“Én nem tudok megváltozni, ilyen vagyok!”

Amikor ezt a mondatot hallom, mindig felmerül bennem a kérdés, hogy ez a mondat mire is vonatkozik: arra, hogy képtelenek vagyunk megtagadni valódi önmagunkat vagy arra, hogy képtelenek vagyunk új szokásokat kialakítani?

Nem, nem arra utalok ezzel a kérdésfeltevéssel, amikor kifogásként használjuk ezt a mondatot. Mindössze azt a pszichológusi tapasztalatomat szeretném megosztani, hogy könnyen összekeverhetjük szokásainkat személyiségünkkel.

Elsőre idegen gondolatnak tűnhet, de érzéseinkre és gondolatainkra tekinthetünk szokásokként is.

Tudom, hogy ez talán furcsán hangzik, mert nem szoktunk belső folyamatainkra szokásokként gondolni. Pedig ha a piros lámpánál újra meg újra káromkodom és felhúzom magam, az ugyanúgy egy szokás, mint ha rá kell gyújtanom egy cigarettára, amikor úgy érzem, hogy feszült vagyok.

kert.jpg

Az is lehet egy szokás, hogy belenézel a tükörbe és meglátod magad – ebben az esetben az önarcképed az inger -, és az erre adott válasz az a gondolatod, hogy: „Miért vagyok ilyen ronda? Már megint hogy nézek ki?!”.

Ingerekre adott válaszok és szokásprogramok

Bizonyos ingerek megadott reakciókat válthatnak ki belőlünk, amiket tudatosan vagy tudattalanul az évek alatt begyakorolhattunk. Nem arról van szó, hogy szándékosan akarnánk rosszat magunknak, csak azt, hogy a tapasztalataink alapján, érzelmi működésmódunknak megfelelően összeállítunk egy “lélektani szokásprogramot”.

Káros érzelmi programnak nevezhetjük mindazokat az automatikusan lezajló belső folyamatokat - viselkedéses és érzelmi reakciókat -, amelyek újra meg újra visszatérnek és konfliktusokat okoznak nekünk a mindennapokban. Olyan visszatérő viselkedésmintázatokról van szó, amelyekről sokszor nem is tudjuk, hogy miből fakadnak.

Olyanok ezek, mint bizonyos „piros gombok”, amiket ha megnyomunk, nem tud más dolog történni, mint „lefutni” a program.

Például ilyen káros program lehet az, hogy ha ideges vagy, megéhezel. Vagy ha látsz egy eldobott zoknit a földön, úgy érzed fel tudnál robbanni. Vagy ha látsz magadról egy képet, azonnal elkezded szidni magad.

Ezen programok legtöbbje tanult, környezetünktől átvett vagy valamilyen múltbéli tapasztalatból építkezik, éppen ezért azok leküzdéséhez az első lépés azok tudatosítása.

folyo.jpg

Minden káros program átírható, de ez nagy tudatosságot és elfogadást igényel magunkkal szemben, hiszen meg kell ismernünk önmagunkat és azt, hogy miért úgy működünk, ahogy.

Szokás vagy személyiség?

De ha a személyiségünket szokásaink összességének tekintjük, akkor mégis hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt? Úgy, hogy létezik egy olyan én-részed, amit mag-énnek vagy valódi önmagadnak is nevezünk - és ezt nem igazán tudod átírni.

Ha úgy érzed, hogy valami hiteltelen részedről vagy ellentmond a lelkednek, valószínűleg ezt az én-részed érinted.

Például, egy introvertált ember hiába vesz fel extrovertált szokásokat, hiába próbál magára erőltetni közvetlenséget, nem fogja azonnal komfortosan érezni magát ismeretlen emberek között.

Ezt úgy is elképzelheted, hogy a személyiséged a kerámia, a szokások pedig az, amit beletöltesz. A személyiséged lehet bögre is, meg váza is - s bár ihatod ez utóbbiból is a kakaót, de jobban illik bele a víz és a virág. Érezheted tehát, hogy vannak olyan szokások, amelyek nem állnak jól Neked!

 

Sokkal rugalmasabb vagy, mint gondolnád!

Viselkedésünk szokás-alapú, s mindig ösztönös, automatikus mintáinkat a legnehezebb átírni - azonban nem lehetetlen. Minden káros program átírható, de ez nagy tudatosságot és elfogadást igényel magunkkal szemben, hiszen meg kell ismernünk önmagunkat és azt, hogy miért úgy működünk, ahogy.

Éppen ezért, problémáinkért sosem megróni kell önmagunkat, hanem megismerni azok hátterét, lelkünk mozgatórugóit.

Tudd, hogy bármivel is küzdesz, képes vagy azt legyőzni, képes vagy megváltozni és átírni a káros szokásaidat. De ehhez kitartó gyakorlás szükséges! Ahogy ezeket a szokásgondolatokat nem egy alkalom, hanem hosszú évek alatt építetted fel, úgy hosszú időre lehet szükséged ahhoz, hogy kioltsd és átírd azokat.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!