A Lelkisúgó pszichológiai Kérdezz-Felelek rovatában névtelenül tehetsz fel olyan kérdéseket a lelki egészség és önismeret témájában, amik foglalkoztatnak. Itt tudhatsz meg többet.


A kérdés

“Kedves szakértő, 
Azt gondoltam, hogy több mint negyven év tapasztalatával tudom kezelni a dolgaimat. De, valami okból soha nem voltam szimpatikus a nők szemében így az életem nagy részét egyedül éltem. 

Ezzel a probléma az, hogy az önbizalmam mindig akkor volt jó, amikor aktuálisan párkapcsolatban éltem, de ahogy írtam, csak néhány párkapcsolati évben volt részem.
Elmondhatóm, hogy a párkapcsolat meglétéhez kötöm azt, hogy értékes vagyok, vagy sem. Jelenleg, nyolc éve vagyok egyedül, ami elég idő volt ahhoz, hogy még jobban megerősítse bennem azt, hogy lám, nem vagyok értékes, hisz ezen idő alatt még egy randim sem volt.
Mindezt tetézte az is, hogy pár éve anyagilag kissé tönkrementem és ismét a szüleim házába költöztem. Ez nem jó pont, főleg negyven felett, mert lenézik azt, aki ennyi idősen a szüleivel él, az okokra pedig senki nem kíváncsi. Ugyanakkor ebből a pénzügyi válságból erre az évre már talpra álltam és ha némi hitellel is, de tudnék saját ingatlant vásárolni. Ha úgy nézzük erre büszke lehetnék, de az önbizalom hiánya miatt nem vagyok az és a hitel felvételtől is eltántorodom, bizalmatlan vagyok a jövővel kapcsolatban.

Hogy szabadulhatnék meg attól, hogy ne akkor lássam értékesnek magamat, ha van nő az életemben? Hogyan szabadulhatnék meg a félelemtől, hogy merjek kockáztatni, pld felvenni kisebb összegű hitelt?

Soha nem gondoltam, hogy férfiként ilyen tanácsra szorulok és már, már meg is fogalmazódik bennem a gondolat, hogy milyen férfi az olyan, aki nem tudja mit tegyen. Elvégre a férfi attól férfi, hogy erős, határozott, legalábbis ilyen elvárásokkal találkozom úton útfélen.

Várom kedves válaszát,

Noname”

A válasz

Kedves Noname!

Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

Éreztem levelében aggodalmait és bizonytalanságait a jövővel kapcsolatosan. Egy olyan társadalomban élünk, amely nagyon káros üzeneteket közvetít mind a férfiak, mind a nők felé (hogy csak akkor vagyunk értékesek, ha van párkapcsolatunk); s ez alatt a nyomás alatt különösen nehéz megküzdeni az egyedülállóság érzéseivel.

Ahhoz, hogy önértékelését növelni tudja párkapcsolati állapotától függetlenül, három terület vizsgálatára van feltétlenül szüksége:

Az első annak vizsgálata, hogy milyen örömforrásokkal rendelkezik életének egyéb (nem kapcsolati) területein. Miből merít erőt a mindennapokban, mi az ami örömöt okoz Önnek? Fontos, hogy kapcsolataink nem jelenthetik kizárólagos örömforrásainkat, hiszen így könnyen függővé válhatunk mások megerősítéseitől vagy jelenlététől.
Stabil önbecsülésünk kialakulása szempontjából tehát alapvető, hogy rendszeresen végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek a büszkeség, a boldogság vagy az elégedettség érzésével töltenek el. Önbizalmát már azáltal is növelheti, hogy tudatosan keresi és egyre beépíti életébe ezeket, mint erőforrásokat.

A második, hogy miképpen éli, illetve élte meg a szeretetet kapcsolataiban. Önbizalmunk alapjait igen korán fektetjük le életünkben, még ha leggyakrabban a párkapcsolatokban tükröződik is annak az érzése, hogy nem vagyunk elég értékesek vagy szerethetőek. Önértékelése tehát valószínűleg nem párkapcsolatainál romlott meg, hanem sokkal régebbi élmények és tapasztalatok mentén formálódott, amelyek akár egészen a gyerekkorba nyúlhatnak.

