1. Az idő begyógyít minden sebet

Az egyik legnagyobb tévhit a lelki fájdalmainkkal kapcsolatosan az idő hatalmába vetett hit. Az időnek valóban nagy ereje van, de sokan félreértik azt. Az idő önmagában nem képes csodára, ám az eltelte alatt meghozott helyes cselekedetekkel együtt igen. Egy példán szemléltetve ezt a gondolatot:

Az egyik esetben a kertész türelmesen várja, hogy kikeljen a borsó a földből.

A másik esetben a kertész elveti a magokat, majd türelmesen várja, hogy kikeljen a borsó a földből.

Látszólag az idő kelteti ki a magokat, pedig valójában a kertész cselekedetei határozzák meg a termés jövőjét. Hasonlóan, lelki fájdalmaink is akkor tudnak feloldozást nyerni, ha meghozzuk azokat a döntéseket és elvégezzük azokat a cselekedeteket, amelyek gyógyulásunkat szolgálják.

2. A lelkibánat legjobb ellenszere a figyelemelterelés

 „Kösd le magad valamivel!”
„Nincs jobb dolgod, azért panaszkodsz ennyit!”
 „Csak foglald el magad és meglátod idővel jobb lesz.”

Amikor lelki fájdalom vagy veszteség ér bennünket, hajlamosak vagyunk hallgatni másokra és megpróbálni elterelni figyelmünket a rossz érzéseinkről. Nem arról van szó, hogy szándékos „struccpolitikát” folytatnánk: legtöbbünket már gyermekkorban arra tanítottak, hogy ne vegyünk tudomást a fájdalmas érzésekről vagy próbáljuk meg azokat mosollyal helyettesíteni („Ne sírj, ne légy szomorú, mosolyogj, ugye nem is fáj!”).

Felnőttként ezért megpróbáljuk elütni az időt valamivel, ameddig várunk arra, hogy az idő megoldja a problémát: van, aki a munkába temetkezik, más keres magának valami olyan elfoglaltságot, amivel eltereli a figyelmét a gondjairól: vásárlás, bulizás, evés, játékok…

Ezek a figyelemelterelő viselkedések különösen károsak akkor, amikor túlzóvá, esetleg kényszeressé válnak vagy elvonják a figyelmet az eredeti probléma súlyosságáról.

lelkifajdalom.jpg

3. A segítségkérés a gyengeség jele

Ha balesetbe kerülnél és súlyos sérüléseket szenvednél, halogatnád a mentő hívását? Minden bizonnyal nem. Ugyanígy miért hagynád, hogy lelkileg elvérezz?

Egészséges gondolkodásra utal, ha érzékeled, hogy valami nincs rendben és szeretnél kijönni belőle - a segítségkérés tehát nem annak a jele, hogy gyenge vagy, hanem annak a jele, hogy rendben vagy!

Sőt, gyakran különösen nagy erő és bátorság kell ahhoz, hogy el merjünk indulni a lelki gyógyulás útján. Aki végzett önismereti munkát, tudja, hogy az önmagunkkal, érzéseinkkel, félelmeinkkel és belső akadályainkkal való szembenézés az egyik legbátrabb döntés, amit meghozhatunk az életünkben.


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!