Hogyan kezdd el építeni az önbizalmad?

Ahhoz, hogy önbizalomra tegyünk szert, mindenekelőtt önbecsülésünket kell megerősítenünk, azaz értékelnünk kell azt, amilyenek mi magunk vagyunk. Ebben segíthet az alábbi gyakorlatsor!

onbizalom1.jpg

Szeretet, tudás, humor, érettség, siker, pénz, nyitottság, őszinteség, hatalom, segítőkészség, szépség, nyugodtság, hit – ez csak néhány érték a számos társadalmi és emberi érték közül.

Melyek azok az értékek, amelyeket meghatározónak tartasz az életben? Mi az, amit másokban vagy a világban értékesnek tartasz?

Értéket jelenthet minden, ami személyesen fontos Neked. Végy egy lapot és gyűjtsd össze az összes értéket, amit kiemelkedőnek tartasz anélkül, hogy bírálnád azokat.

onbizalom2.jpg

Miután összegyűjtötted az értékeket, vizsgáld meg, hogy ezek az értékek ott vannak-e benned. Merj őszinte lenni magaddal szemben!

Ha például értékként a segítőkészséget, a szeretetet írtad, tedd fel magadnak a kérdést:
Van-e bennem szeretet? Van-e bennem segítőkészség?

Ha például értékként a sikert, a kimagasló teljesítményt írtad, tedd fel magadnak a kérdést:
Sikeresnek érzem-e magam? Érzem-e azt, hogy kimagasló teljesítményt értem el az életemben?

Ha igennel válaszolsz a kérdéseidre, rögzítsd magadnak, hogy ezek az értékek már most ott vannak benned! Ha úgy érzed, hogy nem találod a számodra fontos értékeket magadban, fogalmazd meg a lehető legpontosabban, hogy mi az, ami hiányzik Neked magadból.

Ez az azonosítás azért fontos lépés, mert ennek az értéknek az erősítése lesz a kulcsfontosságú az önbizalmad kialakításában!

Fenti példánál maradva, ha azt érzem hogy hiányzik belőlem a sikeresség, feltehetem magamnak a kérdést: Mit is jelent számodra a siker vagy a teljesítmény?  Mitől érezném magad sikeresnek?

onbizalom3.jpg

Mi az, amiben jó vagy? Mi az a képességed vagy jellemvonásod, amire tudsz támaszkodni? Mi az, amiben mások leggyakrabban kérik a segítségedet? Leltározd jó tulajdonságaidat és erősségeidet.

onbizalom4.jpg

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy felnagyítjuk gyengeségeinket vagy katasztrofizáljuk helyzetünket. Máskor épp ellenkezőleg, tagadhatjuk problémáinkat vagy elbagatellizálhatjuk hibáinkat. A cél, hogy reálisan lássad önmagad és eljuss oda, hogy elfogadd azt, amiben még fejlődnöd kell.

onbizalom5.jpg

Vezess naplót rendszeresen, beszélgess másokkal önmagadról vagy kérd önismereti tanácsadó segítségét. Minél inkább megismered azt, aki vagy, s hogy miért érzed és gondolod azt, amit, annál több személyes erőre teszel majd szert.

onbizalom6.jpg

Gyakran önbizalmunk azért nem képes fejlődni, mert benne ragadunk abban a kényelmi zónában, amelyen kívül megtörténhetne a változás. Hol húzódik komfortzónád határa? Mi az a dolog, amire azt mondod, hogy „ezt nem merem megtenni?”

Tűzzél magad elé reális célokat, amiket el tudsz érni és kezdd el gyakorolni komfortzónád kitolását.

onbizalom7.jpg

Az önbizalom is gyakorlás kérdése! Ha már azonosítottad komfortzónádat, érdemes mindig annak a mezsgyéjén kísérletezned.

Bátran tedd meg azokat a dolgokat, amelyek a Te értékeidet követik és mondd ki azokat a szavakat, amelyek valódi gondolataidat tükrözik.

Az önbizalmadat gyakorolhatod akár tartásodon vagy mimikádon keresztül – például gerinced kihúzásában, szemkontaktus tartásában - is.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!