Belső hangunk, mint szokás

Amikor belső hangról beszélünk, azokra a tudatos gondolatainkra utalunk, amelyek befolyásolják napi döntéseinket, cselekedeteinket és érzéseinket.

Ha belegondolunk, hogy többezer napi gondolatunk van, amely alakítja szokásainkat és viselkedésünket, átérezhetjük, hogy egy negatív belső hang milyen nagy mértékben akadályozhatja boldogságunkat.

Belső hangunk „tónusát” éppen azért tart időbe megváltoztatni, mivel hosszú idő alatt alakult ki olyanná, amilyen. Bár szeretünk belső gondolatainkra független és tudatos reakciókként tekinteni, azok leggyakrabban ugyanolyan mélyen, tudattalanul rögzült szokások, mint külső megnyilvánulásaink.

 

Élettörténeted hatása belső hangodra

Belső hangunk kialakulásában alapvető szerepet kapnak múltbéli tapasztalataink és mindazok a külső hatások (például szülői minták vagy kortársak visszajelzései), amelyek életünk során formálták önképünket.

Minél kevesebb pozitív megerősítést kaptunk önmagunkkal és világgal kapcsolatosan, és ezzel párhuzamosan minél több csalódást és kudarcot éltünk át, annál jobban rögzülhet bennünk egy negatív belső hang.

Minden irányzat, amely a pozitív gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet, éppen azt hangsúlyozza, hogy múltbéli tapasztalataink és gondolataink nem kell hogy meghatározzák jövőnket. Ha azonban el is hisszük, hogy belső hangunk nem csak sértő és önmagunkat bántó, hanem szerető, kreatív vagy intuitív is lehet, gyakran nem tudjuk, hol kezdjük el annak megváltoztatását.

hangafejben.jpg

Mindazok a tapasztalatok, amelyek formálták önképünket, alapvetően meghatározzák belső hangunkat.

Amikor torzul belső hangunk...

Ahhoz, hogy újraírjuk belső hangunkat, fontos észrevennünk azokat a gondolati hibákat és gócpontokat, amelyek fő forrásai rossz lelki állapotunknak. 

A negatív gondolatok leggyakoribb fajtái az ún. kognitív torzítások, amelyek rendkívül meggyőző, ám de hibás gondolkodási mintákra utalnak.

A kognitív torzítások teljesen automatikusak és nem tudatosan következnek be. A kognitív torzítások legnagyobb veszélye, hogy felerősítik a pesszimista nézőpontot, rombolják az önértékelést és akár a teljes reménytelenségbe is elvezethetik a személyt.

Mindannyiunknak vannak gondolati torzításai, azonban a szorongásban, depresszióban vagy egyéb lelki problémával küzdők esetében azok sokkal gyakoribbak.

lelkisúgógyo.jpg

Nem gondolataink irányítanak minket, hanem mi irányítjuk gondolatainkat.

Romboló gondolataink legyőzéséhez nem rózsaszín szemüvegre, hanem következetes és kitartó gyakorlásra van szükségünk. Ez azt is jelenti, hogy meg kell erősítenünk belső énerőnket és azt a hitünket, hogy nem gondolataink irányítanak bennünket, hanem mi irányítjuk gondolatainkat.

Ám az első lépés mindig torzításaink azonosítása kell, hogy legyen. 

Következő héten ezért folytatjuk azzal a 13 kognitív (gondolati) torzítás bemutatásával, amelyek leggyakrabban akadályoznak boldogságunkban.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!