Lelki számvetést az év bármelyik napján végezhetünk, azonban most, az augusztusi betakarítások és érkező szüretek időszakára különösen jó azt időzíteni. Azért is érdemes ezen a ponton visszatekinteni az eddigi évre, hogy annak megfelelően lehessen felkészülni az esztendő legutolsó harmadára. Itt az idő tehát, hogy arass, rostálj és vess új magokat!

 

Arasd le a babérjaid

Tekints vissza az elmúlt évre vagy egy általad  választott időszakra. (Bár nagy falat, de ha bátor vagy, akár egész életedre is visszatekinthetsz!) Ha meghatároztad az általad vizsgált időintervallumot, tedd fel magadnak a kérdéseket:

Mire vagy büszke az elmúlt időszakból? Miben fejlődtél? Milyen eredményt értél el, ami megelégedettséggel tölt el? Milyen félelmetes dolgot küzdöttél le ebben az időszakban ? Van-e esetleg valami, amit elmulasztottál megünnepelni? 

 

Ha elakadnál...

Elsőre talán azt gondolod: "Pff. Hát én nem csináltam semmit. Konkrétan, semmit. Sőt, amit lehet csak elrontottam az utóbbi időben..." Ez esetben arra bátorítalak, hogy legalább 1 dolgot találj, amiért hálás tudsz lenni saját magadnak vagy amire őszintén azt tudod mondani, hogy "...végülis, azt hiszem, ez is eredmény..." 

Ilyen lehet például: "Még mindig nem adtam fel", "Továbbra is kitartó vagyok a munkámban", "Nagyon igyekeztem idén jobban figyelni az egészségemre", "Habár úgy érzem, még nem eleget, de már sokkal több időt töltöttem a fontos dolgokkal..."

Minden oly kicsi lépésre is tekints győzelemként és ismerd el erőfeszítéseid!

vess-számot-önmagaddal-lelkisúgó1.jpg

Rostáld ki a pelyvát...

Rendezd gondolataidat és érzéseidet. Itt az idő, hogy elválaszd a "búzát a pelyvától", az értékeset az értéktelentől életedben. Végezd el szokásaid és cselekedeteid "rostálását", tedd fel magadnak a kérdéseket:

Mi az, amit ki kell szórnod az életedből? Mitől kellene sürgősen elbúcsúznod? Milyen rossz szokást szeretnél elengedni? Mi az, amihez úgy érzed, hogy feleslegesen vagy megszokásból ragaszkodsz?

Miközben ezeken a kérdéseken gondolkozol, ne ítéld el magad! Légy magaddal együttérző és gyűjts össze mindazt, amiről úgy érzed, visszatart.

vess-számot-önmagaddal-lelkisúgó.jpg

Ki mint vet, úgy arat...

A jövő magjait bármikor elvetheted. Vizsgáld ezért meg:

Milyen terveid, vágyaid vannak az év további részére? Miben fejlődnél még a továbbiakban? Milyen helyzetekre szeretnél most összpontosítani?

Akármilyen "kicsi" vagy jelentős projektek jutnak eszedbe, bátran írd le őket. Merj nagyokat álmodni és merj kicsi lépésekben is gondolkodni!

búzaföld-lélek.jpg

Kedvet kaptál a számvetéshez? Töltsd le (ingyenes) Lelkisúgó munkalapod itt és kezdj neki!


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!