Az emberek nem képesek megváltozni... vagy mégis?

Pszichológusként nem csak meggyőződésem, hanem tapasztalatom is, hogy képesek vagyunk megváltozni. Azonban a változásnak van két feltétele: az akarat, illetve a személyes felelősség felvállalása. 

Az, aki nem akar megváltozni, illetve aki nem képes felelősséget vállalni magáért, az nem tud megváltozni. 

De mi a helyzet akkor, amikor van személyes szándék a változásra, ám az mégse következik be? Amikor minden igyekezet ellenére olyan, mintha "valami hiányozna" a változás bekövetkezéséhez? Amikor úgy érezzük, hiába próbálkozunk? Miért is olyan nehéz megváltozni?

nehézaválktozás.jpg

Minden az agyunknál kezdődik...

A választ a központi irányítóközpontunkban, az agyunkban kell keresni, amely szokásaink kialakításáért és fenntartásáért felel. Röviden összefoglalva, az agyunk az elsődleges oka annak, hogy miért olyan nehéz megváltozni.

Az agyunk bizonyos szempontból rendkívül rugalmas, azonban másik oldalról nagyon ellenálló a változásnak.

Az agyunk folyamatosan védeni próbál bennünket, ezért utálja, ha kilépünk a komfortzónánkból és a biztonságos, kényelmes rutinok helyett új szokások bevezetésére kényszerítjük. A változást az a tény is nehezíti, hogy az agyunk - az optimális tárhelykihasználás szempontjából - nem rögzít téves információkat, azaz nem tárol olyan információt amit hazugnak tart.

Az agyunk tehát úgy gondolja, hogy minden, amit tárol, az tényszerűen igaz. Ez azt is jelenti, hogy az agyunk igaznak tart mindent, amit önmagunkról gondolunk.

Ezért nem lehet „meggyőzni” valakit arról, hogy szép, ha magát rondának gondolja vagy ezért lehet eredménytelen mondogatni magunknak, hogy leszokunk valamiről, ha mélyen képtelennek tartjuk magunkat arra.

miértolyannehézmegváltozni.jpg

...és önmagunknál végződik

A változást bonthatjuk különböző szakaszokra - fontolgatásra, felkészülésre, akcióra és fenntartásra -, azonban minden az identitásunknál kezdődik (vagy nézőpont szerint ér véget).

A változást általában valamilyen konkrét eredménynek a vágya motiválja: például szeretnénk leszokni a dohányzásról, szeretnénk türelmesebbek lenni a kommunikációnkban vagy szeretnénk rendet tartani a környezetünkben.

Amikor elkezdünk azzal foglalkozni, hogy hogyan is érhetnénk el a kívánt eredményt, általában magukra a tevékenységekre vagy szokásokra fókuszálunk: megpróbálunk leszokni a cigarettáról, leszokni a kiabálásról vagy leszokni arról, hogy szanaszét dobáljuk a ruháinkat.

Ez az összpontosítás azonban azért kerülhet különösen sok energiába, mert a szokás átalakításával még nem változik meg azonnal a bizonyos szokáshoz kapcsolódó identitásrész: fenti példák esetében megmarad a „dohányos vagyok”, „ingerlékeny természetű vagyok” vagy a „rendetlen vagyok” meggyőződése.

Ha azonban előbb megszilárdítom magamban például azt, hogy miért is szeretnék azonosulni a nem dohányzókkal, hogy hol van bennem már most az a türelem, amit szeretnék megerősíteni vagy hogy melyik az a részem amelyik vágyik arra hogy rendet teremtsen maga köré, elkezdhetem belülről felépíteni az új, megváltozott énképem. Ennek hatására sokkal egyszerűbb lesz elengedni azokat a káros szokásokat, amelyek visszatartanak abban, hogy azzá váljak, aki lenni szeretnék.

meglehetváltozni.jpg

A tartós változás: agytréning + énkép-fejlesztés

Most akkor ez azt jelenti, hogy ne változtassam meg a szokásaim, mielőtt nem kerülök önmagammal dűlőre? Épp ellenkezőleg… A kettőnek - agyunknak és identitásunknak - kéz a kézben kell járnia a tartós változás eléréséhez. 

Agyunknak olyan rendszeres és ismételt ingerekre van szüksége, amelyek "szamárlétraként" működnek az új szokások kialakításához és emlékeztetik arra, hogy miért is jó, ha "kienged" minket a komfortzónájából, identitásunkat (az önmagunkról alkotott képet) pedig önismereti munkával és önfejlesztéssel segíthetjük.

miértnehéz.jpg

Mivel mindenki egyedi, a gyakorlatban mindenkinek mást jelent ez a folyamat. Azonban ha megvan bennünk a kitartás és mindenekelőtt a hit, képesek lehetünk megváltozni és megtalálhatjuk az utat legjobb önmagunkhoz.


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!