A Szívemben Született Afrika egy nemzetközi fejlesztéssel és segélyezéssel foglalkozó civil szervezet, mely tevékenységének fő fókuszában a nők és gyermekek állnak.

Amikor Szilágyi-Könczöl Zsófi év elején megkeresett, hogy legyek a Szívemben Született Afrika Alapítvány márciusi kampányának nagykövete, és megosztotta azt, hogy miért pont fiatal afrikai fiatal nőket segít abban, hogy esélyt kaphassanak egy méltóságteljes életre, az első gondolatom az volt:

Ez a nő elképesztően bátor.

Honnan szedi egy ilyen fiatal nő a bátorságot, hogy elutazzon egy idegen kontinensre, a legnagyobb nyomorba, olyan veszélyes helyekre, ahol a lányokat saját biztonságuk érdekében bezárják az épületekbe hogy ne legyenek gyermekprostitució áldozatai az utcákon; vagy ahol sok gyermeknek olyan rosszak az otthoni körülményei, hogy csak az iskolában tudnak és mernek aludni?

Miért ilyen bátor ez a nő olyan emberekért, akik ilyen távol vannak tőle?

Honnan ez a belső tűz?

Nem kellett sok idő, hogy megértsem még kívülállóként is, hogy miért vállalja magára Zsófi - önkénteseivel együtt - a megpróbáltatásokat ebben a messzi(nek tűnő) országban; és ebben az alapítvány fényképes és videós beszámolói segítettek legtöbbet. Az afrikai nők hálás tekintetei, a kamaszok önfeledt mosolyai és a fekete-fehér tenyerek összefonódásai egy olyan zsigeri, emberi összetartozásról mesélnek, ami tiszta, őszinte és példaértékű. 

Tudom, ez a kampány nem Zsófiról szól, hanem azokról a lányokról, akiknek szó szerint megmenekül az életük azáltal, hogy iskoláztatásban részesülnek.

Azonban mégis, kicsit úgy gondolom, hogy a “#doitforher – Együtt a jövőért” mindannyiunkról szólhat, akik apró lángocskákként próbálunk fényt vinni egy olyan világba, ami elkeseríthet a sötétségével.

Lehetőséget adni egy (új) életre

#doitforher - Együtt a jövőért kampány bemutatása

A nők helyzete az egész világon teremt megoldandó problémákat, viszont Afrikában igazán kihívásos a helyzetük, hiszen egyes területeken különösen súlyos törzsi konfliktusok és mélyszegénység terhelik a nők vállát. Az alapítvány projektjeinek egyik fő régiójában, Manafwában jelenleg a lányok többsége maximum az általános iskola 5.- 6. osztályáig jut el, 13 -14 évesen kell feleséggé válniuk és nem sokkal idősebbek akkor sem, amikor első gyermekükkel várandósok lesznek.

Itt hozta létre egy Florence nevű nő a Matany Girls’ Vocational School-t, egy bentlakásos szakiskolát. Az itt élő és tanuló lányok többsége bántalmazás, szexuális erőszak, kényszerházasság áldozata. A többségüknek soha nem volt lehetősége iskolába járni, vagy csak nagyon rövid ideig, valamint sokukat bányászati kényszermunkából vagy gyermekprostitúcióból kellett kimenteni.

Márciusi adománygyűjtő kampányunk célja, hogy legalább 20 lány tandíjára elegendő adományt gyűjtsünk össze. Egy lány tandíja (fedezi a féléves képzést, vizsgadíjat, bentlakást, étkezéseket, egyenruhát) és az iskola utáni életének elkezdéséhez a segítség összesen 250.000 forint, tehát a célunk, hogy március során legalább 5.000.000 forintot összegyűjtsünk.)

Ezeknek a lányoknak ez nem pusztán annyi, hogy kapnak egy szakmát – ráadásul az sem „csak” annyi lenne – hanem nyugodtan mondhatjuk, hogy élet-halál kérdés, hiszen olyan körülmények közül jönnek és olyan biztonságot és támogatást ad nekik az iskola, hogy ez konkrétan az életüket mentheti meg.

