A gyakorlat célja

A Kihívás-létra egy olyan énerősítő gyakorlat, ami fejleszti rezilienciánkat és új megküzdési stratégiák felfedezésére ösztönöz. Abból az alaptételből indul ki, hogy szorongásainkat csak akkor tudjuk legyőzni, ha merünk velük szembenézni.

A gyakorlat lényege, hogy saját magad által meghatározott kihívások leküzdése mentén szerezz önbizalmat félelmeid legyőzéséhez.

Mikor használd?

A gyakorlat ideális olyankor, amikor szeretnénk bátrabbá válni, önismeretünkben fejlődni, átlépni valamilyen belső akadályt. Remek gyakorlat, amikor úgy érezzük, hogy “beleragadtunk” egy helyzetbe, vagy amikor motivációra van szükségünk ahhoz, hogy nekivágjunk a céljainknak.

Minden egyes lépéssel közelebb kerülhetsz ahhoz, aki akarsz lenni.

Így készíts Kihívás-létrát:

kihivasok.png

1. Válaszd ki, miben szeretnél fejlődni. Rajtad múlik, mennyire tág vagy konkrét fejlődési feladatot választasz; az is lehet, hogy van egy konkrét célod, amit szeretnél elérni. (Néhány egyszerű példa: “Szeretnék bátrabbá és nyitottabbá válni”, “Célom, hogy jól érezzem magam a bőrömben”, “Le akarom küzdeni az utazástól való félelmemet“, stb.)

2. Végy egy papírt és ötletelj azokról a dolgokról, amelyek lehetséges kihívások lennének és kapcsolódnak választott témádhoz, célodhoz. Ne fogd vissza magad, nincsen rossz vagy túl merész ötlet! Válassz ki hetet ezek közül. Legjobb, ha olyanokat választasz, amelyek elérhető távolságban vannak most számodra (azaz ne szerepeljen egy tibeti hegymászás a kihívások között, ha az most nem megfelelő az élethelyzetednek).

3. Állítsd őket “nehézségi” sorrendbe, azaz a legkisebb kihívást jelentő céltól vagy feladattól haladj a legnagyobbig. Nem baj, ha a sorrend nem tökéletes, ahogy az sem, ha a létra egyes fokai (még) félelmetesnek tűnnek, sőt! Minden minden egyes “fok” megtételével egyre jobban érezni fogod erődet.

4. Ha tudod, határozz meg egy reális időkeretet az összes fok “megmászására” (pl. egy hét, három hónap, egy év, stb.)

5. Ünnepelj minden alkalommal, amikor sikerül egy fokkal feljebb lépned képzeletbeli létrádon. Ismerd el erőfeszítéseid és légy büszke magadra, hogy megtettél egy újabb lépést önmagadért. Bátran jutalmazd meg magad valamivel, ami jólesik!

+1 lépés: Találj időt a reflexióra! A legjobb, ha naplót vezetsz az egyes fokok megtételéhez kapcsolódóan. Ha van olyan szeretted, barátod akiben megbízol, s akiről tudod hogy támogatni fog, vele is beszélgethetsz állomásaidról - s vele együtt ünnepelhetsz!

Jó önismereti munkát!

Betta


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!