A Női Archetípusok üzenete

A női lélek, illetve a női lét különböző minőségeit szimbolizáló női archetípusok számos formában jelenhetnek meg életünkben, illetve személyiségünkben. Ma azt foglaljuk össze, hogy mit jelképez és mit üzen számunkra a 8 női archetípus: a Leány, az Amazon, a Szerető, az Anya, a Papnő, a Matriarcha, a Banya és a Bába.

Leány 

Üzenete: Szeresd önmagad és lásd meg a Benned rejlő lehetőségeket!

A Leány szimbolizálja a női lélekben felfedezhető tisztaságot, veleszületett nyitottságot, bátorságot és önbizalmat. A Leány arra int, hogy felnőttként is kapcsolatban maradjunk kíváncsiságunkkal, rugalmasságunkkal és derűlátásunkkal. Önértékelésünket javíthatjuk azáltal, ha képesek vagyunk megőrizni vagy feleleveníteni a bennünk élő belső gyermek önelfogadását.

nőiarchetípusok (4).jpg

Amazon

Üzenete: Harcolj önmagadért és a céljaidért!

Az Amazon arra a harcos énünkre utal, akit a versenyszellem, az önérvényesítés és fejlődés célja hajt előre. Az Amazon egészséges önzésre bátorít és arra akar tanítani, hogy meghátrálás helyett merjünk szembenézni a félelmeinkkel; hogy ne adjuk fel, higgyünk önmagunkban és küzdjünk az álmainkért.

Szerető

Üzenete: Szeresd a tested, élvezd az élet szépségeit és a földi örömöket!

A Szerető archetípusa jelképezi a női csábítás erejét, az érzékiség és testiség örömét, emellett az adás-kapás egyensúlyára hívja fel a figyelmet. A Szeretőről gyakran beszélünk úgy, mint egy terhelt, sérülékeny archetípus, mivel a szexualitáshoz sok tabu és szégyen kapcsolódik. A Szerető archetípusával való önismereti munka akkor is segíthet, amikor elveszítjük bizalmunkat a párkapcsolatok terén.

Anya

Üzenete: Benned az Élet - adj magadból!

­Az Anya gazdag archetípusához olyan kulcsszavak tartoznak, mint az önfeláldozás, a védelmezés, a feltétel nélküli elfogadás, a termékenység és a táplálás. Az Anya archetípusa arról akar elgondolkodtatni bennünket, hogy mit jelent számunkra a szeretet, a közösséghez tartozás és hogy mi az, amiért áldozatokat vállalunk az életünkben.

nőiarchetipusanya.jpg

Papnő vagy másnéven Madonna

Üzenete: Merj befelé és az ég felé fordulni!

A Papnő arra a nőre utal, aki felfedezi a befelé figyelés és az intuíció fontosságát. Szimbolizálja a szolgálatot, a spirituális síkok felé fordulást, a lelki és intellektuális gazdagságot, a világ megértésére és rendszerezésére való törekvést.

Matriarcha

Üzenete: Ismerd a hatalmad, vezess igazságosan!

A Matriarcha elhanyagolt archetípusa arra az érett nőre utal, aki olyan tapasztalatok birtokában van, amelyek képessé teszik a vezetésre, a tanácsadásra és az irányításra. Másképpen megfogalmazva, a Matriarcha a királynő, aki szerzett tudását képes felhasználni a jóra, s akár egy egész közösséget is képes táplálni energiájával.

nőiarchetípusok (3).jpg

Banya/Öregasszony

Üzenete: Hallgass a belső bölcsességedre!

A Matriarchával szemben a Banyának már nem a vezetés a feladata, hanem a háttérbe húzódás, s a vénségre, az élet elengedésére való felkészülés. Ez nem jelenti azt, hogy élettapasztalatával ne nyújthatna segítséget a következő generációnak. A Banya archetípusa azt üzeni, hogy mindannyiunkban megtalálható egy bizonyos bölcsesség, az a belső hang, amelyre figyelhetünk, s amely támaszt tud nyújtani nekünk életünk nehéz időszakaiban.

Bába

Üzenete: Része vagy a körforgásnak, a nagy titoknak!

Régen a bábák feladata volt az újszülött világra segítése és a haldoklók átkísérése a túlvilágra. A Bába misztikus archetípusa a női lélekben megbúvó különleges gyógyítói minőséget jelképezi.

 

S most rajtad a sor!

Melyik archetípusban ismertél magadra? Melyik archetípust ismernéd meg közelebbről? Melyik női minőség erősítésére volna személyesen szükséged? Ha teheted, s van kedved, akár vesd papírra gondolataid!


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!