Pszichológiai jóllétünket pozitívan befolyásolja, ha rendszeresen teremtünk lehetőséget valamilyen önreflektív tevékenységre. Nőként a Hold is adhat számunkra alkalmat, illetve ritmust a rendszeres befelé figyelésre és a megállásra.

Az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz magadért, ha önreflektív megállókként használva a holdciklus állomásait, teliholdkor és/vagy újholdkor ún. holdnaplót vezetsz.

A holdnapló egy olyan önismereti napló, amelybe holdhónapról holdhónapra feljegyezheted érzéseidet, gondolataidat, kérdéseidet, céljaidat, fájdalmaidat vagy örömeidet; vagyis mindazt, ami aktuálisan foglalkoztat.

holdnaplo2.jpg

Hogyan vezess holdnaplót?

1. Végy egy szép, hozzád illő füzetet, amelybe örömöt okoz az írás.

2. Teremts magadnak időt a naplóírásra. Köteleződj el a rendszeresség mellett (pl. minden teliholdkor este, minden újholdkor hajnalban), hiszen így fogsz tudni igazán gazdagodni az írásból. Gondolj arra, hogy a 365 napból mindössze 12-t* fogsz naplóírással tölteni, így ezt az időt igazán érdemes magadra szakítanod. (*Illetve 24-et, ha nem csak teli-, hanem újholdkor is szeretnéd vezetni a holdnaplódat.)

3. Találj egy helyet az íráshoz. Otthon, egy csendesebb szobában, miután mindenki elaludt vagy mielőtt mindenki felkelt, vagy akár egy kávézóban - ott és úgy írj, ahogy Neked jó.

4. Ne siettesd magad és próbálj meg minél jobban kikapcsolni és elmerülni az írásban. (Ebben segíthet zene vagy egy meggyújtott gyertya is.)

Olyan kérdésekre keresheted a választ, mint:

  • Milyen holdhónap van mögöttem?

  • Mit tanultam önmagamról, másokról vagy az életről az elmúlt holdhónapban?

  • Mire fordítottam túl kevés figyelmet? Mire fordítottam túl sok figyelmet?

  • Mi áll előttem, mire kell felkészülnöm?

  • Mire van szükségem az elkövetkezendő holdciklusban?

  • Melyek az aktuális céljaim? Hogyan haladok azok elérésében?

  • Hogyan érzem magam?

  • Miről álmodom éjszakánként mostanában? stb.

Írj szabadon és őszintén.

holdnaplo1.jpg

5. +Tipp: Bár az a legjobb, ha egyedül tudsz dolgozni a naplódon, a holdnaplózás nem kell, hogy magányos tevékenység legyen. Egy jó barátnőddel vagy bizalmasoddal együtt is elmerülhettek az írásban, s azután megoszthatjátok egymással érzéseiteket, felismeréseiteket.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!