Miért nem tudom eldönteni, mit akarok?

Életünk tulajdonképpen döntési helyzetek sorozata. Bár a kisebb döntéseket könnyedén meghozzuk, a nagy, „sorsdöntő” jelentőségűnek megélt döntéseinknél nem ritka, hogy erős szorongás lesz rajtunk úrrá. Ilyenkor nem csak abban bizonytalanodhatunk el, hogy vajon mi a jó döntés, hanem abban is, hogy egyáltalán mit akarunk valójában.

Ma 6 olyan tényezőt osztok meg Veled, amelyek a döntési nehézségek mögött húzódhatnak, s amelyek tudatosításával tisztábban láthatsz a Téged érintő kérdésekben.

1. Félelem a rossz döntéstől

Mindnyájan olyan döntéseket szeretnénk hozni, amelyek hosszú távon is javunkra válnak. Azonban leggyakrabban éppen az bénítja meg döntéseinket, hogy kételkedünk döntéseink helyességében. A rossz döntéstől való menekülés következményeképpen sajnos hajlamosak vagyunk benne ragadni olyan helyzetekben, amelyek fájdalmat okoznak számunkra.

Amikor egy döntés hosszútávú következményeitől félünk, különösen beszűkültté válhatunk, s ez a beszűkültség megakadályozhat minket abban, hogy észrevegyük döntéseink rugalmasságát. Valójában a legtöbb döntés nem fekete-fehér és sokkal visszafordíthatóbb, mint amennyire elsőre tűnik. 

mitakarok2.jpg

Döntéseinket olykor irreális feltételezésekre alapozzuk.

2. Az elvárások tisztázásának hiánya

Bármilyen helyzetről is van szó, alapvető szembenézni az azokkal kapcsolatos elvárásainkkal. Fel kell térképeznünk, hogy mit is várunk a helyzettől, illetve önmagunktól, s hogy vannak-e olyan ki nem mondott elvárásaink, amelyek akadályozhatnak döntéseink meghozásában.

Az elvárások átgondolása segíthet abban is, hogy ne irreális alapokon hozzuk meg a döntéseinket. Amennyiben egy olyan helyzetről van szó, ami másokat is érint, nem csak önmagad számára fontos tisztáznod elvárásaid, hanem fontos, hogy azokat a másik félnek is egyértelműen a tudomására hozd.

3. Másoknak való megfelelési nyomás

Mások – főleg közvetlen környezetünk – véleménye nagymértékben képes befolyásolni bennünket. Sajnos, a jó szándékú rábeszélés mögött is mások félelmei és múltbéli rossz tapasztalatai húzódhatnak. Ráadásul, minél inkább mások megerősítésére van szükségünk döntéseinket illetően, annál kevésbé érezhetjük magunkat képesnek az önálló döntéshozásra.

Ha úgy érzed, hogy mások elképzelései vagy tanácsai felesleges nyomást gyakorolnak Rád, állj ki magadért és szeretettel védelmezd határaidat. Ettől még meghallgathatod mások véleményét, de fontos, hogy ne kizárólag azok mentén hozd meg döntéseidet.

mitakarok1.jpg

A rossz döntéstől való menekülés következményeképpen hajlamosak vagyunk benne ragadni olyan helyzetekben, amelyek fájdalmat okoznak számunkra.

4. Információhiány a megoldási lehetőségekről

Míg néha a bőség zavarától szenvedünk, máskor azt érezzük, nincsen út, amin elindulhatnánk. A választási lehetőségek hiánya fakadhat abból, hogy csak egy bizonyos kimenetelhez ragaszkodunk, legtöbbször azonban egyszerűen nem áll kellő információ a rendelkezésünkre döntésünk meghozatalához. 

Amikor nem látjuk, hogy mit tehetnénk adott helyzetben, gyakran arról van szó, hogy korábbi megküzdési stratégiáink változtatásra szorulnak. Ilyenkor segíthet a nézőpontváltás: gondolj arra, hogy 99.9%-os valószínűséggel, valaki korábban már volt hasonló helyzetben. Azaz: bármilyen kétségektől is szenvedsz, hidd el, hogy valaki már küzdött pont ezzel a kérdéssel - és talált is rá megoldást, amit meg is osztott másokkal. Végezz kutatómunkát, bátran kérj segítséget és hidd el, hogy vannak más utak.

5. Vágy és akarat harca

Olykor azért nem tudunk dönteni, mert nem látunk tisztán, hogy mire is vágyunk. Amikor vágyaink összekeverednek szükségleteinkkel, megélhetjük, hogy nem azt akarjuk, amire vágyunk, vagy hogy másra vágyunk, mint amire valójában szükségünk van. Ennek a leküzdésében segíthet, ha feltérképezzük a vágyaink mögötti miérteket.

 6. Rettegés a felelősségvállalástól

Néha, bár tudjuk hogy mit akarunk, mégse merünk dönteni. A döntéshozástól való félelem olykor abból is fakad, hogy félünk felelősséget vállalni önmagunkért és életünkért. Sok minden húzódhat amögött, hogy azt érezzük, képtelenek vagyunk döntést hozni. Lehet, hogy múltbéli kudarcok mérgezik önbizalmunkat, míg máskor a jövőtől való félelem okoz görcsöket bennünk. Fontos szembenézni ezekkel az érzéseinkkel akkor is, ha fájdalmasak, mivel boldogságunk saját magunkon múlik - helyettünk senki nem tudja meghozni fontos döntéseinket.

lelkisugo_mitakarok.jpg

Döntéseink meghozásához gyakran új utak és új látásmódok felfedezésére van szükségünk.

Összefoglalás - kérdéssor a döntéshozás könnyítéséhez

Bármikor, amikor bizonytalan vagy döntéseidet illetően, felteheted alábbi kérdéseket, amelyek őszinte megválaszolása segíteni fog érzéseid és gondolataid tisztázásában:

1. Félelem: Képes vagyok-e rugalmasan szemlélni döntéseimet? Melyek a félelmeim a döntéssel kapcsolatosan, s azok miből táplálkoznak? Benne ragadtam-e egy számomra rossz helyzetben félelmeim miatt? Milyen döntést hoznék, ha nem lenne bennem félelem, ha tudnám, hogy minden sikerülhet amit elhatározok?

2. Elvárások: Mit várok ettől a helyzettől? Milyen elvárásaim vannak önmagammal vagy a helyzetben érintett másokkal szemben? Vannak-e olyan ki nem mondott elvárásaim, amelyek akadályozhatnak?

3. Mások véleménye: Milyen mértékben hagyom magam befolyásolni mások által? A döntéseim saját vágyaim és értékeim tükrözik, vagy másokét? 

4. Információhiány: Milyen mély tudással rendelkezem a kérdésemet illetően? Feltérképeztem-e az összes lehetőségem? Látom-e, milyen utakon indulhatnék el vagy segítségre van szükségem azok megtalálásához?

5. Vágyak és szükségletekMire vágyom és miért is vágyom erre? Mire is van valójában szükségem? Saját érzéseim, vagy mások vágyai és szükségletei vezérelnek döntéseimben?

6. FelelősségvállalásHalogatom-e a döntéshozást? Másra bízom-e a döntést, vagy várok-e arra, hogy más mondja ki azt helyettem? Elhiszem-e, hogy képes vagyok saját kezembe venni a boldogságomat?


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!