20 ötlet az őszi fáradtság és borongás ellen

Ősszel nem csak az influenza szezon üti fel a fejét, hanem az "őszi fáradtság" is: ilyenkor megszaporodhatnak a hangulatingadozásaink, levertség és fáradékonyság lehet úrrá rajtunk, s sajnos sokak életét a szezonális depresszió is keseríti. Épp ezért különösen fontos, hogy törődjünk magunkkal - ebben segíthetnek alábbi ötletek.

 

1. Ébredj örömmel

Próbáld ki, milyen nagy változást tud okozni a reggeledben egy olyan apró dolog, mint az ébresztőhangod átváltása egy kellemes, vidám dallamra.

2. Készíts őszi boldogság-befőttet

Bármelyik évszakban megalkothatod boldogság-befőtted a szép élmények lenyomataiból: itt olvasd el, hogyan készítsd el!

3. Törődj a lelkeddel

Az ősz különösen jó időszak a lelkeddel foglalkozni. Állj meg magadért, teremts alkalmakat az én-időre és végezz valamilyen lelki gyakorlatot, ami örömet okoz, például meditálj, relaxálj vagy egyszerűen csak olvass egy jó lelkizős könyvet. A kulcsszó a selfcare!

oszies.jpg

4. Kezdj el egy tanfolyamot

Tartsd frissen a szellemed, tanulj valamit az ősszel! Iratkozz be például egy online kurzusra egy tégedet érdeklő témában, kezdj el egy főzőtanfolyamot vagy próbálj ki el egy önismereti csoportot.

5. Csempéssz színeket a ruhatáradba

Az őszi ruhatár nem kell hogy sötét és fekete legyen! Viselj élénk színeket, mintás sálakat, vidám sapkákat – és figyeld meg, milyen pozitív hatással lesznek a hangulatodra.

őszies.jpg

6. Scrapbook- és naplóírás

Merülj bele az írásba! A naplóírás nem csak hatékony személyiségfejlesztő módszer, hanem segít az összpontosításban is. Ha szeretsz művészkedni, a scrapbooking (azaz a kreatív naplóírás) remek kikapcsolódást jelenthet Neked.

7. Lomtalaníts

Tégy rendet környezetben; itt az őszi lomtalanítás ideje, szórd ki mindazt, amire már nincsen szükséged és búcsúzz el azoktól a kacatoktól, amelyek elveszik a teret a valóban fontos dolgoktól.

8. Szedj D-vitamint

A „boldogság-vitaminnak” nevezett D-vitamin az immunrendszert is erősíti és kulcsfontosságú a napfényhiányos őszi-téli időszakban.

oszi.jpg

9. Itt a szénhidrátok ideje!

A szénhidrát nem az ördögtől való: tudtad, hogy a szénhidrátok megvonása csökkenti a szerotonin szintet, ami a hangulatunk fenntartásáért felelős? Bátran ismerkedj meg a teljes kiőrlésű gabonákkal és fogyassz olyan őszi zöldségeket, mint az édesburgonya és a sütőtök.

10. Otthoni zeneterápia

Nagy hatással vannak ránk a hangok is, amivel körbevesszük magunkat: az őszi időszakban a komoly, melankolikus zenék helyett részesítsd előnyben a lágy, derűs dallamokat.

11. Gyakorold A nap 7 csodáját!

Az ősz különösen jó időszak a szempontváltás gyakorlására – ismerkedj meg itt A nap 7 csodája gyakorlattal.

oszipsziche.jpg

12. Vedd körbe magad fénnyel

A környezetpszichológia is alátámasztja, hogy a hangulatunkra különösen erős hatást gyakorolnak a fényforrások az egyre sötétedő napokban. Engedj be minél több fényt az életedbe, bátran húzd el a függönyöket reggelente és vedd körbe magad gyertyákkal és fényfüzérekkel.

13. Mozgasd át magad

Jóga? Tánc? Falmászás? Keress egy olyan mozgásformát, ami örömöt okoz és amit rendszeresen tudsz végezni az őszi időszakban; egész szervezeted meg fogja hálálni a törődést!

14. Lépj lépcsőfokot      

Sokáig halogattál valamit? Használd ki az őszt, tedd meg most amit eddig elodáztál és helyezd magadat első helyre.

oszi_taj.jpg

15. Irány a szabad!

Ne rettentsen el a hideg – tölts minél több időt a szabad levegőn. Családi programnak se utolsó a közös sétával összekötött őszi termésgyűjtés, amelyeket dekorációkhoz vagy kézműves foglalkozásokhoz is felhasználhatunk.

16. Kerüld el az izolációt

Bármilyen vonzó is otthon gubbasztani, a kapcsolataid ápolása sokszorosan megtérülhet az őszi időszakban. Keresd a közösséget és teremts barátaiddal alkalmakat, hogy akár együtt is kipróbáljatok valami újat: mit szólnátok például egy közös tökfaragáshoz?  

oszihobbi.jpg

17. Eleveníts fel valami régit

Eleveníts fel egy régi szokásodat vagy érdeklődési körödet. Van-e valamilyen könyv, amit megvettél, de nem jutottál el az elolvasásáig? Esetleg egy régi rutin, amit elhanyagoltál, bár a múltban különösen jólesett? Térj vissza ahhoz, amiről tudod, hogy örömöt okozott!

18. Törj ki a rutinból!

Használd ki az újdonság varázsának erejét és kövesd kíváncsiságod! Keress izgalmas témákat, amelyeknek utánajárhatsz vagy kísérletezz akár egészen szokatlan dolgokkal és próbáld ki magad új helyzetekben.

oszijoerzes.jpg

19. Alakíts ki egy alvásritmust

Az ősz arra int, hogy lassítsunk. A rendszertelen alvás rendkívül kimeríti a szervezetet, ezért törekedj legalább 7-8 óra alvásra, s ha kell, változtass az életritmusodon.

20. Figyelj önmagadra

Ha úgy érzed, hogy nem őszi levertség, hanem valamilyen komolyabb lelki elakadás áll a háttérben, ne várd meg, amíg eluralkodik rajtad a fájdalom. Merj segítséget kérni és ne habozz felkeresni szakembert! 

oszioszi.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!