A Pszichológus szemmel rovatban saját véleményemnek és tapasztalataimnak adok hangot olyan témákkal kapcsolatosan, amelyekről úgy érzem, hogy figyelmet érdemelnek a mindennapokban. Jó olvasást!


Az, hogy az életmódunk meghatározza a lelki jóllétünket, bizonyos szempontból magától értetődő, de ritkábban gondolunk bele abba, hogy táplálkozásunk és életvitelünk milyen alapvetően kapcsolódik az identitásunkhoz.

Sokkal közelebb áll az életmódunk a pszichénkhez és az önismerethez, mint amennyire elsőre tűnik. Sőt, úgy is fogalmazhatunk, hogy

az életmódváltás az egyik legnagyobb önismereti munka, amit életünkben elvégezhetünk.

Az életmódváltás nem csak étkezési szokásaink megváltozását hozza magával, hanem kapcsolataink, meggyőződéseink és az önmagunkról alkotott kép átalakulását is. S van, akinek ez a változás félelmetesnek tűnhet.

életmódváltás1.jpg

Az életmódváltásnak főleg mentális síkon kell elkezdődnie.

Szembenézni félelmeinkkel

Az életmódvaltás megköveteli, hogy szembenézzünk félelmeinkkel, hiedelmeinkkel, képességeinkről alkotott meggyőződéseinkkel, határainkkal. Az életmódváltás kiszakít a komfortzónánkból, bátorságra ösztönöz és új dolgok felfedezesére buzdít.

Ahhoz, hogy életmódváltásunk sikeres lehessen, képessé kell válnunk rugalmasan gondolkodni, szeretettel fordulni magunk felé, megbocsátani magunknak "diétahibáinkat", nem esni a mindent-vagy-semmi-gondolkodás csapdájába, elfogadni mások (eltérő) véleményét, kibírni mások kritikáját, bízni önmagunkban és tudásunkban, abban amit csinálunk. Ez ám az önismeret kihívás!

Kifogások… és ami mögöttük van

Sokszor halljuk, hogy az életmódváltásnak fejben kell eldőlnie, de talán már kevesebbet beszélünk arról, hogy milyen hiedelmeket alakítunk ki az identitásunkról az életmódunk mentén. Mindannyian kialakítunk bizonyos meggyőződéseket önmagunkkal kapcsolatosan, s leggyakrabban épp ezek a hiedelmek állnak életmódváltásunk sikertelensége mögött. 

Ilyen hiedelem lehet például az, hogy:

  • utálom a zöldségeket

  • nem tudok főzni

  • akaratgyenge vagyok

  • lusta vagyok

  • nem vagyok elég kitartó

  • (bizonyos oknál fogva) egyszerűen nem vagyok képes arra, hogy megváltoztassam a táplálkozási szokásaimat

Amikor okokat keresünk sikertelenségünk mögött, előtérbe lépnek különböző önigazolásaink, azaz a bizonyítékok hiedelmeink mellett. Szándékosan nem a kifogás szót használom, mert sok esetben őszintén úgy gondoljuk, hogy van bennünk valami ami egyszerűen szükségszerűen akadályoz minket abban, hogy képesek legyünk megváltozni. Nem arról van szó, hogy ne akarnánk megváltozni, csak tényleg elhisszük azokat az érveket, amiket hozunk változási képességünk hiánya mellett. 

Nem arról van szó, hogy ne akarnánk megváltozni, csak tényleg elhisszük téves hiedelmeinket.

Változni félelmetes

Az életmódváltásban az tud meglepő lenni, amikor leépítjük ezeket az identitáshiedelmeinket. Ilyen hiedelem például az, hogy "nem tudnék kávé/bor/csokoládé nélkül élni", vagy az hogy "én soha nem tudnék lemondani a sajtról".

De ha például kialakulna egy intoleranciánk vagy súlyos allergiás reakciót mutatnánk a fentiekre, akkor a legtöbben meg tudnánk állni, hogy ne együnk belőle. Ilyenkor összezavarodhatunk, hiszen megélhetjük, hogy mégis van valami, ami képes felülírni adott hiedelmünket - azaz ilyenkor szembesülünk önigazolásaink tévességével. 

Az életmódváltás önismereti folyamat

Az életmód kialakítása minden esetben egy folyamat. Rengeteget tudunk tanulni annak mentén, hogy hogyan táplálkozunk, milyen a kapcsolatunk a testünkkel, hogyan mozgatjuk azt, hogyan figyelünk a testünk jelzéseire és hogyan gondolkodunk saját magunkról.

Ezért bátorítok mindenkit arra, aki lelkiállapotát rendezni szándékozik, hogy ne feledkezzen meg a testéről sem. Sőt, amikor fogalmunk sincs, hogy hogyan álljunk neki az énszeretetnek és az önelfogadásnak, akkor az első dolog amit elkezdhetünk éppen az lehet, hogy szeretettelivé és táplálóvá alakítjuk át az életmódunkat.

Mert ugyanúgy, ahogy testi betegség gyógyítása esetén elindulhatunk a lélek oldala felől, ugyanúgy a lélek gyógyulása is elindulhat a test oldaláról.

+Tipp: Vezess életmód-naplót!

Egy étkezési vagy életmód napló vezetése nagyon sokat segíthet az ideális életmódod megtalálásában, s az egészséged felé vezető úton.

Vegyél egy füzetet, ahova fel tudod jegyezni, hogy milyen érzések kapcsolódnak az egyes ételek elfogyasztásához, a mozgáshoz vagy annak elmaradásához. Leírhatjuk továbbá azt, ahogy látjuk önmagunkat, törekvéseinket és motivációnkat, de akadályainkat, nehézségeinket is, s az önreflexió segítségével új utakat találhatunk azok legyőzéséhez.

Az egészséges élet a legnagyobb ajándék, amit önmagadnak adhatsz.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!