Mi az egzisztenciális pszichológia?

Az egzisztenciális lélektan egy olyan pszichológiai irányzat, amely az egyén létében gyökerező félelmekre fókuszál. Alaptézise szerint, előbb-utóbb mindenki találkozik életében azokkal a végső kérdésekkel, amelyek az emberi létezés elválaszthatatlan velejárói. 

Ezen kérdések megválaszolásához elmélyült önelemzés szükséges és gyakran nagy bátorság is igényeltetik, hiszen sokaknak különösen „kényelmetlen” ilyen témákkal szembesülni.

Azonban a saját egzisztenciális kérdéseinkkel való foglalkozás hatalmas változásokat okozhat életünk minden területén - kapcsolataink működésében, személyiségünkben vagy akár munkánkban is.

egzisztencials5.jpg

1. A Halál kérdése

Milyen a kapcsolatom a halállal? Milyen érzéseket vált ki belőlem saját múlandóságom gondolata? Miben változtatnám meg az életvitelem, ha ismerném halálom időpontját? Mit mernék még megtenni ma, ha tudnám, hogy holnap már nem fogok élni?

A halálról nem szeretünk beszélni, hiszen az elmúlásról való gondolatok gyakran szorongató érzésekkel járnak együtt. Az egzisztenciális megközelítés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a halál tudatosítása, illetve életünk rövidségével való szembenézés rendkívül pozitív személyiség- és életmódbeli változásokat okozhat.

A halálközeli állapotot átélt személyek vizsgálataiból kiderült, hogy a halállal való "találkozás" legtöbb esetben a halogatás megszűnését és a prioritások átértékelését vonta maga után, s olyan személyiségvonások megerősödéséhez vezetett, mint az emberközpontúság, a megértés, az elfogadás vagy a nyitottság.

egzisztencialis3.jpg

2. A Felelősség kérdése

Mit jelent nekem a szabadságom? Hol érzem magam bezárva az életemen? Felelősséget vállalok-e saját érzéseimért? Merek-e döntéseket hozni vagy másokra bízom azok kimondását? Én irányítom az sorsomat vagy a külső tényezők sodrása? A körülmények áldozata vagyok vagy megvetem a sarkam, ha szükséges?

Ezek a kérdések a személyes szabadságunk körül forognak. Az egzisztenciális pszichológia szerint a felelősség felvállalása saját magunk, sorsunk, életkörülményeink, érzéseink és szenvedésünk alakításában alapvető fontosságú. A pszichoterápiás folyamat szempontjából azt, aki nem vállalja fel saját felelősségét élete alakításában – vagy másokat hibáztat – nem igazán lehet meggyógyítani.

Az, aki viszont felelősséget vállal magáért, megértve, hogy ő maga alkothatja meg a saját valóságát, abban életre kel az akarat és tudatos döntéseket hozhat a változás érdekében.

egzisztencialis2.jpg

3. Az Elszigeteltség kérdése 

Törekszem-e az önállóságra? Milyen mértékben függök másoktól? Feladom-e saját szükségleteimet másokért? Merek-e kötődni másokhoz? Hogyan viselem a magányt? Képes vagyok-e elköteleződni? Hová, ki(k)hez szeretnék tartozni az életemben? Állandóan másoktól várok igazolást vagy képes vagyok igazolni önmagam?

Szociális lényekként egész életünkben keressük a valahova tartozás lehetőségeit, miközben szembe kell néznünk azzal, hogy a magunk módján teljesen elszigetelt valóságokban – önnön elménk „ketrecében” - létezünk.

Ahogy a világba egyedül érkezünk, úgy egyedül is lépünk ki belőle. Ennek a gondolatnak és egyedüllétünknek elviselése ugyanolyan fontos tanulási feladatunk az életben, mint az érett, felnőtt kapcsolatok kialakításának képessége.

egzisztencialis4.jpg

4. Az Értelem kérdése

Mit gondolok az emberi élet céljáról? S mi az én személyes életem értelme? Üresnek érzem az életem vagy érzem-e mindennapjaimban az értéket? Milyen célokat találok vagy teremtek önmagam számára? Mit jelent nekem az önmegvalósítás? "Minden mindegy" vagy "Mindennek oka van" számomra?

Alapvető emberi szükségletünk, hogy értelmet találjunk létezésünknek és megértsük életünk eseményeinek összefüggéseit. Gyakran akkor kerülünk krízisbe, amikor elönt minket a feleslegesség érzése vagy amikor elveszítjük a kapcsolatot azzal, amit életünk (addigi) értelmének éreztünk.

A jó hír az, hogy minden esetben a mi kezünkben van a lehetőség, hogy újraírjuk az életünkről alkotott történetünket

Életcéljaink megtalálásban nincsenek általános irányelvek, tervek vagy „értelmek” - azaz bármi adhat jelentést életünknek. Ez a szabadság, azaz hogy mi magunk teremthetjük meg önmagunkat és helyzetünket a világban, lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnik - azonban egyedülálló lehetőséget és kalandot is jelent.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!