Mi húzódik a féltékenység mögött?

Rengeteg kapcsolatot tesz tönkre a féltékenység ilyen, vagy olyan formában. Sajnos, sokan akarják szándékosan féltékennyé tenni a párjukat, azt remélve, hogy ettől párjuk majd „jobban akarja” őket. Ez egy félrevezető és rendkívül kártékony stratégia, ami hosszútávon ellehetetlenítheti a párkapcsolatot, hiszen alapjában rengeti meg azt a bizalmat, amelyre a kapcsolat kellene, hogy épüljön.

De mi van akkor, amikor nem akarunk féltékenyek lenni, mégse tudunk bízni önmagunkban és a párunkban? Mi húzódik érzéseink mögött?

Sok oka lehet féltékenységünk kialakulásának – legtöbbször korábbi veszteségeink, a minket ért környezeti hatások és kötődési tapasztalataink befolyásolják, hogy mennyire válunk féltékeny típussá.

Azonban összességében elmondhatjuk, hogy a féltékenység mögött általában két fő érzelem húzódik: az egyik a félelem, a másik pedig az önbizalomhiány.

Ez az önértékelési hiány nem feltétlenül tudatos, illetve gyakran rejtett formában jelenik meg. Például lehet, hogy valaki kívülről magabiztosnak tűnik, míg belül retteg attól, hogy párja elhagyja.

féltékenység (6).jpg

A görcsös ragaszkodás megfojthat egy kapcsolatot.

Ne hagyj el!

Amikor féltékenyek vagyunk, félünk elveszíteni valamit, ami kielégíti valamely (természetes) szükségletünket, mint például a szeretet, a valahova tartozás igénye vagy a biztonság szükséglete. Minél inkább azt érezzük, hogy a másiktól függ a jóllétünk és boldogságunk, annál jobban retteghetünk a kapcsolat végétől. Ez a fajta görcsös ragaszkodás sajnos megfojthatja a kapcsolatot.

A féltékenység másik oldalról az elköteleződéssel kapcsolatos kétségeinket is jelezheti. Hiába szeretnénk irányítani egy másik személyt, végső soron a másik elköteleződése mindig a másik döntése - s itt jön képbe a bizalom, az, hogy elhisszük-e a másiknak, amit mondd.

 

Mit tehetsz azért, hogy levetkőzd a féltékenységed?

Az egyik dolog, amit tehetsz, hogy önvizsgálatot tartasz és szembenézel múltbéli kapcsolati tapasztalataiddal. Van-e közöttük olyan, ami megrengette a bizalmadat?

A múltban megélt, kapcsolatokban elszenvedett fájdalmaink rendkívüli módon mérgezhetik meg a jelenünket, amennyiben azokat tüskeként cipeljük szívünkben tovább.

A bizalomvesztés azon veszteségek közé tartozik, amelyeket könnyedén „továbbvihetünk” későbbi kapcsolatainkba.  Ha úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulsz ezek feldolgozásával, ne habozz segítséget kérni szakembertől. (Tipp: Találj veszteségfeldolgozó specialistát országszerte!)

A másik dolog, ami segíthet levetkőzni a féltékenykedést, ha erősíted az önbizalmad.

Ez a legfontosabb, hiszen stabil önértékelésünk a kulcsa annak, hogy örökre elengedjük a féltékenykedést.

Amikor bízni szeretnénk, mindenekelőtt arra van szükség, hogy elengedjük belső szorongásainkat és megtanuljunk bízni önmagunkban. Ha újra meg újra azon kapod magad, hogy összehasonlítod magad másokkal; hogy kisebbségi érzéseid támadnak; hogy arra gondolsz, hogy nem vagy elég jó a másiknak, hogy más nők vagy férfiak szebbek, jobbak, kívánatosabbak és szerethetőbbek, mint Te; akkor ezek egyértelmű jelei annak, hogy önképednek fejlesztésre van szüksége.

féltékenység (3).jpg

Higgadt kommunikációval rengeteget tehetünk a kapcsolatunkért. Merjünk beszélni az érzéseinkről!

Mit tegyek, ha a párom féltékeny?

Sajnos akkor vagyunk nehezebb helyzetben, ha a párunk féltékeny, hiszen az ő érzéseiért egyedül ő vállalhat felelősséget. Adott esetben feltehetjük magunknak a kérdéseket: Van-e olyan dolog a viselkedésemben, amivel elbizonytalanítom őt, ami valóban adhat aggodalomra okot? Ha igen, miképpen kellene megváltoznom?

Amennyiben úgy érezzük, hogy párjaink érzései alaptalanok, komoly beszélgetésekre lehet szükség. Ha megértjük féltékenységének hátterét és okait, támogathatjuk abban, hogy reálisan lásson egy helyzetet és akár érzelmei kezelésében is némi segítséget nyújthatunk, ám egy bizonyos fokon túl nem tehetünk semmit. Ha a féltékenység olyan fokúvá válik, hogy az már megnehezíti a mindennapokat, szeretettel bátoríthatjuk párunkat arra, hogy külső segítséget vegyen igénybe önmaga lelki nyugalma és a kapcsolat védelme, közös jövője érdekében.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!