A boldogságbefőtt ötlete kolléganőmtől, Frankó Dóra relaxációs terapeutától származik, aki az ún. pozitív-, másnéven boldogságpszichológia mindennapokba beépíthető gyakorlataival és szokásaival foglalkozik.

Mi is az a boldogságbefőtt?

Bár még nem érezzük, de csökkenni kezdett a fény és nem is annyira sokára el fogunk érkezni az évkör azon szakaszához, ahol a kánikulának már csak az emléke lesz velünk… Mivel általában pont akkor van legnagyobb szükségünk a megerősítő gondolatokra, amikor nem férünk hozzájuk, érdemes előre gondoskodnunk a „sötétebb napokra” – ez az ötlet képezi a befőtt alapját.

A nyári örömteli élményekből, gondolatokból, érzésekből is „eltehetünk télire” egy-egy emléket, hogy majd beragyogják azokat az időszakokat, amelyekben több fényre, melegségre lesz szükségünk.

boldogságbefőtt-mindfulness.jpg

Hogyan készítsd el?

A befőttet naponta, hetente, havonta is megtölthetjük. Mindössze egy nagy, üres befőttre és kisebb papírokra, esetleg színes ceruzákra lesz szükségünk.

A befőttbe kerülhetnek:

  • szavak, amelyeket nekünk mondtak és sokat jelentettek

  • egy-egy mondat vagy idézet, ami különösen sok erőt adott

  • fényképek vagy leírt „pillanatképek” szép élményeinkről

  • leírhatunk egy-egy fontos helyzetet vagy szép történetet, ami velünk esett meg

  • tetszőleges szimbólumok, amelyekkel rögzíteni tudunk egy érzést

  • akár le is rajzolhatunk egy emléket

  • vagy beletehetünk egy tényleges megfogható tárgyat (pl. egy követ, amire ráírjuk, honnan hoztuk)

Mindfulness + Hála + Kreativitás

A boldogságbefőtt tulajdonképpen a hálanapló egyik formájaként is értelmezhető, amely a mindfulness (jelenlét-tudatosság) fejlesztése mellett kellemes kreatív kikapcsolódást is jelenthet. A gyakorlat nem csak felnőttek, hanem gyerekek számára is remek, ezért akár családi programként is elvégezhetjük azt.

Tipp: Ajándéknak is tökéletes!

Ugyan messze van a Karácsony, de különösen személyes és megható ajándék tud lenni, ha közös élményeink lenyomatait ajándékozzuk a szerettünknek. Ilyenkor vagy az együtt megélt történeteket, elhangzott szeretetteli mondatokat gyűjthetjük össze a befőttbe, vagy azokat az élményeinket, amelyeket szeretnénk megosztani.

Jó befőttezést! :)


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!