A lélektani krízis testi jelei

Krízis alatt olyan eseményeket és életszakaszokat értünk, amelyekben kiszolgáltatottnak vagy tehetetlennek érezzük magunkat, amelyekben úgy érezhetjük, hogy nem tudjuk megoldani problémáinkat, vagy amikor életünk válaszúthoz érkezik és egy új (és félelmetes) szakaszba kell lépnünk.

Amikor lélektani krízist élünk át, gyakori, hogy egész szervezetünk reagál a minket érő stresszhelyzetre. Alábbiakban mindazokat a lehetséges tüneteket olvashatod, amelyek együttjárhatnak a lelki krízisállapottal (s amelyek a krízis megoldása után akár teljesen el is tűnhetnek).

 

Álmatlanság és alvási rendellenességek

Krízisben gyakori, hogy rendkívül fáradtnak érezzük magunknak, mégsem tudunk aludni, még akkor is, amikor nem tartanak ébren zakatoló gondolataink vagy nem rágódunk a problémánkon. Krízisben megszaporodhatnak rémálmaink vagy alvási paralízisekben is szenvedhetünk.

Étkezési zavarok

A krízis magával hozhatja étkezésünk megváltozását; étvágytalannak érezhetjük magunkat, ami jelentős súlyveszteséggel is járhat, vagy éppen ellenkezőleg, túlevéssel is reagálhat a szervezet a stresszre.

Emésztési problémák

Gyakran a fentivel függnek össze a különböző gyomor- és bélrendszeri problémák, mint például a görcsölés, puffadás vagy hasmenés, de gyakori, hogy krízisszakaszban jelenik meg valamilyen ételintolerancia vagy allergia.

Rossz közérzet

A lélektani krízis sokszor jár együtt egy rossz közérzettel, amely miatt gyengének, fásultnak vagy nyugtalannak érezhetjük magunkat. Ilyenkor olyan tünetektől szenvedhetünk, mint fejfájás, “gombóc a torokban”, remegés, ingerlékenység, memória problémák vagy összepontosítási nehézségek.

Vegetatív reakciók és vérnyomásproblémák

Krízisben a vegetatív stresszreakciók is működésbe léphetnek, ezért szaporodnak meg olyan tünetek, mint az ingadozó vérnyomás, szapora szívverés vagy a felerősödött izzadás.

Légzési nehézségek

A krízist olyan tünetek is kísérhetik, mint a nehézlégzés, vagy akár bizonyos, ismétlődő helyzetekben fellépő légszomj. Úgy érezhetjük, mintha egy súly ülne a mellkasunkon, s nem tudnánk szabadon venni a levegőt.

Pánikszerű tünetek

Kevesen tudják, hogy a pánikszerű tünetek nem feltétlenül pánikbetegségre utalnak, hanem gyakran valamilyen krízisállapothoz kapcsolódhatnak. Minden lélektani fordulópont az életünkben - mint például egy életszakasz váltás vagy veszteség - önmagában is okozhat szorongásos tüneteket.


Jövő héten folytatjuk Test és Lélek sorozatunkat a pszichoszomatikus betegségekkel kapcsolatos tévhitekről!


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!