“Talán túl kritikus vagyok magammal szemben…”

Sokkoló adatok mesélnek a nők önutálatáról, ami a puszta számokat vizsgálva szinte normálisnak tekinthető társadalmunkban: egyes kutatások 97%-ra teszik az önmagukkal elégedetlen nők számát. (Félreértés elkerülése végett, a férfiak se maradnak ki az alacsony önértékelésből, de a nőknél látványosan magasabb az arány!)

Az egészséges önkritika és az önutálat között azonban hatalmas szakadék húzódik. Hogyan tudjuk önutálatunkat csökkenteni? Ma három kérdést szeretnék megosztani Veled, amelyek vizsgálatával közelebb kerülhetsz ennek a megoldásához.

onutalat1.jpg

Az önutálat számos nyílt és rejtett formában is megnyilvánulhat.

1. Mivel bántalmazod önmagad?

Az önbántalmazásnak különböző megjelenési formái lehetnek, amelyek gyakran nem is látszanak kívülről. Gondolatokkal és tettekkel is büntethetjük önmagunkat, így ha szeretnél önutálatod elengedésén dolgozni, szükségszerű megvizsgálni önsértő magatartási mintáidat.

Ez azért is fontos, mert lehet nem is tekintesz önbántalmazásként azokra a szokásokra, amelyek apránként leépítik önértékelésed. 

lyen önbántó szokás lehet például, hogy a tükör előtt rendszeresen sóhajtasz, káromkodsz vagy pofákat vágsz önmagadra. Ilyen lehet egy visszatérő önmarcangoló gondolat vagy mondat is (Pl. "Tök gáz vagyok", "Senkit sem érdeklek", "Undorítóan nézek ki.") De ugyanúgy önbántalmazás lehet a túlzásba vitt alkohol- vagy nikotinfogyasztás, alvásmegvonás, ételmegvonás vagy falási rohamok, szexuális kicsapongások, egyéb önveszélyes vagy önsorsrontó magatartások is.

Ha szembe tudsz nézni káros szokásaiddal, és elhiszed, hogy azok éppúgy leépíthetőek, ahogy kialakultak, már megtetted az első lépést azok legyőzése felé.

 

2. Mivel táplálod az önutálatod?

Önutálatunkat számos dolog táplálhatja. Lehet, hogy összehasonlitod magad másokkal. Lehet, hogy maximalista vagy és irreális elvárásokat támasztasz ömmagaddal szemben. Lehet, túl sokat adsz mások vagy olyanok véleményére, akik valójában nem törődnek a jólléteddel. De önmagában a hagyományos, illetve közösségi média is táplálhatja önértékelési problémáinkat  hamis vágyak, vagy elérhetetlen ideálok elénk vetítésén keresztül. 

Azon kívül, hogy figyelmünket tudatosan terelve elhatárolódunk a minket gyengítő külső hatásoktól, fontos az is, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amivel építhetjük magunkat - hiszen az önutálat ellenszere a szeretet.

Ebben segíthet, ha felfedezed, hogy mit jelent Neked az önszeretet a gyakorlatban.

onutalat2.jpg

Az önutálat kialakulásának különböző okai lehetnek.

3. Mi húzódik a mélyben?

Ez már a mélylélektan és a pszichoterápia területe, mégis kihagyhatatlan, amikor önutálatunk okait keressük, illetve szeretnénk azokat megszüntetni. Ugyanis önutálatunk mögött olyan traumák és elakadások húzódhatnak, amelyekre lehet, hogy mi magunk már nem is emlékszünk. Ezek feltárásakor mindig körültekintően kell eljárni, ezért javasolt hiteles szakember bevonása ebbe a folyamatba. 


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!