Mikor mondhatjuk, hogy valaki egészséges lelkileg? És mikor beszélhetünk mentális betegségről vagy pszichés zavarról? A kérdés megválaszolásához a hivatalos kritériumok felsorolása következik.

A mentális egészség 10 jele


1. Általános alkalmazkodó képesség

A képesség, hogy alkalmazkodni tudjunk az élet folyamatos változásához és hullámzásaihoz alapvető lelki egészségünk szempontjából. Életünk kihívásai és krízisei magukban hordozzák a fejlődés lehetőségét, azonban ehhez szükséges jól működő megküzdési stratégiák kialakítása. Ilyen megküzdési mód lehet a rugalmasság, a leleményesség, a kitartás, a pozitív hozzáállás vagy az, hogy segítséget kérünk másoktól.

2. Öröm képesség

A lelki egészség jelei közé tartozik a képesség a hálára és boldogság érzésére. Fontos, hogy megtaláljuk, hogy mi az, ami örömöt okoz számunkra az életben és azt rendszeresen be is építsük a mindennapjainkba.

3. Interperszonális kompetencia

Ez a kissé nyakatekert kifejezés a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok kialakításának a képességére utal. A lelkileg egészséges ember kapcsolataiban törekszik az adok-kapok egyensúlyra, képes felvállalni saját szükségleteit és tiszteletben tartani a másikét, illetve képes megvédi magát a bántalmazó helyzetektől.

4. Érzelmi és motivációs kontroll

Aki lelkileg egészséges, képes szabályozni érzelmeit, gondolatait és viselkedését, mivel ismeri önmagát és azt, ahogyan működik. Képes tehát uralkodni érzésein anélkül, hogy elnyomná azokat.

5. Intellektuális készségek

A lelki egészség jelei közé tartozik a jól működő értelem, illetve a tanulási és belátási képesség is. Szellemi állapotunk az életünk különböző területeire hatással van, ezért is érdemes karbantartanunk azt folyamatos tanulással és önfejlesztéssel.

6. Építő attitűdök

Attitűdjeink alatt azokat a gondolatokat és feltételezéseket értjük, amivel önmagunkhoz és a környezetünkhöz viszonyulunk. A lelki kiegyensúlyozottság jele a pozitív hozzáállás másokhoz, saját életünkhöz, illetve a jövőnkhöz.

7. Produktivitás

Az egészséges személyiség egy további ismertetőjele a képesség az alkotásra és saját munkánk gyümölcsének az értékelése. Életünkben szinte bármire tekinthetünk alkotásként, amit mi teremtettünk, legyen az magánéleti, munkahelyi vagy ezektől független eredmény.

8. Autonómia érzés

Fontos a kapcsolatunk az önállósággal, s azt, hogy miképpen éljük meg személyes szabadságunkat. Ide vonatkozik a tekintélyhez és mások elvárásaihoz való egészséges viszonyulásunk, a szabálytartó képességünk, a másoktól való függés és függetlenség egyensúlyának tartása. 

9. Integrált önmegvalósító személyiség

A lelki egészség jele, hogy képesek vagyunk vállalni önmagunkat és álmainkat. Lelki jóllétünket segíti a célok kitűzésének képessége, készségeink kibontakoztatásának vágya, illetve életünk lehetőségeinek kihasználása úgy, ahogy nekünk jó.

10. Pozitív énkép

Végül, a lelki egészség jele az önmagunkról alkotott pozitív kép és a képesség, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat.  A jó hír, hogy ez is - ahogy a fentiek közül mindegyik - fejleszthető!

lelkiegeszseg.jpg

A mentális rendellenességek 4 jele

Nézzük a következőkben, melyek a pszichés zavaroknak a jelei.

Ahhoz, hogy valakinek a mentális működését rendellenesnek minősítsük, a pszichés zavarok 4 jellegzetességét kell egyszerre mutatnia: a deviancia, distressz, diszfunkcionalitás és veszélyeztetés jeleit.

1. Deviancia, azaz megszokottól eltérő viselkedés

Rendellenesnek tekinthetőek azok a gondolkodás- vagy viselkedésmódok, amelyeket a társadalmi elvárásokhoz képest szélsőségesnek, szokatlannak vagy bizarrnak tartunk. Mivel a különböző kultúrák eltérnek normarendszerükben, ezek megítélése társadalmanként változhat.

2. Distresszkeltő, azaz kellemetlen tüneteket okozó

A mentális zavarok közös jellegzetessége, amikor a személyt nyugtalanítja saját viselkedése és rossz érzéseket okoznak számára gondolatai vagy érzelmei.

3. Diszfunkcionalitás, azaz a mindennapi élet felborulása

Mentális zavarról akkor beszélhetünk, amikor a tünetek felborítják az életvitelt, összezavarják a kapcsolatokat vagy a munkavégzést és összességében bomlasztóan hatnak a hétköznapi tevékenységekre. Mindezek hatásra a személy nem képes úgy gondoskodni önmagáról, ahogy korábban.

4. Veszélyeztetés

A pszichés zavarok legsúlyosabb jele az önsértő- vagy másokat veszélyeztető viselkedés, amely általában a gondolkodás zavarodottságának, a gyenge ítélőképességnek és a valóság félreértelmezésének a következménye. 

Önmagában egy jel nem elég...

...azaz a fenti 4 ismertetőjel egyszerre kell hogy jelen legyen ahhoz, hogy mentális betegségről beszéljünk. Mivel a különböző mentális zavarok széles és részletes ismertetőjelekkel bírnak, a pontos diagnózis felállításához minden esetben klinikai szakemberre van szükség.

 

Következő héten, a mentális egészség sorozat II. részében a lelki egészséggel kapcsolatos fő előítéleteket vizsgáljuk meg közelebbről.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!