani egy álomról és más elengedni azt!

S - Szeretem azt, aki vagyok.

Ahhoz, hogy szerethesd magad, ismerned is kell saját magad. Ki is vagy? Miért is vagy olyan, amilyen? Mit jelent Neked a valódi önmagad? Minden lépés, amit az önismeret útján teszel önmagad elfogadásához is közelebb vihet, hiszen ha megtalálod önmagad, legnagyobb értékeidet is megismerheted. 


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!