Önmagunk ismerete azt is jelenti, hogy nem csak ismerjük történetünket, de értjük és el is fogadjuk múltunkat. Ma 3 olyan kérdést szeretnék Veled megosztani, amelyek átgondolása segíthet abban, hogy tudatosítsd a múltad hatásait jelenlegi életedre.

 

1. Melyek azok a JELENTŐS MONDATOK, amelyek végigkísérték eddigi életedet?

A „Jelentős mondatok” olyan mondatok vagy kérdések, amelyek mások mondtak vagy tettek fel neked, s amelyek valamilyen szempontból nagy hatással voltak rád.

Ezek lehettek szívhezszóló szavak, az idősebb generáció által átadott „életreszóló leckék”, de akár csak elejtett vagy véletlenül meghallott megjegyzések. Az is lehet, hogy akkor, amikor elhangoztak, nem gyakoroltak rád különösebb benyomást, azonban az idő elteltével egyre fontosabbá váltak vagy egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítottál nekik.

életkönyv4.jpg

Ha ismered a múltad, ismered a jövődet is. (indián közmondás)

2. Ahogy visszatekintesz az életedre, melyik volt az a 3* fő – pozitív vagy negatív, tervezett vagy váratlan - KULCSÉLMÉNY, amely alapvetően meghatározott Téged?

Kulcsélmények alatt olyan kiemelkedő jelentőségű eseményeket értünk, amelyek különösen nagy jelentéssel bírnak számodra, s amelyek nélkül úgy éreznéd, hogy nem volnál ma az, aki.

Úgy is elképzelheted, hogy életed könyvében ezek lennének a „vastagon szedett” vagy „nagybetűs” események. Kulcsélmény lehet bármi, ami számodra fontos, például egy meghozott döntés, egy tapasztalat, amiből sokat tanultál vagy akár csak egy bizonyos beszélgetés.

*Természetesen, több mint 3 kulcsélményed lehet, s valószínűleg van is. A kérdés célja, hogy rávilágítson arra, amelyek ezek közül számodra a legfontosabbak.

életkönyv2.jpg

Bármikor elkezdhetsz egy új fejezetet.

3. Van-e olyan esemény az életedben, amire FORDULÓPONTként tekintesz?

Amikor visszatekintünk az életünkre, gyakran meg tudunk állapítani olyan „fordulópontokat”, amelyek következtében lényeges változásokon estünk keresztül. Egy-egy fordulópont kapcsán lehet, hogy a kapcsolataink változnak meg, de az is lehet, hogy valamelyik életterületünk, világnézetünk, az emberekhez való hozzáállásunk vagy az önmagunkkal való kapcsolatunk alakul át.

Ha a Te életednek is voltak fordulópontjai, milyen változás zajlott le Benned azok hatására? Vajon mit tudnál tanítani másoknak, a saját élményeid, illetve változásod mentén?

Remélem, a fenti kérdések elgondolkodtatnak és közelebb visznek önmagad megismeréséhez. Ha teheted, válaszaidat papírra is vetheted, hiszen minden önreflektív tevékenységgel erősítheted önbizalmad.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!