Miért olyan veszélyes megszegni egy fogadalmad?

Mindegy, hogy milyen fogadalomról van szó, minden alkalommal, amikor megszeged egy önmagadnak tett ígéretedet:

  • rombolod az önképed és az önbecsülésed;

  • csökkented az önmagadba vetett bizalmat;

  • egyre kevésbé tudod tisztelni magad;

  • elvesztheted a képességet, hogy elismerd az eredményeidet;

  • “szokásként” rögzül az ígéret megtörése, ezáltal hajlamos leszel újra és újra rossz döntéseket hozni.

Ma ezért 7 tippet szeretnék megosztani Veled, amelyek segíthetnek, hogy ne szegd meg a magadnak tett ígéreteket, vagy fogadalmaid.

1_16.JPG

Az önmagadnak tett ígéreteid és önképed kéz a kézben járnak.

1. Ejtsd az irreális mércéket!

Minél elérhetetlenebb mércét állítasz magad elé, annál nagyobb az esélye a csalódásnak. Kerüld el a maximalizmus csapdáját, s ne várj magadtól olyat, amit nehéz vagy lehetetlen betartani!

2. Adj magadnak emlékeztetőket!

Bár minden változás egy döntés meghozásával kezdődik, amennyiben nem emlékezteted magad arra, sajnos hajlamos lehet elhalványulni a kezdeti motivációd. Próbálj meg minél több emlékeztetőt összegyűjteni vagy megteremteni magad köré - legyen az papír alapú vagy digitális- , de akár meg is kérhetsz valakit, akiben hiánytalanul megbízol arra, hogy emlékeztessen az ígéretedre.

3. Mindig szeretetből cselekedj!

Az a fogadalom, amit a gyűlölet szül, általában csalódást hoz magával. A kemény szigor és önutálat sosem vezet célba! Akármilyen változást is szeretnél beépíteni az életedbe, csak az az ígéret fenntartható, ami önmagad iránti együttérzésen és szereteten alapul.

4. Vezess be valamilyen önreflektív munkát!

Ez lehet akár egy építő beszélgetés egy baráttal, napi, heti vagy havi naplóírás, meditáció… Bármilyen tevékenységet választhatsz, amely segít, hogy kapcsolatban maradj céljaiddal, ami támogat érzéseid és gondolataid tisztázásában, illetve amin keresztül nyomon követheted fejlődésed.

5. Fókuszáld az energiáidat!

Ne forgácsold szét az erődet és az idődet! Ne akarj mindent egyszerre. Emlékezz arra, hogy a kevesebb több! Egyszerre ne akarj 100 dolgot megoldani, 100 ígéretet betartani. Egyetlen új szokást gyakorolj, ameddig bele nem épül személyiségedbe.

6. Legyen vészterved!

Bármikor érhet vis major helyzet. Tudd, hogy mi várhat Rád, amennyiben mégsem sikerül következetesnek maradnod: Milyen következmenyei lehetnek ígéreted be nem tartásának? Hogyan javíthatod ki azokat? Mindig gondold át előre a lehetőségeid.

7. Javítsd az önképed!

Szokásaid megváltoztatásával párhuzamosan érdemes foglalkoznod az önmagadról alkotott kép megváltoztatásával, tudniillik az önmagadnak tett ígéreteid és önképed kéz a kézben járnak. Minél pozitívabb önképpel rendelkezel, annál könnyebb betartani az ígéreteid; s ha következetesen betartod fogadalmaid, egyúttal önbecsülésed is növeled. Ezzel egy pozitív körforgást teremthetsz, amellyel napról-napra növekedhetsz az önszeretetben.

*

Képekért köszönet: @dnnhnn_p


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!