Régebben láttam egy gyönyörű dokumentumfilmet, s mivel nagy hatással volt rám, szeretném Veled is megosztani. Egy Lunának keresztelt kaliforniai mamutfenyő és Julia Hill történetéről szólt, aki a helyi erdőirtás elleni tüntetésképpen 738 napot töltött el a fán anélkül, hogy egyszer is lemászott volna róla. Az élmény alapvetően meghatározta Julia életét. Saját elmondása szerint az egyik legnagyobb leckét akkor tanulta meg a természettől, mikor halálfélelemmel kapaszkodott a fába a legveszedelmesebb viharban, amit valaha átélt.

Sorra dőltek a fák, törtek a hatalmas gallyak a tomboló, jeges orkánban. Miközben a vihar tépkedte Lunát - s vele együtt az 55 méteres magasságban tartózkodó Juliát -, a fiatal nő meg volt győződve arról, hogy élete véget fog érni:
 
Nem akarok meghalni, nem akarok meghalni. Csak ez járt a fejemben, minden idegszálammal küzdöttem a halál ellen és éreztem, hogy befeszül az egész testem. Az összes csontom, az állkapcsom, még a hajszálaim gyökerei is pattanásig feszült görcsben álltak.” – emlékezett vissza Julia.

A kétségbeesett pánik közepette, egyszer csak elkezdte figyelni a fákat maga körül. Ekkor hasított bele a felismerés: Csak az a fa törik el, amely nem képes elhajlani. Csak az a fa dől ki, amely nem hajlik meg a természet hatalma előtt.

Ez az életbe való görcsös kapaszkodás egyszerre olyan nevetségesnek tűnt. Mégis, ki a hatalmasabb, a vihar vagy én? Hirtelen megértettem, hogy csak akkor halok meg, ha nem válok olyan rugalmassá, mint a fák.

Ebben a pillanatban Julia képes volt visszanyerni belső nyugalmát és átadta magát a fa hullámzásának, a cibáló viharnak, a halál lehetséges bekövetkeztének; ám a gondolat nem töltötte el többé félelemmel.

 „Akkor Luna megtanított az elengedésre és arra, hogy bármilyen vihar dúl bennünk, engednünk kell, hogy tomboljon. Ha nem küzdünk ellene, akkor mindent túlélhetünk. Csak akkor törünk meg, ha nem hajlunk meg az élet változása előtt. Ez a felismerés megváltoztatta az egész életemet.” – mondta mosolyogva, könnyes szemekkel.

Azért szerettem volna megosztani Veled Julia történetét, mert úgy érzem, egy különösen szívhez szóló példája annak, hogy a változás félelmetes, de nem fájdalmas – az ellenállás teszi azzá.

Az évszakok és a mindennapok folyamatos változásában Te is felteheted magadnak a kérdést: Van-e valami, aminek ellenállsz jelenleg az életedben?

Lehet, hogy küzdesz egy olyan dolog ellen, aminek bekövetkeztét nem tudod kikerülni. 

Lehet, hogy ragaszkodsz valamihez, s így az elengedésed ütközik ellenállásba. 

Lehet, hogy félsz rugalmasnak lenni a helyzet bizonytalansága miatt. 

Lehet, hogy tartasz a kihívástól, ami a döntéseddel együtt járna.

Bármilyen vihar is tép most Téged, bármilyen változás is történik most éppen Veled, emlékezz arra, hogy Te irányíthatod az azzal kapcsolatos gondolataidat és érzéseidet.