Mit jelent az, hogy pszichoszomatikus?

A pszichoszomatikus kifejezést először J. C. Heinroth, német orvos használta 1818-ban (!) az álmatlanság bizonyos tüneteinek leírásakor, amikor azt feltételezte, hogy a tudattalan nem csak a viselkedésünkre, hanem a betegségeink kialakulására is hatással van.

Röviden összefoglalva az azóta eltelt majd’ 200 évben végzett kutatások eredményeit: ma már a testi tünetképzés hátterében általánosan elfogadott a biológiai és lelki tényezők elválaszthatatlansága.

Azaz: tudományosan bizonyított, hogy egészségünkre lelki, testi és kapcsolati szokásaink egyaránt hatással vannak.

Ne feledd tehát, hogy - bármilyen csábítónak is hangzik annak egyszerűsége – , sosem egyetlen tényező áll egészségügyi állapotod hátterében!

Alábbi 5 jel segíthet felmérni, vajon terhelheti-e lelki állapotod a szervezeted.

 

1. A tested beszél helyetted

Gyerekek esetében nagyon gyakori, hogy azt, amit nem tudnak kifejezni szavakkal, kifejezik testükkel - felnőttekkel sincs ez másképp. 

Vizsgáld meg, hogy van-e olyan helyzet az életedben, amelyben korlátozva van az önkifejezésed, esetleg "megkötözve" vagy tehetetlennek érzed magad?

Van-e olyan személyes konfliktusod, amelyben azt érzed, nem tudod képviselni érzéseidet vagy álláspontodat? Esetleg úgy érzed, hiába fejezed ki amit szeretnél, az értetlen fülekre talál

Amennyiben ismerősek ezek az érzések, érdemes lehet személyes határaid erősítésével foglalkoznod.

 

2. Újra meg újra túlterheled magad

Leggyakrabban másoknak való megfelelési kényszerünk hajt bele a túlterhelésbe, azonban egyszerű átlátni az egészségügyi állapot romlásának és a tartós stressznek a közvetlen kapcsolatát. Ha Te is azok közé tartozol, akik szisztematikusan túlvállalják magukat, vigyáznod kell, hiszen szervezeted energiáinak tartós szétforgácsolása kiégéshez is vezethet.  

A kiégés olyan állandósult kimerültségi állapotra utal, amelyben az örömtelenség és reménytelenség érzései mellett olyan fizikai tünetek jelenhetnek meg, mint az alvászavar, fejfájás, krónikus fáradtságérzet, gyakori gyulladásos megbetegedések vagy emésztőrendszeri zavarok. 

Ha úgy érzed, hogy Téged is fenyeget a kiégés, teremts tudatosan lehetőségeket a megállásra és a pihenésre, s szükség esetén kérd szakember segítségét! 


3. Súlyos veszteség ért az életedben

Az érzelmi veszteségek - pl. szakítás, szeretett személy elvesztése vagy egyéb súlyos krízis - akár az azt követő 2 évben is hatással lehetnek testi állapotunkra. A nehéz életesemény után közvetlenül megjelenő tünetek a szervezet felfokozott érzelmi és testi stressz-szintjére utalnak, így bizonyos értelemben normálisnak tekinthetőek.

Amikor azonban nem csak hetek, hanem hosszú hónapok vagy olykor évek is eltelnek, ez utalhat arra, hogy a veszteség vagy gyász feldolgozása elakadt valamely ponton.

A feldolgozottság hiányára utalhat az is, amikor a testi tünetek valamely veszteség hó- vagy évfordulóján jelennek meg. 

Amennyiben úgy érzed, hogy életedben volt olyan életesemény, amelyet még nem tudtál teljesen feldolgozni vagy elengedni, érdemes szakember segítségét kérni, aki a veszteségfeldolgozás lehető leghatékonyabb és leggyorsabb útját tudja megmutatni Neked. 


4. Érzed, hogy lelki oka van

Megérzéseid is jelezhetnek, ha lelki oka van valamely tünetednek - főleg, ha tisztában vagy azzal, hogy életed megkeseríti a folyamatos aggódás vagy önértékelési gondjaid. A sokakat gyötrő szorongás leggyakoribb testi tünetei közé tartozik például az izzadás, heves szívdobogás, a fejfájás, hányinger, illetve olykor az ájulás is. 

Érzéseidet követve, egyszerűen megfigyelheted, hogy mi történik a testedben, miközben lelki nehézségeiden gondolkodsz. 

S bár fontos, hogy hallgass belső hangodra, az nem helyettesíti az orvosi véleményt! Főleg ha kételyeid vannak, önmagad megnyugtatása érdekében is mindig érdemes utánajárni tüneteidnek.

 

5. Az orvosok nem találnak semmit

Ha bizonytalan vagy egészségügyi állapotodat illetően, sose halogasd annak kivizsgálását! Egy pozitív lelet ugyan félelmetes lehet, de emlékezz arra, hogy az egészségednél nincsen nagyobb érték, s mindennél fontosabb, hogy a lehető leghamarabb elkezdődhessen a kezelésed.

Amikor azonban újra meg újra negatívan érkeznek vissza a leleteid, lehet, hogy szembe kell nézned azzal, hogy pszichoszomatikus eredetű a problémád. 

Félreértések elkerülése végett: a lelki eredet nem azt jelenti, hogy fájdalmad nem "valódi" vagy hogy képzelt beteg lennél! 

A pszichoszomatikus betegség mindössze azt jelenti, hogy tüneteid megoldására lelkedben fogsz rátalálni, nem gyógyszerekben vagy drága táplálékkiegészítőkben.


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!