…Tévedések elkerülése végett, a meditáció egy remek szokás, de kihívást jelenthet gyakorolni, ráadásul kudarcélményeket okozhat a "kezdőkben" (vagy azokban, akiknek például egy gyerek rágja állandóan a fülét...)

Ezért ma 5 olyan szokást szeretnék megosztani Veled, amelyeket viszonylag egyszerűen beépíthetsz az életedbe, s amelyek hosszútávon támogathatják lelki egyensúlyodat.

1. Azonosítsd a triggereid - és kerüld el őket

Sok nyomasztó és idegesítő dolog van, amelyet nem kerülhetünk ki - de létezik olyan, aminek nem kell kitennünk magunkat!

Érdemes tehát megvizsgálnod, hogy van-e olyan dolog az életedben, ami feleslegesen billent ki az egyensúlyodból.

Nekem például felmegy a vérnyomásom, ha híreket olvasok. Hosszú időn keresztül azzal indítottam a napjaimat, hogy elolvassam a reggeli kávém mellé a híreket a nagyvilágból. Szembe kellett azzal néznem, hogy mindig elszomorítottak vagy feldühítettek a szalagcímek, esetleg attól ijedtem meg, hogy már annyira hozzászoktam a borzalmakhoz, hogy meg se érintettek. Rájöttem, hogy teljesen feleslegesen tettem ki magam ennek. Ezért amennyire csak lehet, évek óta kerülöm a híreket, és inkább megnézem a kedvenc oldalaimat, ha böngészni van kedvem. Azóta sokkal jobb hangulatúak a reggeleim (és nem lettem tájékozatlanabb se…).

lelkisugolelkiszokasok (2).jpg

Hajlamos vagyok-e a kiégésre?

2. Csinálj valami rendkívül "haszontalant"

Minél inkább maximalista valaki, annál hajlamosabb lehet arra, hogy az idejét állandóan kitöltse valami produktív dologgal.

Ha azonban sosem lehet hátradőlni, azaz állandóan hajszolni kell a fejlődést, és mindennek eredménye vagy releváns haszna kell, hogy legyen, az hosszútávon megágyaz a kiégésnek.

Kell, hogy keressünk - és rendszeresen beépítsünk - az életünkbe olyan tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak. Fontos, hogy ez lehetőleg ne a számítógép vagy a telefon előtt történjen, hiszen minél jobban el tudunk szakadni a virtuális valóságtól, annál hatásosabban tudjuk pihentetni az elménket.

3. Fókuszálj a testi egészségedre

A lelkünknek rendkívül jót tesz, ha a testünkkel törődünk - a depresszió életmódterápiája nem véletlenül olyan hatékony!

Tedd fel magadnak a kérdést: Mi az, amivel fejleszthetném az egészségem?

Például a D-vitamin és a vas pótlása különösen fontos, hogy ne érezzük magunkat kimerültnek. A hidratáció szintén feltölt energiával: igyunk annyi folyadékot, tiszta vizet amennyi belénk fér. És ne feledjük, hogy minden kicsi mozgás számít!

lelkisugolelkiszokasok (1).jpg

Elég időt fordítok-e emberi kapcsolataimra?

4. Teremts időt a találkozásoknak

Amilyen fontos az énidő, ugyanolyan fontos, hogy lehetőségeket teremtsünk a minőségi együtt töltött időre másokkal.

Szociális lények vagyunk, ezért szeretetteli kapcsolatok nélkül elsorvadunk.

Ápolj barátságokat, keress csoportokat és szolgálj közösségeket, amelyeknek a tagja lehetsz. A generációk közötti találkozásokból különösen sokat meríthetünk!

5. Önreflektiv állomások

Ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozott maradj, fontos, hogy adj magadnak lehetőségeket a megállásra és a befelé figyelésre.

Néha reflektálj önmagadra, nézz szembe őszintén magaddal és arra, ahogyan éppen vagy.

Pillants rá a terveidre. Tisztán látod-e jelenlegi vágyaid, céljaidat? Mi van mögötted, mi van előtted?

Ha nem is naponta - persze ha teheted és szeretnéd, hajrá! -, de legalább havonta volna ideális naplót vezetned, hogy visszatekinthess és összegezd tapasztalataid. Ebben segíthet a 3 T gyakorlat, illetve nőként holdnapló vezetése is segíthet abban, hogy megtaláld a ritmusod.

A fenti 5 szokás közül, melyikre volna Neked leginkább szükséged?


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!