Érdemes lehet ezért megvizsgálni, hogy milyen visszajelzéseket kapott családjától, barátjától vagy a nőktől Önnön szerethetőségére vonatkozóan? Melyek azok az élmények, amiről úgy érzi, legmélyebb nyomot hagytak az önbizalmán? Hogyan jellemezné általánosságban az adok-kapok egyensúlyt kapcsolataiban? Ezen kérdések átgondolása segíthet abban, hogy tisztázza Önmaga számára, hol is húzódhatnak az önértékelésével kapcsolatos elakadásai.

A harmadik pedig annak azonosítása, hogy melyek azok a visszatérő, szinte automatikusan megjelenő negatív gondolatok, amelyek legjobban roncsolják önképét a mindennapokban. Ezek rendkívüli módon képesek meghatározni lelki állapotát és önbecsülését. Ide tartozhatnak az önmarcangoló gondolatok; a hibáink és megbánásaink, amelyeket leggyakrabban saját fejünkhöz vágunk; bűntudatunk vagy a kétségeink azzal kapcsolatosan, hogy a dolgok nem fognak tudni megváltozni.

Félelmeink legyőzése szempontjából ahelyett, hogy azok elűzésére összpontosítanánk (ami gyakran kimerítő és eredménytelen), érdemes figyelmünket az erősségeinkre fordítanunk. Egy remek 'mantra', ami ebben tud segíteni, így hangzik: "Bár félek attól, hogy (...), tudom azt, hogy(…)"

Minél többféleképpen tudja befejezni a mondat második felét, annál meggyőzőbb tud lenni magával szemben. Ide tudatosan átgondolhatja mindazokat az eredményei, értékeit, tapasztalatait amire büszke - ezek sokat segíthetnek abban, hogy határozottnak érezze magát.

Az is lehet, hogy ezek a félelmek a múltból táplálkoznak. Bár nem részletezte, hogy korábbi kapcsolatai miképpen és milyen okokból értek véget, azonban ez is fontos lehet az önértékelése történetének szempontjából. Mivel minden szakítás, minden kapcsolat elengedése veszteség, amennyiben azok feldolgozatlanok maradnak, a "szerethetetlenség" élménye a jövőbeli kapcsolatokba is beférkőzhet. A sorozatos kudarcélmények hatására elbizonytalanodhatunk, hogy egyáltalán képesek leszünk-e felépíteni önbizalmunkat vagy hogy bízhatunk-e abban, hogy jó döntéseket fogunk hozni. Ez vonatkozhat mind a párkapcsolati, mind a pénzügyi helyzetre. Ha úgy érzi, hogy korábbi tapasztalatai megmérgezhették hozzáállását vagy a bizalomra való képességét, érdemes lehet terápiás segítséget kérni a múlt feldolgozásához.

Végül pedig, szeretném, ha tudná, hogy nagyfokú bátorságot igényel szembenézni önmagunkkal és újraépíteni önértékelésünket. Az, hogy merünk segítséget kérni ehhez, nem gyengeség, hanem éppen ellenkezőleg, erőnknek és a változásra való határozott szándékunknak a jele.

Kifejezetten a férfi énkép erősítésére és önbizalom támogatására különböző önismereti csoportok, klubok és alapítványok is működnek, amelyek hasznos ingyenes információkat és előadásokat osztanak meg ezekben a témákban - szeretettel javaslom Önnek ezeknek való utánajárást az interneten.

Remélem, hogy a fentiek átgondolása segíteni tudja Önt abban, hogy önértékelését ne párkapcsolati állapotától tegye függővé. Kívánom, hogy megtalálja önbizalmát, s azokat a döntéseket hozza meg, amelyek valóban lelki jóllétét szolgálják.

Minden jót,
Frankó Betta


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!