7 tevékenység, amit érdemes tenned lelki egészségedért idén nyáron

A nyár az évnek azon időszaka, amelyben érdemes minél több erőt és élményt magunkba szívnunk, hogy aztán feltöltött erőraktárakkal indulhassunk az év második felébe. Ma 7 olyan ötletet illetve szokást osztok meg Veled, amelyek támogathatnak a kiegyensúlyozottságban.

 

1. Kapcsolj ki (a szó szoros értelmében)

Végy egy szünetet a televíziótól, sorozatoktól és a közösségi médiától, kapcsold ki a telefonod vagy ne kapcsold be a számítógépet egy bizonyos időre. Ez lehet akár egy nap, egy hétvége vagy egy hét is, ha kellően bátor vagy (és van rá lehetőséged). Figyeld meg, hogyan hat Rád, ha nem vagy kitéve a felkavaró híreknek, médiaüzeneteknek és van időd magadra, illetve a számodra fontos dolgokkal foglalkozni; akár csak néhány órára is. Nem biztos, hogy egyszerű kikapcsolni, de annál jutalmazóbb!

nyár (8).jpg

Kövesd a megérzéseid.

2. Zarándokolj a lelki egészségedért

Ha szeretsz utazni és/vagy túrázni, összekötheted ezt azzal, hogy lelki zarándoklaton veszel részt. Ezt érdemes egyedül végezni, de valaki mással együtt is megteheted, akivel jókat tudsz beszélgetni útközben. A zarándoklat lényege, hogy teret és időt adj magadnak arra, hogy válaszokat találj aktuális kérdéseidre. A cél nem az út teljesítése, hanem hogy vándorlás közben együtt légy saját gondolataiddal és őszintén szembenézz valódi érzéseiddel. Ezt megteheted miközben sétálsz egy nagyot a természetben, de az is lehet, hogy ellátogatsz egy olyan helyre, ami valamilyen okból fontos jelentőséggel bír számodra. Az út közbeni felismerésekről akár feljegyzéseket is írhatsz.

3. Itt az ideje az önreflexiónak

A nyár remek időszak ad arra, hogy elmélyülj az önismeretben. Válassz egy olyan önreflektív tevékenységet, amit örömmel végzel: írj naplót a napok vagy a hetek végén, meditálj reggelente, végezz lelki számvetést vagy tegyél el egy kis boldogságbefőttet. Ha kedved van vagy aktuálisnak érzed, kipróbálhatsz egy egyéni terápiás módszert vagy csoportos önismereti programot is!

nyár (10).jpg

A testi selfcare is fontos nyáron.

4. Tarts egy gyümölcs- és zöldségnapot

Ne feledkezz meg testedről sem, hiszen az, ahogyan érzed magad a bőrödben, alapvetően meghatározza közérzeted! Minél több hidratáló és könnyű ételeket fogyasztasz a hőségben, annál jobb. Válassz ki (heti) egy napot, amikor csak növényi ételeket fogyasztasz. A nyár csak úgy ontja a különböző, finomabbnál finomabb gyümölcsöket és zöldségeket, így változatosságból nem lesz hiány. Például reggelizz egy nagy gyümölcssalátát, készíts könnyű krémlevest ebédre és lakj jól egy hatalmas adag lecsóval vacsorára. Rendkívül jót fog tenni az emésztésednek is!

5. Próbálj ki valami újat

Járj nyitott szemmel és szívj magadba minden új impulzust. Kövesd a kíváncsiságod és találj egy olyan tevékenységet, ami lendületet adhat vagy ami a nyugalom érzésével tölt el; annak megfelelően, hogy éppen milyen vágyaid vannak. Lehet, hogy kipróbálsz egy új hobbit vagy elkezdesz foglalkozni egy témával amiben még sose mélyedtél el azelőtt. Bátran kérdezz körbe ismerőseid, barátaid körében is, hogy ajánlanak-e valamit, mondj igent a meghívásokra és merj kísérletezni az új élményekkel!

nyár (6).jpg

Vágj bele valamibe, amit eddig halogattál.

6. Tűzz magad elé kisebb-nagyobb cél(oka)t

Önbizalmunknak rendkívül jót tesznek azok az eredmények, amelyeket önerőből érünk el. Válassz ezért egy olyan célt a nyárra, aminek teljesítése büszkeséggel és örömmel tölthetne el. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolnod! Lehet, hogy kitakarítanád végre a lakást, kirándulnál egyet a hétvégén a családdal vagy elmennél arra a hétvégi tanfolyamra, ami már régóta vonz. Esetleg szeretnéd elolvasni azt a könyvet, ami hónapok óta pihen a polcodon, kigyomlálnád az előkertet vagy megszerelnéd azt a lefolyót… Válassz valami olyat, amely viszonylag könnyen teljesíthető kihívást jelent Neked, amelytől hatékonynak éreznéd magad és ami mindennél fontosabb: értékeld erőfeszítéseid!

7. Pihenj!

Ugyan magától értetődő (kellene hogy legyen), de a nyár a kikapcsolódás ideje. Mégis olykor nehezen adjuk meg magunknak az "engedélyt" arra, hogy igazán lelassítsunk és elszakadjunk a teendőinktől. Főleg a rövid éjszakákon figyelj a rendszeres és kiadós alvásra, és arra, hogy ne pörgesd túl a szervezeted. Ha úgy érzed, hogy nehezen tudsz kikapcsolni és elengedni a feladatokat, akár megismerkedhetsz valamilyen testhezálló stresszkezelő technikával is, mint az autogén tréning, a jóga vagy a művészetterápia.

nyári.jpg

Add meg magadnak az "engedélyt" arra, hogy igazán lelassíts és elszakadj a teendőktől.

Szép élményekkel teli nyarat kívánok Neked!


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!