III. lecke: Merj függetlenedni.


Önbecsülésünk szempontjából alapvető, hogy függetlenné váljunk. De mit is értünk ez alatt?

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a függetlenség "önálló állapot, amikor egy személy már saját életét éli, és nem kell alkalmazkodnia máshoz, főként a szüleihez."

Pszichológiai értelemben akkor beszélhetünk önállóságról, ha képesek vagyunk megélni a szabadságot életünkben, képesek vagyunk érzelmileg függetlenedni és olyan döntéseket hozni, amelyek saját jóllétünket szolgálják

Sajnos, a függetlenséget gyakran összekeverjük az önzéssel, attól tartva, hogy szükségleteink felvállalásával önzővé válunk (itt olvass többet arról, mi a különbség önzés és önszeretet között!)

Az érzelmi függetlenség nem arról szól, hogy ne vegyük figyelembe mások érzéseit, hanem arról, hogy ne engedjük, hogy mások érzései és gondolatai negatívan befolyásoljanak bennünket.

Máshogy fogalmazva, a függetlenség arról szól, hogy felismerjük: az érzéseink és gondolataink felett nincsen másoknak hatalma, azokat egyedül mi tudjuk irányítani.

fuggetlenseg.jpg

7 dolog, amitől meg kell tanulnod függetleníteni magad

1. Függetlenedj az ítélkezéstől.

Önbizalmunk erősítéséhez hozzátartozik, hogy ítélkezésmentességet gyakoroljunk mások és önmagunk felé is. Minél kevésbé osztályozod magad – és másokat – jó és rossz szerint, annál inkább képessé válsz az önegyüttérzésre, arra, hogy elismerd, amit érzel.

2. Függetlenedj mások szavaitól és elképzeléseitől.

Fontos, hogy megtanuljunk függetlenedni mások ítéletétől, hiszen ameddig mások véleménye vezet életdöntéseidben, mindig azt fogod érezni, hogy nem vagy valódi önmagad. Talán furcsának hangzik, de minél inkább gyakorlod Te magad az ítélkezésmentességet, annál kevésbé fog szorongással eltölteni a gondolat, hogy mások mit gondolnak Rólad.

3. Függetlenedj mások mércéjétől. 

Önbizalmunk törékennyé válik, amikor a másokkal való összehasonlításon alapul önértékelésünk; hiszen mindig találhatunk valakit, akinek “rosszabbul megy a dolga”, mint nekünk, s mindig találhatunk valakit, aki szebb, erősebb, okosabb és sikeresebb lesz, mint mi… Ezért fontos, hogy csak saját magunkhoz mérjük önmagunkat! Ebben segíthet, ha visszanézünk a múltba és tudatosítjuk eredményeinket, hogy milyen nagy utat tettünk már meg, s hogy honnan-hová jutottunk.

4. Függetlenedj az elvárásaid terhétől.

Kíméld meg magadat a csalódástól! Nem az elvárásaid kell elengedned - ahogy erről már itt is írtam - de fontos, hogy ne zárd magad ketrecbe azzal, hogy elképzeled, a dolgoknak miképpen és hogyan kellene megtörténniük.

5. Függetlenedj a történetedtől.

A múltunk, a velünk történt események és az elszenvedett veszteségeink sajnos képesek arra, hogy kiszipolyozzák önbecsülésünket és „fogva tartsanak”, ezért is olyan fontos megbocsátani és lezárni azt - itt olvashatsz ennek lehetőségeiről, arról, hogy hogyan is nézz más szemmel a múltadra.

6. Függetlenítsd magad az eredménytől és a céltól.

Bármilyen változásra is vágysz, annak a folyamata sokkal fontosabb, mint maga az eredmény. Tényleg az út a fontos és nem a cél – és igen, ez hatalmas közhely! De ha ezt elsajátítod, és tényleg becsülni tudod azt, aki most vagy, anélkül, hogy másnak vagy máshol kellene lenned… már megnyerted az Élet nevű társasjátékot.

7. Függetlenedj mások szeretetétől.

Tudom, hogy ez talán az egyik legnehezebb, főleg, hogy legalapvetőbb emberi ösztönünk hogy mások értékeljenek, elismerjenek és elfogadjanak bennünket olyannak, amilyenek vagyunk. De meg kell tanulnod, hogy mások szeretete nem szükséges ahhoz, hogy Te szeresd magad. Akkor is szeretheted magad, ha valaki fájdalmat okozott Neked, ha valaki megsértődött vagy haragszik Rád, mert például nemet mondtál neki. Ha ezt elhiszed és elsajátítod, mások bűntudatkeltő játszmái sem fognak tudni hatást gyakorolni Rád. 

fuggetlenseg.jpg

“Házi feladat”

Ragadj meg egy naplót és vesd le gondolataidat!

Tedd fel magadnak a kérdéseket:

  • Félek-e mások ítéletétől? Ha igen, mi húzódhat ennek hátterében?

  • Rendszeresen összehasonlítom saját gyengeségeimet mások erősségeivel?

  • Túlságosan ragaszkodom-e elképzeléseimhez vagy saját magam igazához?

  • A múltban élek vagy a jelenben?

  • Hajlamos vagyok-e feladni magam azért, hogy mások szeressenek?

  • Mi segíthet abban, hogy egy konkrét cél vagy eredmény elérése nélkül, már most jól érezzem magam a bőrömben? 



Folytatás következik jövő héten!

Korábbi részek:

I. lecke: Barátkozz meg a kudarc gondolatával!

II. lecke: A türelem önbecsülést terem.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt jelenthet!