Tudod mit? Az a baj, hogy Te nem is akarod igazán…

Teljesen mindegy, milyen fajta változásról beszélünk – például fogyásról, lelki gyógyulásról vagy élethelyzeti váltásról - , sokszor hangzik el a fenti mondat olyankor, amikor nem sikerül megvalósítanunk elképzeléseinket.

Az elköteleződés hiánya valóban ellehetetleníti a változást, azonban gyakran tényleg nagyon akarunk valamit, mégis azt éljük meg, hogy hiába próbálkozunk, valami miatt nem megy a változás, nem működik, amit szeretnénk.

Ilyenkor lép színre a kétségbeesés, a lemondás, a csalódottság. Ebben az állapotban különösen fáj hallani, hogy „a te hibád, hogy nem szeretnéd eléggé”…

De tényleg minden kizárólagosan az akaraterőn múlna? Ma 3 olyan okot szeretnék megosztani Veled, ami akadályozhatja vagy nehezítheti a változást.

ketrec1.jpg

A múlt ketrece távol tarthat álmainktól.

1. Van valami, ami fogva tart a múltban.

Múltunk feldolgozatlan eseményei megakadályozhatják, hogy élvezzük a jelent, illetve azt a jövőt élhessük, amit kívánunk magunknak. Fogva tarthat és a tehetetlenség érzésével tölthet el bennünket egy fel nem dolgozott veszteség, egy korábbi kudarc fájdalma vagy megismétlésének félelme, esetleg egy régi családi vagy párkapcsolati minta, amely belénk ivódott. Akár komolyabb pszichológiai elakadás vagy trauma is nehezítheti a változást, amely kezelést igényelhet.

Hogyan győzd le?

Merj szembenézni múltaddal, és építsd újra az énképedet azáltal, hogy újraírod az önmagadról írt történetet. A múlt láncainak legyőzésében rengeteget segíthet valamilyen önreflektív tevékenység. Ne feledd, hogy múltunkkal félelmetes és fájdalmas lehet szembenézni, ezért merj segítséget kérni, ha szükséges.

valtozashiany2.jpg

Amikor büntetjük önmagunkat, elveszítjük az erőnket a cselekvéshez.

2. Tudattalan önbüntetés

Hiába minden próbálkozás, a változást ellehetetlenítheti az önutálat, illetve az a gyakran rejtett meggyőződés, hogy nem érdemled meg a jót az életedben.

Olykor azért is büntetjük magunkat, mert rosszul ítéljük meg a változás sebességét és várható mértékét. Frusztrálttá tehet például az, amikor alábecsüljük a változási folyamat várható hosszát, s sürgetni akarjuk azt, amit nem lehet. Minden ilyen és ehhez hasonló feszültség, amely felerősíti benned azt az érzést, hogy nem vagy elég jó, megágyazhat a feladásnak vagy valamilyen önszabotáló magatartásnak.

Hogyan győzd le?

Vedd észre, amikor gondolatokkal vagy tettekkel szabotálod magad, s tudatosan figyelj arra, hogy szeretettel beszélj önmagadhoz. Ezek az első lépések, amelyeket megtehetsz hogy kilépj az önsorsrontás ördögi köréből.

valtozashiany3.jpg

Meg kell tanulnod hinni önmagadban, hogy hinni tudj a céljaidban.

3. Bizonytalanság és önértékelési problémák

Végül, a változás elmaradásának leggyakoribb oka az, hogy nem hiszünk magunkban eléggé.

Az önbizalomhiány elveszi erődet a cselekvéshez és elbizonytalaníthat abban, hogy ki is vagy és mit is szeretnél az élettől. Amikor gyengének érezzük magunkat, hajlamosabbak vagyunk meghátrálni és lemondani álmainkról. Gyakran pedig annyira kevésnek érezzük magunkat, hogy ha meg is próbáljuk azokat elérni, mélyen belül nem hisszük el, hogy elérhetnénk céljainkat.

Hogyan győzd le?

Dolgozz önbecsüléseden, bátorságodon és mindenekelőtt légy türelmes magaddal szemben. Ne sürgesd magad, kezdetben hozz apró, de fontos lépéseket a nagy és nehéz döntések helyett. Adj időt és teret magadnak arra, hogy megismerd önmagad.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!