Önmagunkat (meg)szeretni nem könnyű. Nincsenek olyan pszichológiai „varázslatok”, amelyek hatására egyik pillanatról a másikra eltörölhetjük önutálatunkat és összes önértékelési problémánkat. Vannak azonban olyan önismereti gyakorlatok, amelyek segíthetnek abban, hogy oldjuk szorongásainkat és megtanuljuk elfogadni magunkat. Ma ezek közül mutatom be az egyik legalapvetőbbet: az Értékleltár gyakorlatot.

enszeretet2.jpg

Amikor önelfogadásunkat akarjuk fejleszteni, érdemes értékeink és erősségeink tudatosításával kezdenünk.

Értékleltár gyakorlat

Az Értékleltározás célja, hogy elgondolkozz önmagad értékein. Amikor önelfogadásunkat akarjuk fejleszteni, érdemes azzal kezdenünk, hogy tudatosítjuk értékeinket és erősségeinket, hiszen ezekbe tudunk “kapaszkodni” a kihívásos élethelyzetekben. Az Értékleltáradra mindig visszatekinthetsz olyankor, amikor úgy érzed, hogy egy kis lelki erősítésre van szükséged.

Itt (ingyenesen) letölheted az Értékleltár munkalapodat.

A gyakorlat 8 önismereti kérdése a következő:

Mit tartasz...

  • 3 legnagyobb erényednek?

  • 3 legbátrabb tettednek az eddigi életedben?

  • 3 legjobb szokásodnak?

  • 3 szeretnivaló tulajdonságodnak?

  • 3 érdekes, furcsa vagy különleges ténynek önmagadról?

  • 3 legszebb testrészednek?

  • 3 legnagyobb eredményednek?

  • 3 fő elvednek vagy meggyőződésednek, amelyek mentén éled az életed?

Amire ügyelj…

Ha úgy érzed, hogy nagyon nehéz válaszokat találnod, ne feledd, hogy nem vagy egyedül: legtöbbünknek ez egy fejtörést okozó kérdéssor! Nem baj, ha nem találod meg elsőre az összes kérdésre a választ, ahogy az se baj, ha eleinte csak egyet tudsz gyűjteni a három helyett. A cél az, hogy elkezdd magad tudatosan figyelni, hogy észrevedd értékeidet és gyűjtsd azokat egészen addig, amíg meg nem találod őket.

S ha sikerült összeírnod a leltáradat? Olvasd át válaszaidat és figyeld meg hogy milyen érzéseket váltanak ki belőled a leírt szavak, hiszen ezek vezethetnek majd tovább önismereti utadon…


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!