A hónap olvasói kérdése:

Annyira utálom a testem :( Próbálkozom szeretni magam de nem megy. Mit csináljak, hogy megtanuljam elfogadni a testem?

Rengeteg szorongásunk fakad a testünkből. Nem csak abból, hogy milyenek vagyunk valójában, hanem hogy milyennek látjuk magunkat - hiszen ez a kettő általában különbözik egymástól. De függetlenül attól, hogy mennyire látjuk magunkat reálisan, vagy sem, ahhoz, hogy megtanuld szeretni a tested, mindenképpen testi önképed változtatására van szükség: itt olvashatsz arról, hogy milyen önismereti kérdéseket tehetsz fel magadnak, hogy jól érezd magad a testedben (ingyenesen letölthető munkalapot is találsz hozzá).

Ezen túl két tippet tudok megosztani Veled, ha küzdesz a tested elfogadásával:

1. Állj testedhez úgy, mint egy gyermekhez.

Nem várhatjuk azt, hogy egy gyermek szeressen minket, ha mi nem szeretjük őt. A testünkre vetítve: nem várhatjuk el, hogy a testünk teljesítsen valamit, hogy egy bizonyos módon kinézzen és működjön, ahhoz, hogy értékeljük - azaz nem állíthatunk a testünk elé feltételeket és elvárásokat, hogy milyennek kellene lennie, ahhoz hogy szeressük. Ahogy egy gyermeket, a testünket is úgy kell szeretni, ahogy van. (Legtöbben gyerekként nem részesültünk feltétel nélküli szeretetben, s gyakran éppen ez az oka annak, hogy nem tudjuk testünket is elfogadni!)

Mindig a mi oldalunkról kell elindulnia a szeretetnek.

Feltehetjük magunknak a kérdést: Ha a testem olyan lenne, amilyennek én szeretném, akkor hogyan törődnek vele? Miképpen gondoznám másként azt a testet, amit szeretek? Hogyan segíteném, mire fordítanék figyelmet vele kapcsolatosan?

Ebben a kérdésben már ott rejlik a válasz, hogy hol kell elindulnunk a testi szeretetben. Lehetséges, hogy azt a testet, amit elképzelünk, hogy szeretni tudnánk, egészséges ételekkel táplálnánk, rendszeresen elvinnénk masszázsra vagy csak ki a szabad levegőre… bármi is legyen az, el kell kezdenünk megtenni azokat a dolgokat, amelyekről úgy gondoljuk, hogy “majd, akkor, ha…” tennénk meg.

A testünket rengetegen utáljuk, mégis, amikor valami problémája van, akkor kétségbeesünk. Az egészségünknél nincsen fontosabb, és ezzel szoktunk általában szembesülni, amikor valami betegség kezd el minket gyötörni. Ezt megelőzendő, szeretettel kell fordulni a testünkhoz annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk!

2. Minden test egyedi, s egyedi történetet mesél

A másik, hogy el kell fogadnunk testünk történetét, ami a mi történetünknek az elfogadását is jelenti. A testünk olyan, mint egy könyv az életünkről. Őrzi minden emlékünk lenyomatát, minden fájdalmunkat és örömünket, és minden életszakaszunkat is.

Mi a kettőtöknek a története? Mennyi mindent éltetek át együtt?

Úgy kell tekintened a testedre, hogy minden adott életszakaszodban az volt a legjobb test számodra. Az a test akkor, Téged ott a legjobb tudása szerint szolgált. Ha átgondolod, mennyi mindent tett érted ez a test, az segíthet, hogy egy kicsit más fényben lásd, s hogy ne úgy tekints rá, mint ellenségre, hanem mint barátod, aki végig melletted volt.

Remélem tudtam segíteni válaszommal!

Betta


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!