Gyászról, veszteségeinkről, múltbéli fájdalmainkról nem divatos beszélni.

Ne ragaszkodj a fájdalomhoz! Egyszerűen engedd el a múltat! Nem szabad, hogy negatív gondolataid legyenek!” - A pozitív gondolkodás ilyen és ehhez hasonló jelmondatai bár nagyon is fontos dolgokra – például a nézőpontváltásra és a személyes döntés lehetőségeire - hívják fel a figyelmet, azonban olykor károsak és gyászolók számára különösen kínzóak lehetnek.

Gyászolónak azt mondani, hogy szedje össze magát és engedje el végre a múltat, olyan, mint partra vetett halnak azt mondani: ne csapkodj, csak vegyél egy mély levegőt!

feldolgozatlan gyász (3).jpg

A feldolgozatlan gyász jelei

Sokan nem is tudják, hogy feldolgozatlan veszteségektől szenvednek. A fel nem dolgozott terheket cipelők csak azt élik meg, hogy képtelenek a jelenben élni, gyakran kapcsolati problémákkal küzdenek és nemcsak érzelmi, hanem testi fájdalmak is gyötrik őket.

Mi is a gyász? A gyász mindazon érzések összessége, amelyeket veszteségeink kapcsán, életünk fordulópontjain átélünk. Gyászolhatunk amikor elvesztünk egy szeretett személyt, de gyászolhatunk például egy szakítás, betegség, munkahely elvesztése vagy életszakasz lezárása után is. A köznyelvben gyász alatt azonban általában csak a halállal kapcsolatos, illetve az elhunytak hozzátartozóinak érzéseit szokás érteni. 

Akármilyen veszteségről is beszélünk, minden veszteségünket el kell ismerni és el kell gyászolni.

Ez azért is rendkívül fontos, mert az időben felismert feldolgozatlan gyász nemcsak csökkentheti a fájdalmas tüneteket, hanem megelőzhet súlyosabb megbetegedéseket is. Honnan ismerszik meg a nem feldolgozott gyász?

 

1. Múltban élés és félelem a jövőtől

A feldolgozatlanságra utalhat a múlton való folyamatos tépelődés. Ehhez gyakran kapcsolódik bűntudat, a miértek fájdalma és a kínzó gondolat, hogy másképp kellett volna cselekedni vagy szólni. Hasonlóan, a jövőbeli újabb veszteségtől való állandó félelem is a feldolgozatlanság egyik jele. Mindkét eset megakadályozza a jelenben élést és az élet örömeinek, szépségeinek az elfogadását.

2. A szép emlékek mindig fájdalommal jönnek fel

Szeretet és a fájdalom keveredése a gyász természetes ismertetőjele. Azonban gyakran éppen azért nem merjük a gyászolókat megkérdezni érzéseikről vagy közös élmények felidézésére biztatni, mivel félünk attól, hogy a múlt "felhánytorgatása" mindenképpen fájdalmat fog okozni.

A feldolgozott gyász éppen arról ismerhető fel, hogy úgy tudunk felidézni örömteli emlékeket a múltból, hogy azokkal nem keveredik állandóan a hiány gyötrő fájdalma.

3. Testi tünetek

A gyászolók leggyakoribb testi problémái között olyan tüneteket sorolhatunk fel, mint az általános kimerültség, koncentrációs problémák vagy étvágycsökkenés-, illetve növekedés. Megjelenhet továbbá a magas vérnyomás, szédülés, fejfájás, gyomor- és mellkasi fájdalmak. Emellett az álmatlanság, éjszakai felriadások is gyakori kísérőjelenségei a gyásznak.

Mivel ezek természetes testi reakciók lehetnek a gyászra, feldolgozatlan gyászról akkor beszélhetünk, amennyiben ezek a tünetek a veszteséget vagy gyászeseményt követő másfél évnél tovább is fennállnak.

4. Végletes érzelmek és gondolatok

A feldolgozatlanságra utalhat a végletes gondolkodás: a „pokolbéli ex-feleség” vagy a „hibátlanul tökéletes édesanya” képében megjelenhet a „démonizálás” vagy a „szentté avatás” fekete-fehérsége.

A feldolgozott gyásznak az egyik jele, amikor képesek vagyunk árnyaltan látni elvesztett kapcsolatunkat vagy szerettünket, s hibáival és értékeivel együtt, elfogadással és szeretettel tudunk visszagondolni rá.

Minden gyász egyedi

Fontos tudni, hogy ahogy minden ember és minden kapcsolat különböző, úgy minden egyes gyász is rendkívül személyes és egyedi reakciókkal jár.

Ennek megfelelően, a veszteségek feldolgozásának az állomásai nem előre meghatározott szakaszokban hanem sajátos ritmusban követik egymás, ami személyenként eltérő lehet.

 

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged az elengedéshez...

A tanácsadás keretein belüli veszteségfeldolgozás lehetőségeiről itt olvashatsz.


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!