"Utólag minden olyan egyértelmű... nevetséges! De akkor és ott... elvakítottak az érzések... nem tudom, hogy lehettem ilyen naiv. Mindent elhittem neki..."

Csalódás, önvád, kétségbeesés, harag... csak néhány érzés, amit akkor élünk át, mikor megértjük: valaki becsapott, kihasznált bennünket. Bár a legtöbb ember alapvetően jóindulatú (tényleg), sajnos, vannak olyan (személyiségzavaros) emberek, akik szándékosan vernek át másokat önző céljaik érdekében. Utólag mindig könnyű okosnak lenni, de a jó hír az, hogy ha időben észrevesszük a jeleket, megelőzhetjük a bajt.

Ma 10 jelet szeretnél megosztani Veled, amelyek arra utalnak, hogy manipuláció áldozatául esünk egy kapcsolatban.

1. Nem tartja be a szavát a másik

Magától értetődőnek tűnik, hogy ezt észrevegyük, de a gyakorlatban nem is mindig olyan egyszerű. Egy ravasz manipulátor képes úgy megmagyarázni a bizonyítványát, hogy elfedje megbízhatatlanságát. Ha ígéreteit mindig valamilyen külső körülmény miatt nem sikerül betartania, érdemes lehet elgondolkodni a másik ember indítékain.

manipulator (3).jpg

Használjuk a kritikai gondolkodásunkat és támaszkodjunk megérzéseinkre, amikor felmérünk egy kapcsolatot.

2. A bizalmadat első körben nem játssza el

A manipuláció csak akkor lehet sikeres, ha előzetesen bizalmadba férkőzik az illető; például amikor először kér kölcsön, gyorsan és hamar visszaadja vagy szívességedért nagylelkűen „kárpótol”. Ezt a többedik alkalomnál már elfelejti megtenni, legrosszabb esetben pedig akár el is tűnhet minden magyarázat nélkül.

3. Minden olyan gyorsan történik

Szenvedélyes lángolás, hatalmas szerelem, gyertyafényes románcok, azonnali leánykérés… ha minden túl szép, hogy igaz legyen, és a belső hangod azt súgja, sok még itt a megválaszolatlan kérdés, hallgass rá. Emlékeztesd magad arra, hogy az óvatosság, a megfontoltság nem az unalmasság, a maradiság vagy a spontaneitás hiányának a jele. (Érett személyiség mindig ad teret a másiknak, nem ítéli el a másikat azért, mert nem ugrik fejest egy kapcsolatba!) A hosszútávú bizalom minden esetben lassan, de biztosan épül ki.

4. Nem hallgatsz a megérzéseidre

Szinte minden esetben közös, hogy az áldozatok arról számolnak be, hogy volt valamiféle megérzésük: „nagyon furcsának tűnt az, amikor…”, „olyan hihetetlennek tűnt, amiket mondott”, „ugrott egyet a gyomrom, de elhessegettem magamtól ezt a gondolatot”. A tested és a megérzéseid pontosabb következtetésekre képesek, mint gondolnád.

5. Titkolódzik, nem hajlandó beszélni róla

A titkolódzás sosem jó jel, és a bizalmat is megrengetheti egy kapcsolatban. Sajnos, amikor elvakítanak az érzések, hajlamosak lehetünk „elnézni” olyan dolgokat, mint fura telefonbeszélgetéseket vagy azt, hogy el-eltűnik, de nem árulja el, hogy hova.

Egy egyenrangú kapcsolatra egyenrangú kommunikáció jellemző. Ha a másik viselkedésében van valami, ami zavar, mindig rákérdezhetsz anélkül, hogy tartanod kellene a másik reakciójától. Egy manipulátor hajlamos lehet arra, hogy kikerülje a válaszadást, illetve azt a kérdést kelteni benned, hogy Te vagy a „hibás”, amiért egyáltalán érdekel ez a dolog.

6. Alacsony az önértékelésed

Minél kevesebb az önbizalmad, annál nagyobb veszélye lehet annak, hogy becsapjanak. Ennek oka, hogy a manipulatív emberek szeretnek „könnyű prédára” vadaszni. Ha valakinek alacsony az önbecsülése, hajlamos lehet arra, hogy eltűrje mások játszmáit, érzelmi – vagy akár fizikai – bántalmazásait, mivel azt érzi, hogy nem érdemel jobbat.

manipulator (1).jpg

Egy egészséges kapcsolatok egyik legfontosabb jele az egyenrangúság.

7. Sokan figyelmeztetnek

A kívülállók gyakran jobban látnak egy kapcsolatot, mint mi belülről. Sajnos minél inkább belevonódunk érzelmileg egy helyzetbe, annál jobban elveszthetjük az objektivitásunkat. Ha olyan emberek osztják meg Veled aggodalmaikat, akik szeretnek és akikben megbízol, gondolkozz el azon, amiket mondanak; mivel igazuk lehet.

8. Megpróbál távoltartani a szeretteidtől

Éppen a fentiek miatt lehet hajlamos a manipulátor arra, hogy felhergeljen a családod és a barátaid ellen és intő jel az is, ha bele akar szólni abba, hogy kivel találkozhatsz, kivel tölthetsz időt. Legrosszabb esetben mindennemű kapcsolattartást is megakadályozhat.

9.  Irányítani akar és nem tartja tiszteletben határaidat

Súlyos hiba, amikor egy párkapcsolatban nem tartják a felek tiszteletben egymás határait (például megnézik egymás böngészési előzményeit vagy elolvassák azt a személyes naplót, ami nem tartozik a másikra). Van, amikor “csak” önértékelési problémák vagy féltékenység húzódik az irányítási vágy háttérében, de mindig gyanús, ha a másik meg akarja határozni, hogy mit tehetsz és mit nem – például hogy mire költhetsz, mit vehetsz fel, hova mehetsz. (Durva esetekben akár elveheti a pénztárcádat vagy az autód kulcsát is!) Vedd komolyan, ha az az érzésed van, hogy a másik át akarja venni az életed felett az irányítást.

10. Sokkal többet adsz, mint amit kapsz

Vizsgáld meg kapcsolatodban az adok-kapok egyensúlyt , és légy magaddal őszinte. Ha azt találod, hogy valójában szinte kizárólag Te vagy az, aki érzelmeket, energiát, pénzt, időt (stb.) fektet a kapcsolatba, akkor lehet, hogy kihasználnak.

Tipp: A felborult adok-kapok egyensúly jelei


 Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!