Mit jelent a reziliencia?

Amikor súlyos trauma éri az embereket, általában bejósolható, hogy azok hatására milyen lelki problémák vagy pszichopatológiai állapotok alakulnak ki. A reziliens személyeket azért tartja különlegesnek a pszichológia, mivel esetükben nem következnek be ezek az elvárt reakciók, illetve jelentősen csökken az ártó körülmények hatása.

Amikor pszichológiai értelemben azt mondjuk, hogy valaki reziliens, tehát arra utalunk, hogy minden őt érő fájdalom és szenvedés ellenére is képes megőrizni egyensúlyát vagy visszanyerni testi-lelki nyugalmát.

A reziliens emberek úgy érzik, hogy urai saját életüknek. További ismertetőjegyeik közé tartozik kitartásuk, optimizmusuk és rugalmas gondolkodásuk.

rezilienia2.jpg

Legegyszerűbben megfogalmazva, a reziliencia azon képességünk, hogy ellenálljunk az élet legnagyobb viharainak.

Hogyan fejleszthető?

Mindannyian különböző fokú rezilienciával rendelkezünk - az, hogy mennyire vagyunk reziliensek, befolyásolja neveltetésünk, korai gyermekkorunk, környezetünk és genetikánk is. A rezilienciánkat ettől függetlenül erősíthetjük önfejlesztéssel és gondolkodásunk edzésével. 7 tipp, ami segíthet ebben:

1. Ne állj ellen a változásnak!

A reziliens emberek elfogadják, hogy az élet változások sorozata, s hogy a körülmények váratlan fordulatokat vehetnek. Tudják, hogy az állandósághoz való ragaszkodás csak a biztonság téves képzetét nyújtja. Ennek megfelelően képesek alkalmazkodni az új helyzetekhez, s ha kell, újraírják céljaikat.

2. Habozás helyett cselekedj!

A halogatás és a habozás a megküzdés legnagyobb ellensége. A reziliens emberek akkor is megpróbálják megoldani az előttük tornyosuló problémát, ha nem áll rendelkezésükre a “tökéletes eszköz”. Azzal dolgoznak, amijük van, s nem csak észreveszik, de értékelik még a legkisebb elért eredményt is.

3. Vezesd le a feszültséget!

Hidegvéred megőrzéséhez alapvető fontosságú, hogy ismerj olyan feszültségoldó módszereket, amelyek beválnak Neked. A reziliens emberek ismerik azokat a csatornákat, amelyeken keresztül levezethetik érzelmeiket, indulataikat, bánatukat; legyen az akár naplózás, sport, légzéstechnikák, meditáció, barátokkal való beszélgetés vagy zenehallgatás.

4. Ne tekints a krízisekre katasztrófákként!

A reziliens emberek felkészülve várják a kríziseket, mivel tudják, hogy a hullámvölgyek, a rossz napok és a sorscsapások éppúgy velejárói az életnek, mint annak örömei. Bár nem tudjuk megakadályozni a krízisek bekövetkeztét, mi dönthetünk arról, hogyan nézünk azokkal szembe. A reziliens emberek nem tekintenek önmagukra áldozatként, tisztában vannak képességeikkel és hiányosságaikkal, s krízishelyzetben az erősségeikre támaszkodnak.

rez.jpg

A reziliens emberek hisznek abban, hogy képesek megtalálni a megoldásokat problémáikra.

5. Építs fel egy pozitív önképet!

A reziliens emberek ismerik önmagukat és pozitívan gondolkodnak önmagukról. Hiányosságaik és kudarcaik helyett eredményeikre és erősségeikre fordítják figyelmüket, bíznak önmagukban és hisznek abban, hogy ha kell, a jég hátán is megélnek.

6. Vigyázz magadra! 

A reziliens emberek figyelnek önmagukra, saját testi-lelki igényeikre és személyes határaikra. Igyekeznek olyan emberekkel körbevenni magukat, akik örömöt és értéket hoznak az életükbe, illetve olyan tevékenységekkel kötik le figyelmüket, amelyek valódi feltöltődést okoznak számukra.

7. Próbálkozz kitartóan!

A reziliens emberek sosem adják fel, s újra meg újra felállnak, ha kell. Nem félnek kísérletezni a megoldásokkal, ha valami nem működik, kipróbálnak valami mást. Azonban mindeközben tudatosan figyelnek arra, hogy ne essenek ugyanabba a hibába kétszer.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!