Adj magadnak időt az önreflexióra!

Ha hatásos önismereti munkát szeretnénk végezni, nélkülözhetetlen, hogy kialakítsunk egy önreflektív rutint. Ez nem kell, hogy papíralapú legyen, ám a leírt szavaknak igen nagy ereje van, így az egyik legjobb dolog, amit tehetünk önmagunkért, ha heti vagy legalább havi naplót vezetünk önmagunkról, kérdéseinkről és kihívásainkról. Ennek egy lehetséges módja a ma bemutatott önismereti kérdéssor, a 3 T gyakorlat.

onreflexio2.jpg

A naplóírás rendkívül hatékony módja önmagunk megismerésének és fejlesztésének.

A „3 T” gyakorlat

A „3 T” a Tanulás - Teljesítmény - Törekvés hármasára vonatkozik. A gyakorlat lényege az, hogy minden hét vagy hónap végén kérdés feltegyünk önmagunknak 3 kérdést:

Mit tanultam magamról ezen a héten/ebben a hónapban?

Ez a kérdés abban segít, hogy építsd az önmagaddal való kapcsolatot, illetve formáld az önmagadról alkotott képet. Gyűjtsd össze felismeréseidet, érzéseidet, gondolataidat, mindazt ami (még) nehézséget okozott és mindazt, amiben észrevetted, hogy fejlődtél. Bármit írj le, amit fontosnak tartasz.

Mi az, amit teljesítettem ezen a héten/ebben a hónapban?

Ez a kérdés abban segít, hogy észrevedd és megtanuld értékelni mindazt, amit elértél. Írd össze, hogy mire voltál büszke, mit ünnepelhetsz, mindazt ami elégedettséget okozott. Ne hagyd ki a számodra kicsinek tűnő dolgokat sem! Lehet megcsináltál valamit, amihez semmi kedved nem volt, vagy pontot tettél egy régóta halogatott ügy végére – ne hagyj ki semmit a felsorolásból. (Nagyon fontos, hogy ne arra fókuszálj, hogy mi az, amit még NEM értél el, hanem hogy észrevedd azt, amit IGEN!)

Mire szeretnék törekedni a következő héten/az előttem álló hónapban?

Ez a kérdés abban segít, hogy tudd, hova szeretnéd tudatosan terelni energiáidat. Írd össze, hogy mire szeretnél összpontosítani, aktuális célkitűzéseidet, önmagad számára kitűzött feladatokat.

onreflexio.jpg

Adj több időt és teret gondolataid és érzéseid kifejezésének.

Meddig folytassam?

A 3 T naplót tetszőleges ideig folytathatod, de az a legjobb, ha legalább 3 hónapig tudod írni a 3 T feljegyzéseidet. Ha ennyi idő után visszaolvasod őket, már észrevehetsz mintázatokat és értékes felismeréseket nyerhetsz önmagaddal kapcsolatosan.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!