Talán nincs még egy olyannyira félreértett fogalom, mint a megbocsátás. Ma 6 dolgot szeretnék megosztani Veled, amelyek segíteni tudnak, hogy más szemszögből tekints a megbocsátásra, s így támogathatnak az elengedésben.

Mit jelent megbocsátani?

 A megbocsátás nem azt jelenti, hogy jóváhagyjuk a másik viselkedését. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elnézzük a másiknak a gaztetteit. A megbocsátás mindössze annyit jelent, hogy feladjuk annak a reményét, hogy a tegnap máshogy is történhetett volna. Azaz nem kapaszkodunk többé abba a tudattalan fantáziába, hogy meg tudjuk változtatni a múltat.

megbocsátás4.jpg

A leggyakoribb mítoszok a megbocsátásról

1. Mítosz: A megbocsátáshoz idő kell

A megbocsátás nem magától fog érkezni, az idő elteltével, hanem egy döntés meghozásával. Ezt a döntést bármikor meghozhatjuk. Természetesen adhatunk magunknak időt érzelmeink letisztulására, de tudnunk kell, hogy minél tovább hordozzuk sérelmeinket annál fájóbb, nehezebb terhekké válhatnak.

2. Mítosz: A valódi megbocsátás a szeretet képessége

Egy további mítosz, ami ellehetetleníti a megbocsátást az a képzet, hogy a megbocsátás együttjár a másik szeretetével. A valóságban a megbocsátás nem jelenti azt, hogy szeretned kellene a másikat. Elfogadhatod a történteket harag és neheztelés nélkül, de nem kell olyan dolgokat érezned, amelyek irreálisok (és a szeretet érzése gyakran ilyen). Úgy is mondhatjuk: nem leszel rosszabb ember attól, hogy nem szeretsz valakit, aki bántott Téged.  

3. Mítosz: A megbocsátást ki kell érdemelni

Az egyik legkárosabb tévhit a megbocsátással kapcsolatosan az, hogy a megbocsátáshoz szükséges a másik ember bűnbánata vagy a vágy, hogy jóvátegye tetteit, mulasztásait. Ez azért különösen ártó, mivel ha így gondolkodunk, a megbocsátás egyedül a másik emberen múlik, nem rajtunk. A valóságban a másik ember bűnbánata nélkül is megbocsáthatunk és elengedhetjük fájdalmunkat.

megbocsátás6.jpg

A megbocsátás egy döntés következménye, nem az azt megelőző érzés.

4. Mítosz: Mielőtt megbocsátasz valakinek, érezned kell, hogy képes vagy rá

Talán már Te is mondtál olyat, hogy "El akarom engedni, de egyszerűen nem érzem azt, hogy meg tudnék bocsátani neki!" Fontos tudnod, hogy természetes, hogy nem érzed azt, hogy tudnál - hiszen nem érezhetsz olyat, amit még nem tettél meg. A megbocsátás érzése a megbocsátás cselekedetének következménye, azaz nem fogod tudni érezni a megbocsátást addig, ameddig nem döntöttél róla, hogy megteszed.

5. Mítosz: Megbocsátani a legnehezebb dolog a világon

Ahhoz, hogy meg tudjunk bocsátani, néha azt kell először elhinnünk, hogy lehetséges megbocsátani. Sokszor érezhetjük azt, hogy nagyon nehéz megbocsátanunk, de előfordul, hogy magunknak nehezítjük az elengedést azáltal, hogy lehetetlennek tartjuk a megbocsátást. Amikor újra meg újra, feleslegesen rágódunk a történteken, illetve belehergeljük magunkat a sérelmeinkbe, önmagunknak okozzuk a legnagyobb fájdalmakat.

megbocsátás5.jpg

A megbocsátással önmagunkat szabadítjuk fel, nem a másikat.

6. Mítosz: A megbocsátással a másiknak teszel jót

Ez az egyik legsúlyosabb tévhit! Azt gondolhatjuk, hogy a másikat oldozzuk fel a megbocsátással, pedig ez nem így van. Sosem a másiknak van szüksége a megbocsátásra, hanem nekünk. Mindig önmagunk érdekében hozzuk meg a döntést, hogy elengedjük a múltat. Ezt legjobban. W. James és R. Friedman, a Gyászfeldolgozás Módszer szerzői fogalmazták meg:

"A megbocsátás a világ legkevésbé értett fogalmainak egyike. Az értelmező szótár alapján, a megbocsát szó jelentése: "megszűnik neheztelő érzéssel lenni valaki (egy őt megbántó személy) iránt". Az elnéz szó jelentése: "közönséges, ártatlan, jelentéktelen dologként kezelni valakit vagy valamit". Ha azt gondoljuk, hogy ez a két szó rokon értelmű, akkor gyakorlatilag lehetetlen megbocsátani. (...) Mások érzéketlen, meggondolatlan, sőt rossz szándékú cselekedetei bántanak bennünket, de emiatt érzett folyamatos neheztelésünk és az, hogy képtelenek vagyunk nekik megbocsátani, bennünket bánt, nem őket. Képzeld el, hogy aki megbántott, meghalt. Vajon árt neki, hogy neheztelsz rá? Egyértelmű, hogy nem. És árthat Neked? Sajnos igen. Mint a feldolgozás minden más összetevőjénél, itt is az a célunk, hogy szabadok legyünk. Azért bocsátunk meg, hogy saját jólétünk érzését visszanyerhessük. A megbocsátásnak a másik személy felmentéséhez köze nincs." (Részlet a Gyógyulás a gyászból című könyvből)

Segítségre van szükséged a megbocsátáshoz?

Akármilyen kapcsolatról is van szó, a Gyászfeldolgozás Módszer cselekvésprogramjai lépésről lépésre vezethetnek el a megbocsátásig - tudj meg többet a www.gyaszfeldolgozasmodszer.hu oldalon.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!