„Ne akarj másra hasonlítani, legyél önmagad!”

De hogyan, amikor akarva-akaratlanul is összevetjük magunkat másokkal? Amikor látva mások eredményeit, saját életünk hiányosságai kerülnek előtérbe? A 21. századi közösségi média mintha csak felerősítené ezt, s állandóan versenyzésre ösztönözne, legyen szó sikerről, pénzről, testsúlyról vagy követők számáról…

Ezért ma 9 dolgot szeretnék Veled megosztani, amelyek segíthetnek abban, hogy az összehasonlítás helyett önmagad elfogadására tudj összpontosítani.

összehasonlítias5.jpg

Veszélyes vizekre evezünk, amikor önértékelésünket másoktól tesszük függővé.

1. Függetlenedj - saját mércéid mentén építsd önértékelésed

Önbizalmunk törékennyé válik, amikor a másokkal való összehasonlításon alapul önértékelésünk; hiszen mindig találhatunk valakit, akinek “rosszabbul megy a dolga”, mint nekünk, s mindig találhatunk valakit, akinek jobban. Ezért fontos, hogy megpróbáljunk függetlenedni másoktól és csak saját magunkhoz mérjük magunkat. Ebben segíthet, ha visszanézünk a múltba és tudatosítjuk eredményeinket, hogy milyen nagy utat tettünk már meg, s hogy honnan-hová jutottunk.

2. Ne hasonlítsd mások erősségét a saját gyengeségeidhez

Mindannyiunknak vannak erősségei és gyengéi. Sajnos, legtöbbször azért ostorozzuk magunkat, mert mások legjobb pillanatait vetjük össze a mi legrosszabb pillanatainkkal. Figyelj tehát arra, hogy ne vesd össze mások erősségeit a Te gyengeségeiddel, s törekedj ez utóbbiak elfogadására, illetve szeretetteli fejlesztésére.

3. Ne merülj el a fantáziálásban

Amikor kívülről ránézünk egy másik személy életére, hajlamosak lehetünk arra, hogy kiszínezzük magunk számára azt, pedig valójában nem látunk abba bele. Mivel nem látjuk a másik személy valódi érzéseit és gondolatait, gyakran csak azt látjuk, amit a másik birtokol, s elrejtve marad előlünk az, amit nem. Így gyakran olyan dolgok után sóvárgunk, amelyek csak látszólag tesznek boldoggá, de nem okoznak valódi megelégedettséget.

összehasonlitas10.jpg

Gyakran csak azt látjuk, amit a másik birtokol, s elrejtve marad előlünk az, amit nem.

4. Fedezd fel miért jó önmagad lenni!

Önértékelési nehézségeink gyakran abból fakadnak, hogy mások akarunk lenni, mint amilyenek valójában vagyunk. Ahhoz, hogy ne akarj más lenni, mint aki vagy, tisztában kell lenned értékeiddel, tehetségeiddel, legjobb tulajdonságaiddal, hiszen nem csak ezek képezik pozitív önképed alapját, hanem ezekre tudsz támaszkodni a nehéz pillanatokban.

5. Győzd le az értéktelenség érzését.

Ha úgy érzed, hogy nincs benned semmi értékes, énerősítésre van szükséged. Az önismereti munka vagy különböző önreflektív tevékenységek segíthetnek abban, hogy visszatalálj önmagadhoz és belső erődhöz.

6. Kapd el a gondolataidat!

Az összehasonlítás is csak egy szokás. Kapd el tehát magad, ha elkezded gondolatban hasonlítgatni magad másokkal. Akár gondolatban, akár még hangosan is kimondhatod ilyenkor, hogy “Stop!”. Sokaknak segítenek továbbá olyan mantrák, mint:

  • “Nincs szükségem arra, hogy összehasonlítsam magam másokkal.”

  • “Önmagamért szeretem magam. Nem kell másnak lennem, mint aki vagyok.“

  • Senkivel sem kell versenyeznem.”

  • “Rendben vagyok így, ahogy vagyok, itt és most.“

woman-4130594_1920.jpg

Merj önmagad lenni.

7. Ne utáld magad, ha irigységet érzel

Az irigység természetes érzés, de ettől még jó, ha nem merülünk el benne! Az irigység arról szól, hogy félünk, hogy nem kapunk meg valamit, amire vágyunk. Ebből a szempontból, az irigység nagyon jó iránytű, útmutató is lehet, mivel rávilágít legbelsőbb vágyainkra, prioritásainkra és segíti arra terelni a figyelmünket, ami valójában fontos nekünk, amit szeretnénk elérni.

8. Ints búcsút a maximalizmusnak

Gyakran a maximalizmusunk erős, belső kényszere akadályozza, hogy abbahagyjuk az összehasonlítást. Ezért fontos tudatosan küzdenünk a tökéletesség irreális képe ellen, s kilépni a maximalizmus csapdájából.

9.  Fogadd el azt, ahol most vagy.

Tudom, hogy ezt sokkal, de sokkal nehezebb megtenni a gyakorlatban, mint amennyire egyszerűnek hangzik elméletben, de ahhoz hogy jól érezd magad a bőrödben, szükséged van arra, hogy elfogadd jelenlegi helyzeted. Ebbe beletartozik az is, hogy megbocsáss magadnak, ha úgy érzed, a múltban hibákat követtél el. Hidd el, hogy ott vagy, ahol most lenned kell, nem vagy elkésve, s bármi is történt Veled, megérdemled, hogy szeresd önmagad.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!