Van-e el nem gyászolt veszteséged?

Előfordult, hogy egymás után több sikertelen kapcsolatod volt?
Voltál valaha házas vagy volt válásod?
Megtörtént már, hogy egy közeli hozzátartozód vagy egy távolabbi rokonod meghalt?
Előfordult, hogy házi kedvenced elpusztult?
Mondtál már fel munkahelyen vagy volt olyan, hogy elbocsátottak munkahelyedről?
Szenvedtél-e érzelmi vagy fizikai bántalmazást gyermekkorodban? És felnőttként?
Érzel neheztelést vagy haragot elhunyt szülőd, házastársad, barátod vagy rokonod iránt?
Veszítetted el valamelyik testrészed vagy szerved használatának képességét vagy funkcióját?
Van olyan élő szülőd, házastársad, barátod akivel feszült vagy fájdalmas a kapcsolatod?
Előfordult, hogy visszaéltek bizalmaddal vagy elvesztetted a hitet valami számodra fontos dologban?

Ezek a kérdések csak részleges listát adnak mindazon lehetséges veszteségekről, amelyeket elszenvedhetünk.

Tévhitek a gyászról

Ha igennel válaszoltál a fenti kérdések bármelyikére, nagy a valószínűsége, hogy téves információk sokaságát sulykolták beléd arról, hogyan birkózz meg a veszteség okozta fájdalommal.

Talán elhitették Veled, hogy
 el kell temetned a szomorúságodat,
az idő begyógyít minden sebet,
erősnek kell lenned másokért,
le kell foglalnod magad,
ez volt Isten vagy a sors akarata.

A GYÁSZ a veszteségre adott normális és természetes reakció. Mindent meggyászolunk. A fenti klisék (és a több száz hasonló, itt nem említett társuk) miatt fordulhat elő, hogy a veszteségeinkre adott normális és természetes reakcióidat elfeleded. A feldolgozatlan veszteségek halmozódnak és halmozottan negatív hatásúak.

Lehet, ezek hatására azt hitted: valami baj van veled és „selejtes” vagy. Az igazság viszont sokkal egyszerűbb ennél: csupán nem állt rendelkezésedre elegendő hasznos információ, hogy az életedben bekövetkezett veszteségeket MEGGYÁSZOLD és BETELJESÍTSD. Ezért fektethettél vagy fektethetsz most is rengeteg időt és energiát abba, hogy elfedd a veszteségekhez társuló fájdalmas érzéseket. Ennek azonban nem kell így lennie!

"Elengedném, ha tudnám hogyan..."

Talán hallottad, hogy mások mondják, "engedd el, hiszen az élet megy tovább", de senki nem mondja, mit kell tenned annak érdekében, hogy ezt elérd.  A Grief Recovery Institute és a Grief Recovery Method (Gyászfeldolgozás Módszer®) a gyászfeldolgozást támogató csoportos és egyéni cselekvésprogramokkal nem csak lehető teszi ezt számodra, hanem támogat, hogy el is érd az elengedést.

7 hetes Egyéni Program

Az egyéni programra folyamatosan jelentkezhetsz.

8 hetes Csoportos Támogató Program

Következő induló csoport időpontja: Hamarosan!

 

Többet a Gyászfeldolgozás Módszer®-ről...

A Gyászfeldolgozás Módszer® az USA-ban született a hetvenes évek közepén, de azóta világszerte elterjedt, és most Magyarországon is elérhető. A Gyászfeldolgozás Módszer® sok ezer gyászoló közös tapasztalataiból szövődött egy olyan egyszerű és használható cselekvésprogrammá, aminek elvégzése mindenki számára meghozza a várva várt valódi enyhülést, és az életbe való visszatérést, akármilyen tragédia törte is össze gyászoló szívét.


A 8 hetes csoportos és 7 hetes egyéni foglalkozások során érzelmileg biztonságos és szeretetteljes környezetben felderítjük azokat a veszteségeket, amelyek negatívan befolyásolják mai életünket, majd elvégezzük azokat a gyakorlatokat, amelyek sok százezer gyászoló tapasztalatai alapján lehetővé teszik veszteségeink körüli érzelmeink feldolgozását.

A Program célja, hogy az érzelmi beteljesülés elérésével végül megtörténhessen a történtekkel való megbékélés, aminek eredményeként visszakapjuk a boldogabb és teljesebb életre való eredendő képességünket és energiánkat.