Mit jelent a betegségelőny?

Leegyszerűsítve, Freud fogalmával betegségelőnynek nevezzük azt, amikor valamilyen rejtett előnnyel jár egy bizonyos tünet vagy testi állapot. Fontos leszögezni: A betegségelőny nem azt jelenti, hogy szándékosan akarnánk megbetegíteni magunkat!

A betegségelőny abból a nézőpontból indul ki, hogy a testünk mindig segíteni akar bennünket.

Amikor van valamilyen tünetünk vagy betegségünk, akkor hajlamosak vagyunk a testünkre ellenségként tekinteni, pedig a testünk az egyetlen barátunk, aki örökké szeretni próbál bennünket és tenni akar értünk, függetlenül attól, hogy hogyan bánunk vele.

A betegségelőny fogalma Freud nevéhez fűződik, és arra vonatkozik, hogy a betegségnek lehet egyfajta védelmező vagy helyettesítő szerepe a megküzdésben.

Amikor a testünk beszél – vagy cselekszik - helyettünk…

A gyerekeknél gyakori, hogy testük beszél helyettük – de a felnőttek esetében sincs ez másképp.

A betegségek általában valamilyen védekező reakciók a szervezet részéről. Amikor pszichés terhelés alatt állunk vagy van egy olyan lelki konfliktusunk amit nem tudunk megoldani, akkor előfordul, hogy a testünk “próbál tenni valamit” annak érdekében, hogy megoldja a problémánkat.

A test főleg akkor tud „színre lépni”, amikor tehetetlennek érezzük magunkat, vagy nincsen más lehetőségünk úgymond, mint megbetegedni.

A testünk mindig átveheti az irányítást, amikor úgy érezzük, hogy nem áll rendelkezésünkre semmilyen eszköz a megküzdéshez.

A testünk át tud venni helyettünk olyan dolgokat, amiket mi nem merünk vagy nem tudunk valamilyen oknál fogva megtenni. Például ha nem merünk nemet mondani, a testünk gyárthat nekünk egy olyan tünetet, hogy ne legyen más lehetőségünk, mint visszautasítani valakit. Ha problémáim vannak a rokonaimmal, és nem akarok velük találkozni, egy fejfájásra sokkal egyszerűbb hivatkozni, mint felvállalni egy nyílt konfliktust. Lehet, a betegség segít abban, hogy lassítsunk. Visszafog minket, nehogy az ismeretlenbe kelljen lépnünk. Vagy törődést kapunk miatta a környezetünktől, ami enyhíti szeretethiányunkat.

betegsegelony3.jpg

Még akkor is, ha mostohán bánunk vele, testünk mindig segíteni próbál bennünket.

A betegség, mint tanító

A betegségelőnnyel azért érdemes foglalkozni, mert szempontokat adhat a gyógyuláshoz, amennyiben holisztikusan közelítjük meg az állapotunkat. Hogyha kielégítünk egy tudattalan szükségletet, akkor a szervezetünknek nem lesz arra szüksége, nem lesz rákényszerítve arra, hogy megtegye azt helyettünk.

Amikor tünetek gyötörnek minket, érdemes megpróbálni egy másik szemszögből tekinteni azokra. Feltehetjük magunknak a kérdéseket:

  • Mire akar engem tanítani ez a betegség?

  • Mit „kapok” ettől a betegségtől?

  • Mi az, ami miatt hasznomra válhat ez a tünet, betegség vagy állapot?

Tudom, hogy ezek nagyon nehéz kérdések. Tudom, hogy amikor az ember szenved, szinte kínzóak ezek a kérdések, s azt érezhetjük: „Semmi, de semmi jó nincs ebben a nyomorgásban! Semmit nem kapok a szenvedésen kívül!’ S azt sem állítom, hogy mindig, minden betegség mögött felfedezhetünk betegségelőnyt! 

De hiszem - és tapasztalatom - hogy a betegség, mint az egzisztenciánkhoz szorosan kapcsolódó állapot, tényleg az egyik legnagyobb tanító lehet az életünkben. Ha vesszük a bátorságot, hogy önmagunkba tekintsünk, s feltegyük magunknak ezeket a kérdéseket, olyan válaszokat találhatunk, amelyek támogathatnak a gyógyulásban és segíthetik a elengedést.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!