„Nem a rózsaszín szemüveget kell feltenni, hanem a szürkét kell levenni!”

A nap 7 csodája nevű gyakorlat akkor született meg, amikor egy kliensem arra kért, segítsek neki másképpen látni a világot.

Úgy érezte, hiába próbál pozitívan gondolkodni, az „nem működött” - s így különösen nehezére esett észrevenni saját életében az értékes és örömteli dolgokat.

Igazi kihívás elé állítottam tehát A nap 7 csodájával, amely rendkívül hatékonynak bizonyult: ahogy felébresztettük az érzékelést új nézőpontokkal, az egybefolyó, nyomasztó napok hirtelen megteltek élettel és színekkel. 

 

"Mellékhatás": Megnövekedett önbizalom

Azóta már sok kliensemnél „bevált” A nap 7 csodája, amelyet most megosztok Veled, hogy Te is fejleszthesd tudatos érzékelésed és erősíthesd magadban a pozitív gondolkodást. 

Figyelem, a feladat komoly mentális tornával jár! Rendesen meg kell majd dolgoztatnod az észlelő rendszereidet. A nap 7 csodája igénybe veszi a belső erőforrásainkat, így ezen "szellemi edzésgyakorlat" gyakori mellékhatása a nagyobb énhatékonyság és önbizalom érzése. 

 

Miről szól a gyakorlat?

Minden napban rejtezik 7 apró csoda: szépség, érdekesség, újszerűség, humor, meglepetés, értékesség és a hála lehetősége.

A feladat, hogy minden nap találj ezen kategóriák mentén tetszőleges élményeket, érzéseket, gondolatokat, tapasztalásokat, s rögzítsd azokat magad számára. Lesznek olyan napok, amikor könnyedén össze fogod tudni gyűjteni a 7 csodát, míg máskor kitartóan kell keresned, hogy megtaláld őket. A cél nem a tökéletesség, hanem az, hogy egyre magabiztosabbá válj, ahogy nyitsz észleléseddel a világ értékei és az élet szépségei felé.

Kezdj neki és töltsd le ingyenes Lelkisúgó munkalapod itt!

A nap 7 csodája

Szépség: Mi az, ami gyönyörű volt a mai napban? Miben láttam akár külső, akár belső szépséget?

Érdekesség: Mi volt érdekes, vagy elgondolkodtató a mai napban? Mi keltette fel az érdeklődésem? Mozgatta-e bármi meg a fantáziámat? Mi hívta a figyelmem, minek lehetett volna utánajárni?

Újszerűség: Milyen új gondolat, élmény, információ vagy inger ért ma? Mit próbáltam ki, amit korábban nem? Mit vettem ma észre, amit korábban még nem?

Humor, derű: Mi volt a mai napban igazán vicces, vagy mi fakasztott mosolyra?

Meglepetés, furcsaság: Mi volt a mai napban meglepő, furcsa, esetleg bizarr, meghökkentő?

Értékesség: Mit éreztem értékesnek a mai napban?

Hála: Mi az, amiért hálát tudok adni a mai napban?

Legalább 7 napon keresztül, naplószerűen vezesd a 7 csodát, és figyeld meg, mi változott, hogyan érzed magad, s hogy milyen felismeréseket gyűjtöttél!

a-nap-7-csodája-pozitív-gondolkodás-pszichológia.jpg

„És mi van, ha nem találom őket?”

Ha nem sikerül megtalálni mind a hetet minden napon, semmi gond – sőt, tudd, hogy nagyon sokat tanulhatsz magadról a „nehéz” kategóriák mentén.

A 7. nap végén tarts önvizsgálatot, és tedd fel magadnak a kérdéseket: Melyik kategória volt, amelyet a legtöbb napon különösen könnyen megtaláltam? Melyik csodát kellett legtöbb verejtékkel keresni?

Míg előbbi arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a személyes erősséged, az utóbbi arra tanít, hogy mit kell még tudatosan erősítened magadban. 

Próbáld ki és oszd meg tapasztalataidat!

Örömteli keresést kívánok Neked!


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!