Adj is, kapj is: így segíthetsz

A márciusi adománygyűjtés első állomásaként szeretettel hívogatok a március 9-ei ÉLJ BÁTRAN szimbólum- és írásterápiás műhelyre. Az alkalmon befolyt összeg 100%-ával a Szívemben Született Afrika Alapítványt támogatjuk majd. Gyere, még vannak helyek, ha szeretnél nemcsak jót tenni másokkal, de magadban is tüzet gyújtanál, s jól esne egy nagy adag önbizalomerősítés a tavasz küszöbén.

Emellett március folyamán a kampányhoz kapcsolódva különböző letölthető online önismereti anyagokat fogok felajánlani Nektek - kövess instagramon, hogy értesülj róluk!

Ha pedig úgy érzed, közvetlenül adományoznál a szervezet számlájára, az utalási adatok a következők:

Szívemben Sz.A.E.
Magnet Bank HUF: 16200223-10126679-00000000
IBAN: HU40 1620 0223 1012 6679 0000 0000
SWIFT: HBWEHUHB
Közlemény: márciusi kampány

Jó, de miért pont Afrika?

“Felmerülhet a kérdés: miért segítsünk Afrikában, amikor épp elég nagy a szükség Magyarországon is? A mi válaszunk erre az, hogy a mai globalizált világban már nem mondhatjuk, hogy az életünkre csak az ország határain belül történő dolgok vannak hatással. Továbbá mivel a globalizáció hatásait mindannyian élvezzük pl. feltételezhetően senki nem az Alföldön termesztett kávébabból készült kávét issza reggel, vagy a országban termesztett kakaóbabból készült csokit eszi, az itteni pamutból készült ruhát hordja, sőt a telefonjainkhoz és egyéb elektronikai eszközeinkhez szükséges nyersanyagokat se mondjuk Aggteleken bányásszák, így egyszerűen nem tehetjük meg, hogy a jót kivesszük a nagy közösből, de a felelősségvállalásból kimaradunk. Továbbá azt gondoljuk, hogy ezeknek a lányoknak a helyzete egy olyan emberijogi kérdés, amellyel kapcsolatban nem maradhatunk közömbösek.” - fogalmazta meg Zsófi.


Még többet az egyesületről

A Szívemben Született Afrika Egyesület egy civil kezdeményezésként létrejött nemzetközi fejlesztéssel és segélyezéssel foglalkozó közhasznú civil szervezet. A szervezet alapjául szolgáló projekt 2017-ben került kidolgozásra egy terepkutatást követően – és már abban az évben elkezdődött a megvalósítás is – a hivatalos bejegyzésre pedig 2020-ban került sor.

Az egyesület célja, hogy humanitárius fejlesztési – segélyezési tevékenységén keresztül olyan projekteket valósítson meg, amelyek hozzájárulnak hátrányos helyzetű kis közösségek – azokon belül is kiemelkedően a nők és gyermekek – életkörülményeinek javításához, továbbá amelyek biztosítják az élethosszuk és életminőségük növeléséhez szükséges feltételeket, többek között az oktatás, egészségügyi ellátás, árva ellátás, élelmiszerbiztonságot elősegítő mezőgazdasági tevékenység, jövedelemtermelő szakmai tevékenység és szakképzés. A projektek minden esetben az önfenntartást, önellátást célzó tudás átadásának szándékával jönnek létre és zajlanak le.

Az egyesület célja továbbá, hogy az afrikai tevékenysége mellett, itthoni munkájával is hozzájáruljon a kapcsolatok építéséhez és fenntartásához a magyar és afrikai közösségek és szervezetek között, valamint a tudásátadáshoz, szemléletformáláshoz és fenntarthatóságra neveléshez.

Még több infó: szivembenafrika.org

A fényképeket László Dorina önkéntes készítette - Dorinka Studio