Mutasd az árnyékod, megmondom, ki vagy.

Mindannyiunk identitásának megvan az árnyoldala, amelyre nem szeretünk gondolni. A pszichológiában árnyék-énnek nevezzük személyiségünknek azt a részét, amelyet nem akarunk sem észrevenni, sem elfogadni önmagunkban.

Jung, aki bevezette az árnyék fogalmát a pszichológiába, úgy tartotta, hogy az árnyékunknak van egy személyes és egy kollektív része, amely az emberekben általánosan megtalálható sötétségre vonatkozik. Az árnyéka elől tehát senki sem menekülhet, azonban Jung szerint nem is cél annak a megkerülése. Ő azt vallotta, hogy: „Az ember nem az által világosodik meg, hogy a fény alakjait képzeli maga elé, hanem az által, hogy tudatosítja a sötétséget.”

árnyék.jpg

Hol van az árnyékod a mindennapokban?

Az árnyékunkra úgy is tekinthetünk, mint identitásunknak az a része, amelyet nem igazán szeretünk, amelyet legszívesebben eltörölnénk magunkból vagy amely ellen a legjobban küzdünk.

Ide tartoznak személyiségünk azon rossz tulajdonságai és hibái is, amelyek legtöbbször akadályoznak bennünket abban, hogy elérjük céljainkat, illetve ide sorolhatjuk eltemetett félelmeinket, elnyomott vágyainkat és szükségleteinket is. 

Mindenkinek más és más lehet a "személyes árnyéka". Az árnyék számos megjelenési formát ölthet, azonban leggyakrabban ún. projekciók formájában érhetjük tetten a gyakorlatban.

Amikor az árnyék önálló életre kel

Árnyékunk előtörésének egyik leggyakoribb formája, amikor kivetítjük azt másokra. Projekciónak nevezzük azt a tudattalan folyamatot, amikor a saját, számunkra elfogadhatatlan érzéseinket másokra ruházzuk át vagy másokban véljük azokat felfedezni. 

Klasszikus példa lehet erre az a feleség, akinek a férje nyit ajtót, amikor hazatér a fodrásztól:
- Kössz Béla, ne nézz rám így, én se akartam, hogy ilyen rövidre vágja!
- Most mi bajod van, meg se szólaltam...
- De hát látom az arcodon, hogy nem tetszik!
Ebben az esetben a feleség az új haja iránt érzett belső bizonytalanságát vetíti ki a férje arcára.

Egy további példa lehet a projekcióra, amikor a másiknak rójuk fel azokat a hibákat, amelyeket önmagunkban nem vagyunk képesek elfogadni, illetve amikor olyan dolgot várok el a másiktól, amelyet magam sem tudok teljesíteni.

Ezért is jelenik meg a projekció olyan gyakran a kommunikációnkban vagy abban, ahogy másokról beszélünk. Projekció lehet továbbá amögött az érzés mögött, hogy mások különösebb ok nélkül "utálnak" bennünket, de a mögött is, hogy mi tartunk valakit különösebb ok nélkül nagyon ellenszenvesnek. És ennek az ellenkezője is igaz: azaz projekció lehet az is, amikor valakit "istenítünk" vagy tökéletesnek tartunk.

Fontos, hogy ezek csak lehetséges projekciók, természetesen nem minden esetben az árnyékunk munkálkodik a háttérben! Lehetséges, hogy a főnök tényleg pikkel ránk vagy a párunk tényleg ad okot a féltékenységünkre. Az árnyékunk megismerése ezért is olyan fontos. Ha tudjuk, melyik projekciókra vagyunk leghajlamosabbak, védekezni is tudunk ellenük.

árnyék (2).jpg

Szembesülj az árnyékoddal - és fogadd el!

Legtöbben nem szeretünk szembesülni az árnyékunkkal, hiszen a vele való találkozás kellemetlen érzés és gyakran fájdalommal is jár. Azonban az árnyékunk megismerése nem csak kapcsolatainkban okozhat változásokat, hanem felszabadíthat minket olyan terhek alól, amelyeket hosszú időn át elnyomni igyekeztünk. 

Sokan megpróbálják eltörölni az árnyékukat anélkül, hogy megértenék annak működését. Az árnyékénünknek gyakran éppen az a feladata, hogy védelmezzen bennünket valami vélt vagy valós fenyegetés elől. Nem érdemes arra törekednünk, hogy teljesen megsemmisítsük rossz tulajdonságainkat vagy "kijavítsuk" magunkat - hiszen ez azt jelentené, hogy tökéletessé kellene válunk, ami egyszerűen lehetetlen.

Az árnyékmunkának tehát nem lehet az a célja, hogy megpróbáljuk eltörölni az árnyékunkat, hiszen ez önmagában egy kudarcra ítélt törekvés. A cél megérteni árnyékunk és érzelmeink eredetét, hogy megtanulhassuk azokat tudatosan kezelni és irányítani. 

Az árnyékunk megismerésének pedig végső soron ez legnagyobb eredménye: a mély önismeret és hogy megtanuljuk elfogadni azt, amilyenek vagyunk.

 

Folytatás következik jövő héten, az identitás sorozat III. részében.


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!