Növekedés és komfortzóna

A komfortzónára úgy tekintünk, mint az a határ, amin belül kényelmesen mozgunk. Bár a komfort szót ma a kényelemmel azonosítjuk, a szó eredeti jelentése, a “comme fort” alapján arra utal, hogy melyek azok a dolgok amelyeket erősen, azaz könnyedén végzünk.

A komfortzónánkon kívüli terület tehát nem csak a kényelmetlenségre utal, hanem az erőtlenségre is: azon kívül gyengének, inadekvátnak, kevésnek, amatőrnek érezhetjük magunkat.

Amikor ellenállunk annak, hogy kilépjünk komfortzónánkból, megágyazunk a középszerűségnek, az unalmas vagy üresnek érzett életnek, és sajnos gyakran a szorongásoknak is. Tudniillik

csak akkor tudjuk legyőzni szorongásainkat, ha merünk szembenézni azokkal, illetve elkezdjük gyakorolni azok legyőzését - ez azonban csak a komfortzónánkon kívül lehetséges.

megszokas3.jpg

Személyes növekedésünk mindig komfortzónánkon kívül esik.

Kilépni a megszokásból…

Amikor elkezdünk bevezetni egy olyan szokást, ami kívül esik komfortzónánkon, a fentiek miatt természetes, hogy nehéznek érezzük azt. A kezdeti kihívások nem gyengeségünknek a jelei, hanem annak, hogy éppen erősödünk!

Amikor rögtön az elején beletörik a bicskánk a változtatásba, inkább feladjuk, mondván, hogy ez nekünk sose fog menni. Ezért olyan fontos még minden nagyobb változás megkezdése előtt megtalálni azt a lendületet, azt a belső erőt, ami visz minket előre. Ez lehet a tetteink mögötti miért, a mögöttes cél, de úgyanúgy lehet személyes kitartásunk, határozottságunk vagy a hitünk, amibe kapaszkodhatunk.

lelkisugo_megszokasok.jpg

Amikor ellenállunk annak, hogy kilépjünk komfortzónánkból, a fejlődésnek állunk ellen.

Személyes komfortzónád

A komfortzónánkkal való munka mindig kihívásokkal teli, hiszen határaink feszegetése legtöbbször se nem egyszerű, se nem kellemes.

Mégis érdemes megvizsgálni, hol húzódik komfortzónánk határa annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki életünkből, önmagunkból és körülményeinkből.

Vizsgáld meg önmagad:

  • Van-e bármi az életemben, amiről úgy érzem, hogy szembe kellene vele néznem?

  • Van-e olyan dolog, helyzet vagy teendő, amivel kapcsolatban tudom, hogy lépni szeretnék?

  • Életem melyik területe igényel jelenleg cselekvést? Mi lehetne az első lépés, amit megtehetnék a változás érdekében?

  • Melyek azok a dolgok, amelyeket halogatok kényelmetlenségük, nehézségük miatt?

  • Melyek azok a dolgok, amelyekbe nem merek belevágni az ismeretlentől való félelmem miatt?

  • Melyek azok a rossz (meg)szokásaim, amelyek visszatartanak a fejlődésemben? S mire volna szükségem, hogy legyőzzem azokat?

Töltsd le (ingyenes) Lelkisúgó munkalapod ITT, s vesd papírra gondolataidat.

Jó önismereti munkát!

Betta


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!