… ez egy olyan kérdés, amit rengetegszer merült fel a klienseimmel való munka során. Ma néhány ezzel kapcsolatos gondolatomat szeretném leírni, amelyek hozzásegíthetnek az állandó, megterhelő megfelelési vágy megértéséhez.

1. Tisztázzuk: Mit is jelent a megfelelési kényszer?

A köznyelvben sokszor beszélünk megfelelési kényszerről - s ebben a cikkben én is így fogok tenni -, azonban fontos megjegyezni, hogy a másoknak való megfelelési vágy és a kényszerbetegség (az OCD, másnéven obszesszív-kompulzív zavar) két különálló dolog. A gyakorlatban a megfelelési nyomás mögött több minden húzódhat. Amikor valaki arról beszél, hogy másoknak akar megfelelni, az rendszerint azt jelenti, hogy az illető:

  • megpróbál mindenkinek eleget tenni (s kudarcként éli meg, ha ez nem sikerül)

  • rendkívüli módon függ környezete véleményétől, ami általában alacsony önbizalommal társul

  • úgy érzi, hogy mások döntései és vágyai határozzák meg életét, ezért nem képes a saját életét élni

  • retteg attól, hogy mások ítélkezzenek felette, fél mások lenézésétől vagy kritikájától

  • elismerés és/vagy szeretet után vágyakozik (amit rendszerint nem kap meg)

megfelelsikenyszer4.jpg

Mindnyájan arra vágyunk, hogy mások szeressenek és elismerjenek bennünket.

2. Miért olyan erős a megfelelési vágyunk?

Mindnyájan arra vágyunk, hogy mások törődjenek velünk, hogy szeressenek és elismerjenek bennünket. A megfelelési vágy szempontjából azonban többről van szó, minthogy mások jó véleménnyel legyenek rólunk - mert az egyik legmélyebb szociális ösztönünkhöz kötődik.

Megfelelési vágyunk mögött egy evolúciós gondolatmenet húzódik: “Ha mások rosszat mondanak rólam, az azt jelenti, hogy nem szeretnek. Ha mások nem szeretnek, az azt jelenti, hogy kiközösítenek. Ha kiközösítenek, az azt jelenti, hogy egyedül maradok. Ha egyedül maradok, az azt jelenti, hogy meg fogok halni.

Az evolúciós pszichológia szerint ez a gondolatmenet azért rögzült mélyen az emberi pszichében, mivel az ősidőkben a kiközösítés egyenes következménye volt a halál; csak törzsekben voltunk képesek élelmet szerezni, biztonságban lenni a ragadozók elől, egyedül - nagy valószínűséggel - nem voltunk képesek túlélni.

Ma persze nem érvényesek ezek a megfigyelések, s valaki rosszallásától még nem fogunk éhen halni. A lelki fájdalom - a kirekesztettség, a magány, a meg nem értettség vagy a szégyen, ami kötődik mások ítéletéhez - azonban ugyanúgy képes szorongást létrehozni szervezetünkben.

megfelelsikenyszer5.jpg

Evolúciós okai vannak annak, hogy félünk mások véleményétől.

3. Kinek akarsz megfelelni?

Az evolúciós okokon felül, gyakori hogy egy konkrét személy vagy személyekhez fűződő kapcsolatunk okoz bennünk megfelelési nyomást. Gyakori, hogy van az életünkben egy olyan kulcsfigura, akinek meg akarunk felelni - ez lehet valamelyik szülőnk, párunk, de akár főnökünk vagy barátunk is.

Ezért, amennyiben úgy érzed, megfelelési nyomás alatt állsz, fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy van-e valaki, akinek úgy érzed, meg akarsz felelni (s valószínűleg sose tudtál, mert azt éreztette Veled, hogy bármit is teszel, nem vagy elég jó)? Amennyiben a válaszod igen, a vele való kapcsolat átértékelése és feldolgozása kulcsfontosságú lehet abban, hogy elengedd megfelelési kényszered.

megfelelsikenyszer2.jpg

Megtanulhatunk függetlenedni mások véleményétől, s bízni saját igazunkban.

4. Mit tehetsz ellene?

A fentiek tükrében, a címben szereplő kérdés talán így hangzana megfelelően: Hogyan ne féljek mások véleményétől?

Néhány tipp, ami segíthet ebben:

  • Ismerd meg önmagad. Minél több önismeretet szerzel, annál jobban fogod tudni, hogy mit és hogyan akarsz, ezáltal nem leszel mások véleményére utalva.

  • Szerezz bizonyosságot döntéseid mellett. Légy biztos abban, hogy jó úton vagy, akkor nem téríthetnek el róla.

  • Ne ítélj, hogy ne ítéltess. Az állandó önostorozással, az önmagad feletti ítélkezéssel csak magadat gyengíted.

  • Vizsgáld meg a belső hangod, és kapd el hazug gondolataidat.

  • Tanulj meg az intuíciódra hallgatni. Higgy önmagadban, s abban, hogy tudod, mi a jó Neked.

  • Ne higgy az irreális társadalmi “elvárásoknak“. Egy olyan világban élünk ahol mindent szűrőn át látunk, nem látjuk a dolgok valódi oldalát. Nincsenek hibátlan emberek, ezért ne törekedj irreális “tökéletességre”.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!