A Lelkisúgó pszichológiai Kérdezz-Felelek rovatában névtelenül tehetsz fel olyan kérdéseket a lelki egészség és önismeret témájában, amik foglalkoztatnak. Itt tudhatsz meg többet.


Téma: Menekülés

Szia! Párkapcsolati és önismereti problémákkal kapcsolatban szeretném a segítségedet és tanácsodat kérni.
Most 20 éves vagyok és eddig nem volt egyetlen tartós kapcsolatom sem. Lehetőségem viszonylag sok lett volna, de nekem nem ment. Amikor találkozok egy fiúval és megvan a kölcsönös szimpátia normális módon elkezdünk randizni. De egy vagy két randi után én gyakorlatilag elmenekülnék a helyzet és a srác elől holott semmi rosszat nem tett. Meg szeretném említeni, hogy a szüleim elváltak. Nem volt a legbékésebb kapcsolatuk, apukám sokszor kiabált, néha tettlegességre is került sor. Gondoltam hogy tudat alatt amiatt is lehet gond, hogy egy férfiban sem tudok megbízni. Próbálom ezt magamban tudatosítani, hogy ezek a fiúk nem tettek semmi rosszat, de ezt a menekülési ösztönt egy esetben sem tudtam még felülírni.
Sokat szenvedek emiatt, mert szeretnék egy párt aki szeret, de bele vagyok ragadva ebbe a helyzetbe.
Ha tudnál valamilyen tanácsot adni, nagyon megköszönném
.”

 

A válasz:

Kedves Kérdező!

Köszönöm, hogy megtiszteltél kérdéseddel, bizalmaddal.

3 gondolatot szeretnék Veled megosztani, amelyek reményeim szerint segítségedre fognak szolgálni.

1. Ne helyezd magad nyomás alá

Elköteleződni gyakran félelmetes – sokszor még annak gondolata is az! -, még akkor is, ha nincsenek traumalenyomatok kapcsolatainkban. Ha azonban traumákat cipelünk magunkkal vagy sérült kapcsolati mintáink vannak, az szinte mindig megnehezíti a kötődés kialakulását. Ahhoz, hogy ezeket átírhassuk, beleengedhessük magunkat egy kapcsolatba és biztonságban érezhessük ott magunkat, sokszor mély önismereti munkára van szükség. A szüleinkkel való kapcsolat feldolgozása és a nekik való megbocsátás kulcsfontosságú lehet ebben a folyamatban, ami időt és türelmet igényelhet önmagunkkal szemben.

Fontos tehát, hogy ne helyezd magad nyomás alá, ne vádold magad érzéseid miatt! Gondolkozz apró lépésekben és emlékeztesd magad arra, hogy minden szerelmi kapcsolat más tempóban bontakozik ki - ne várj tehát magadtól irreális érzéseket vagy döntéseket.

2. A bizalom felépítésének önmagad felé is meg kell történnie

Ahhoz, hogy képes légy belelépni egy tartós kapcsolatba, nem csak a másokba vetett bizalmadat, hanem az önbizalmadat is újra kell építened. A rossz tapasztalatok mentén kialakulhattak Benned önértékelési problémák is, amik elbizonytalanítanak vagy szorongással töltenek el. Lehet, hogy a kapcsolati viselkedésed már az énképed részévé vált – azaz úgy tekintesz magadra, mint valaki, aki mindig elmenekül a férfiak elől -, ami szintén nehezítheti a változást. Ezért is fontos, hogy dolgozz önbecsüléseden, énképed fejlesztésén.

 

3. Nézz a menekülés mögé

Bár sokszor teljesen tudattalan a viselkedésünk, minél pontosabban tudod megfogalmazni önmagad számára, hogy mit érzel, annál tisztábban fogsz tudni látni a helyzetedben, illetve annál könnyebben fogod tudni legyőzni a menekülési ösztönöd.

Kérdések, amiket feltehetsz magadnak:

  • Melyik az a pont, ahol menekülőre fogom? Van-e egy olyan visszatérő mintázat a kapcsolataimban, olyan „inger”, ami újra meg újra távozásra késztet? Lehet, hogy észre sem veszed, de gyakran beazonosítható valami olyan dolog, amitől úgy érzed, ki akarsz lépni (pl. túl sok telefonhívás, az első együttlét előtt, stb.)

  • Mit keresek egy párkapcsolatban? Mit is várok el a másik féltől? Lehet, hogy az elvárásaiddal kell dolgoznod.

  • Azt is felteheted magadnak, hogy mi az, ami taszít a másikban? Lehet, hogy egyszerűen valami olyasmit látsz meg egy idő után, ami nagyon eltér a Te értékrendedtől vagy az elképzeléseidtől, s könnyebb kilépni a helyzetből, mint sem hogy felvállalj egy konfliktust.

  • Megvizsgálhatod továbbá a kommunikációdat is: Mi az, amiről nehezemre esik kommunikálnom? Van-e olyan téma, ami megijeszt, vagy amiről úgy érzem, nehezen tudok beszélni a férfiakkal? Ha igen, hogyan fejlődhetnék abban, hogy őszintén beszélhessek ezekről, esetleges félelmeimről velük?

Remélem, hogy mindezek átgondolása segíteni leküzdeni félelmeidet!

Azonban jó, hogy ha tudod, hogy ezek nehéz, mély témák, s hogy minél inkább beleragadunk egy helyzetbe, annál nehezebben láthatjuk meg a lehetséges kiutakat. Ezért ha teheted, érdemes lehet pszichológussal konzultálnod, aki személyre szabottan segít, vezet végig ebben az érzelmi rendrakásban.

Remélem, tudtam segíteni válaszommal.

Minden jót kívánok Neked,

Betta

A fenti bejegyzés egy online, anonim és önkéntes módon feltett kérdésre, az abban megosztott információk alapján megfogalmazott szubjektív szakmai vélemény, amelyet az Olvasó minden esetben csak a saját felelősségére értelmezhet és használhat fel, s amely nem helyettesítheti a személyre szabott segítséget. Ha szükségét érzi ez utóbbinak, szeretettel ajánlom figyelmébe a www.pszichologuskereso.hu oldalt, ahol lakhelyéhez közel találhat szakembert. 


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!