IV. lecke: Ha megtalálod a hited, megtalálod önmagad.


Utolsó leckénk az önmagunkba vetett hitről szól. Amikor gyengének vagy tehetetlennek érezzük magunkat, sokszor arról van szó, hogy elvesztettük a hitünket. Lényegében nem hisszük el többet, hogy lehetséges meggyógyulni vagy elengedni a múltat, nem hisszük, hogy valaha újra bízhatunk, hogy boldogok vagy kiegyensúlyozottak lehetünk.

20181019_165116_HDR_resized.jpg

7 dolog, amit meg kell tanulnod a hitedről

1. A hit a megküzdésünk alapja, mivel feléleszti és fenntartja a motivációt.

A hitre szükség van a krízishelyzetekben, mivel segít, hogy ne essünk kétségbe és higgadtan tudjuk megközelíteni a kihívásokat. Hit nélkül a motivációdat sem tudod életre hívni: hiszen ha nem hiszed el, hogy elérhetsz valamit, nem fogod megtenni azokat a szükséges lépéseket, amik elvezethetnének célodhoz.

2. A hit nem mágikus gondolkodást jelent.

Hit nélkül képtelenek volnánk megmozdítani azokat a hegyeket, amelyek legyőzhetetlennek tűnnek elsőre. Mégis, sokan bosszankodni kezdenek a hit szó hallatán, mondván, hogy “Hiába hiszek valamiben, ha az LEHETETLEN, hogy bekövetkezzen!”.

A hit azonban eltér a mágikus gondolkodástól – ez utóbbival sokszor keverik össze azt! Ha azt gondoljuk, hogy a hit erejével közvetlenül befolyásolhatjuk a dolgok alakulását, minden bizonnyal csalódni fogunk. Hiszen a hitünkkel nem külső körülményekre, eseményekre vagy más emberekre lehetünk hatással, hanem a mi cselekedeteinkre és reakciónkra. Ezek irányításával válhatunk képessé kedvező lehetőségeket észrevenni és teremteni magunk számára, illetve megélni azt a stabilitást amire vágyunk. Ne abban higgy tehát, hogy képes vagy irányítani a nehéz eseményeket, hanem hogy képes vagy más szemmel tekinteni rájuk.

3. Hinned kell abban, hogy mindent képes vagy megoldani* – s ezen hited az táplálja, ha ismered magad. 

A hit tehát nem ahhoz kell, hogy csettintésre mindent elérhessünk vagy megváltoztathassunk. Az önbizalmunk elsősorban abból a meggyőződésünkből fakad, hogy bármit dob elénk az élet, azzal meg tudunk küzdeni. Ehhez azonban önismeretre van szükség. Ismerned kell erősségeidet, gyengeségeidet és értékeidet, amelyekre támaszkodhatsz - az önismereted a Te erőd, amelyet életed bármely szituációjában felhasználhatsz.

(*Ha valamit nem tudsz megoldani - értsd: megváltoztatni -, akkor az az élettel együtt járó tény vagy egy olyan dolog, ami nem igényel megoldást! Ajánlott olvasmány a témában: Marie Forleo: Minden megoldható! című könyv. )

4. Higgy abban, hogy képes vagy változni, tanulni és fejlődni.

Az önbizalom érzéséhez nem kell, hogy mindent tudj - főleg nincs szükség arra, hogy mindent elsőre és hibátlanul vigyél véghez! A magabiztossághoz az kell, hogy bizonyosságod legyen a felett, hogy mi az, amire képes vagy; hogy tudd, hogy mi az amit elsajátítottál és amire támaszkodhatsz - s ezzel párhuzamosan, tudd, hogy mi az, amit nem tudsz; amiben szeretnél fejlődni, vagy amihez adott esetben segítséget kell kérned.

5. A kétségek mindig elveszik a hitünket.

Semmi sem gyengít jobban, mint a kétségek. Szembe kell nézned mindazzal, ami elbizonytalanít és vissza kell venned kétségeidtől az erőt ahhoz, hogy ne inogjon meg az önmagadba vetett bizalmad.

6. A hitedet nem veheti el Tőled senki.

Bár igyekezned kell távol tartani magad azoktól, akik elveszik a hited és gyengítik az önbizalmad, gyakran találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy nem tudjuk elkerülni azokat, akik gyengítenek bennünket. Ezért is olyan fontos az érzelmi függetlenség gyakorlása, s hogy olyan emberekkel vedd magad körbe – akár csak virtuálisan - akik hisznek Benned és emelnek. Nincs szükséged mások elismerésére és jóváhagyására ahhoz, hogy higgy az álmaidban. (És ez az álom nem kell hogy hawaii munkahelyet jelentsen, hanem lehet önmagában az, hogy önbizalom- és örömteli önmagad légy!)

7. A hited önmagamban kell megtalálnod.

A hitedet ahogy senki nem veheti el Tőled, úgy senki se adhatja Neked oda. Benned kell megszületnie a döntésnek, hogy elkezded újraépíteni a hited. Emlékezz arra, hogy a hit mindig megelőzi az eredményt; előbb kell hinned önmagadban, s utána fogod érezni, hogy hiszel magadban – nem fordítva.

 
20200812_102101.jpg

“Házi feladat”

Ragadj meg egy naplót és vesd le gondolataidat!

Tedd fel magadnak a kérdéseket:

  • Miben hiszel? És miben kell(ene) hinned?

  • Hiszel-e saját magadban? Ha nem, kI vagy mi vette el a hitedet?

  • Mi gyengíti az önmagadba vetett hited a mindennapokban?

  • Mi táplálhatja a hitedet?

Köszönöm, hogy velem tartottál! Itt olvashatod a sorozat korábbi részeit:

I. lecke: Barátkozz meg a kudarc gondolatával!

II. lecke: A türelem önbecsülést terem.

III. lecke: Merj függetlenedni.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!